'Focus op lange termijn is onmisbaar voor de warmtetransitie'

'Focus op lange termijn is onmisbaar voor de warmtetransitie'

Warmtepompen veroveren nu de markt, maar Viessmann lanceerde 40 jaar geleden al haar eerste warmtepomp. "Het zit in ons DNA om bezig te zijn met volgende generaties", zegt Kees de Haan, commercieel directeur van Viessmann Nederland. Hoe helpt het bedrijf installateurs om de beste oplossingen te vinden voor projecten?

Kees de Haan is sinds kort Commercieel Directeur van Viessmann Nederland. Hij vertelt hoe het Duitse familiebedrijf haar rol en bijdrage in de warmtetransitie van Nederland ziet. Vier vragen, vier antwoorden.

Wat is wat jullie betreft onmisbaar voor de warmtetransitie?

"Een focus op de lange termijn. We willen in Nederland van het aardgas af en zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke energiebronnen. Die wil om meer te doen met de energie van onder meer de zon en energie uit de bodem is niet nieuw. Die wil bestaat al veel langer. Bij heel veel mensen en bij heel veel bedrijven."

"Wij denken hier ook al decennia over na. Als familiebedrijf zit het in ons DNA om bezig te zijn met volgende generaties, met goede resultaten op de langere termijn. Zo kwam het dus ook, dat we meer dan 40 jaar geleden al onze eerste warmtepomp op de markt brachten. We zeggen nu vaak: als je een Viessmann koopt, koop je 'm voor de kinderen. Een Viessmann gaat namelijk lang mee én draagt bij aan verduurzaming en energiebesparing."

We zijn heel open over de prestaties van onze producten.”

Hoe vertaalt zich dat in de dagelijkse praktijk van een installateur?

"Wat je als installateur natuurlijk wil, is producten installeren met een goede prijs-kwaliteitverhouding waar je klanten blij mee maakt. Daarom besteden wij veel aandacht aan het ontwerp van onze producten. Duitse degelijkheid noemen we dat. We zijn ook heel open over de prestaties van onze producten. Die kan je overal vinden."

"Installateurs zien en ervaren het ook zo. Van onze warmtepompen, maar ook van onze pv-panelen, zonnecollectoren, cv-ketels en boilers, waarderen ze ons oog voor detail. 'Elk schroefje, elk onderdeeltje klopt', zeggen ze. Dat werkt prettig bij de installatie en daardoor is er ook een veel lager storingsniveau. Klanten zijn tevredener en je bespaart als installateur tijd, omdat je nauwelijks op pad hoeft voor storingen. En is er wel een keer een storing, dan los je die doorgaans heel snel op."

Hoe helpen jullie installateurs concreet bij projecten?

"We geloven in de kracht van samenwerking. We beschikken over oplossingen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en hebben een totaalpakket van warmtepompen, pv-panelen, zonnecollectoren, cv-ketels en boilers. Dus of het nou om een nieuwbouwhuis gaat, bestaande woningbouw, kantoren of de industrie, wij helpen installateurs om de energiehuishouding zo goed en duurzaam mogelijk te maken. Binnen het beschikbare budget."

Welke innovaties kunnen wij dit jaar nog verwachten?

Superstille warmtepomp Vitocal

"Innoveren doen we continu en we werken daarin ook nauw samen met de markt. Zo ontstond bijvoorbeeld de Vitocal, de eerste superstille warmtepomp. En zo ontstond het moderne design van onze producten."

Dit jaar staat er ook veel op stapel. "Eind dit jaar komen we met een nieuwe generatie warmtepompen. Deze warmtepompen zijn voorzien van het milieuvriendelijkere koudemiddel propaan en kunnen aanvoertemperaturen realiseren tot 70° bij een buitentemperatuur tot -15°. In combinatie met onze fluisterstille buitenunit is het een perfecte optie voor de bestaande woningbouw, die nu nog veel met cv-ketels wordt verwarmd."

"Ook wordt service en onderhoud op afstand eenvoudiger. We ontwikkelden Vitoguide door, waarin ook de app zit voor inbedrijfstelling van apparaten en de Service Assistent voor service, onderhoud en vervangingsonderdelen. Tot de nieuwe functies behoort onder andere een permanente controle van het systeemgedrag (foutenlijst, geschiedenis), waardoor de installateur voorspellend onderhoud kan doen. Als installateur kun je ook de parameters op afstand uitlezen en online inspecties uitvoeren, waardoor tweejaarlijks onderhoud voor al onze toestellen voldoende is."

Dit artikel is gesponsord door Viessmann

Is er toekomst voor warmtenetten?

Is er toekomst voor warmtenetten?

Warmtenetten zijn te duur. De verduurzaming van bestaande warmtebronnen vormen een uitdaging. En de rendementen zijn beperkt. Moet Nederland nog geld...

Willen we meer of minder warmtepompen?

Willen we meer of minder warmtepompen?

Volgens de vereniging Warmtepompen hebben fabrikanten in het eerste kwartaal van dit jaar minder warmtepompen kunnen leveren, hetgeen duidt op een...

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een...

Duidelijkheid door keurmerk infraroodverwarming 

Duidelijkheid door keurmerk infraroodverwarming

Het principe van infraroodverwarming is simpel: een element wekt onzichtbare straling in het infrarode spectrum op. Deze stralingswarmte raakt...

Netcongestie: geen elektrische ketel, wel gas

Netcongestie: geen elektrische ketel, wel gas

Samen met de netbeheerders is klimaatminister Rob Jetten naarstig op zoek naar methoden om het elektriciteitsnet snel te ontlasten. Want als dat niet...

Ovum monoblock warmtepomp en buffervat - foto: Ovum Wärmepumpen

Overstroom zelf verbruiken met warmtepomp

Een groeiend aantal energieleveranciers brengt terugleverkosten voor zonne-energie in rekening. Ondanks het handhaven van de salderingsregeling maakt...

Vattenfall HT-warmtepomp binnendeel met open kast op beurs Green Heating Solutions

HT-warmtepomp met focus op installatiegemak

In november 2023 is de productie gestart van de hogetemperatuur-warmtepomp (HT-warmtepomp) die Vattenfall en Feenstra hebben ontwikkeld. Deze kan...