Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

Oplossingen voor de allerkleinste woning en het allergrootste gebouw

De markt voor de warmtepompen is langzaamaan volwassen aan het worden. Hoe maak je als fabrikant het verschil? Rick Bruins vertelt hoe Remeha bijdraagt aan de energietransitie en ondertussen installateurs ontzorgt.

Rick Bruins weet als NKA Director exact te benoemen waar de kracht van Remeha zit. “We bieden over de volle breedte oplossingen aan. Of het nu om gasketels, hybride of all-electric warmtepompen gaat… of waterstofketels. We komen met oplossingen voor de allerkleinste woning, maar ook voor het allergrootste gebouw en eigenlijk alles wat daartussen zit. Voor elk vraagstuk kunnen we een passend advies geven.”

Het credo van Remeha is haalbaar, betaalbaar en realistisch. Bruins: “We zoeken altijd realistische oplossingen die voor iedereen toepasbaar en betaalbaar zijn. Dat kenmerkt ons.”

Actieve speler

Remeha is een actieve speler in de markt. Bruins: “Zo hebben we recentelijk Remeha Experience Centers opgezet. Hier geven we persoonlijk advies over duurzaam verwarmen. Er is een center in Haarlem en sinds kort één in Arnhem. We helpen niet alleen de consument, maar ontzorgen hiermee ook de installateur.”

Installateurs krijgen veel vragen van consumenten die een warmtepomp overwegen, vertelt Bruins. “Ze krijgen zelfs zoveel vragen dat ze soms aan de basisactiviteit - ketels of warmtepompen installeren - nauwelijks toekomen. Een warmtepomp aanschaffen is voor de consument ook een heel proces. Als je een gasketel hebt en die is stuk dan laat je hem zo snel mogelijk vervangen. Het besluit om een warmtepomp aan te schaffen heeft meer voeten in de aarde, de investering is ook hoger. Er komt alles bij elkaar veel meer bij kijken. Daarom willen we zoveel mogelijk vragen hierover beantwoorden in onze Experience Centers.”

En dat werkt voor consument en installateur goed, vertelt Bruins. “We zien dat installateurs hun klanten naar de Experience Centers sturen of ze er mee naar toe nemen. Wij geven de voorlichting en de installateur kan vervolgens een offerte maken en de klus klaren.”

Nieuwe producten

Remeha neemt de feedback van installateurs ook mee in de ontwikkeling van nieuwe producten. Een mooi voorbeeld is de Elga Ace All-in-one. Dit is een hybride warmtepomp waarin het binnendeel van de warmtepomp en de HR-ketel tot één toestel zijn samengevoegd.

Bruins: Het toestel heeft twee componenten: een frame voor aan de muur, inclusief het binnendeel van de warmtepomp. Hier kan de installateur alle aansluitingen en koppelingen voorbereiden. Het deel met de ketel kan eenvoudig aan het frame worden ‘geklikt’ en kan via enkele knelkoppelingen worden verbonden.”

Reductie op installatietijd

Met de Elga Ace All-in-one kan de installateur de installatietijd aanzienlijk reduceren. Bruins: “De All-in-one past doorgaans exact op de plek waar eerst de oude cv-ketel hing. Een elegante oplossing voor woningen als de installatieruimte beperkt is.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.