Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

“We werken al jaren met verschillende merken warmtepompen”, vertelt Ronnie Swarts van Gaslijn uit Haren. De heer Venhuizen uit Midlaren had de wens om hun vrijstaande huis te verduurzamen. Swarts: “Hij wilde een brongebonden warmtepomp aanschaffen. Hij had een oude mestput die mogelijk als bron kon dienen. We hebben toen de fabrikant laten uitrekenen wat ervoor nodig was qua boring en warmtepomp, maar dat viel nadelig uit.”De voornaamste eis van de familie Venhuizen was dat de warmtepomp stil moest zijn.

Het gaat hier om een grote vrijstaande woning van meer dan driehonderd vierkante meter, schetst Swarts de situatie. “Het pand is in 2002 gebouwd met het idee dat het ooit verduurzaamd kon worden. De familie heeft toen in alle kamers vloerverwarming aan laten leggen.”

Budget

Een bronboring viel uiteindelijk niet binnen het budget, vertelt Swarts. “Toen hebben we gekozen voor een lucht/water warmtepomp.” Gaslijn liet een transmissieberekening maken en kwam uit op een vermogen van 16 KW. “Eigenlijk is er 19 KW benodigd, maar omdat niet alle ruimtes tegelijkertijd worden benut, voldoet 16 KW.”

“We kwamen met het vermogen dat nodig was bij een fabrikant, waar we destijds mee werkten, op twee buitenunits uit. Dat werd te prijzig. We zijn verder gaan zoeken en kwamen bij Wolf uit, die hadden wel 1 unit met het juiste vermogen in het assortiment. Technisch adviseur Wim Beltman nodigde mij en de klant uit om in de showroom in Kampen naar de opstelling van de warmtepomp te komen kijken.”

Warmtepomp

Wolf biedt een range aan warmtepompen. De CHA 7, 10 en de 16 kW maken gebruik van het koudemiddel R290. Ze hebben een slim uitgekiende geometrie van nageleiding en een geluiddempende EPP-kern. Technisch adviseur bij Wolf Wim Beltman: “De warmtepompen hebben een goed modulatiebereik. Ze kunnen ver terug moduleren. De typeaanduidingen, 7, 10 en 16 geven het vermogen bij -7 graden aan. Je ziet nog weleens bij een andere fabrikant dat er type 12 staat, maar bij -7 graden is het vermogen dan nog maar 8 kW.  Bij ons is dat gelukkig niet en dat maakt het wat makkelijker voor de installateur om te selecteren.”

Ultrastil

Wim Beltman verzorgt ook de presentaties voor de klanten in de vestiging in Kampen. “We hebben in onze showroom drie CHA-warmtepompen in cascade staan. Met de software kunnen we verschillende scenario’s draaien. In dit geval draaide de pomp op maximale capaciteit voor het tapwater. Dan kun je goed zien wat er gebeurt. Door de werking aan de klant te laten zien en horen, neem je alle, mogelijke twijfels weg.”

De voornaamste eis van de familie Venhuizen was dat de warmtepomp stil moest zijn. Beltman: “En de CHA-16 is écht een heel stille warmtepomp. Dat zit hem onder andere in de stabiele behuizing van de buiten-unit en de gebruikte isolatie. Als je op de buitenunit tikt dan hoor je dat die heel compact is, niet hol.” Er zit bijvoorbeeld ook een ventilator in met een kartel. “Dat maakt dat die optimaal kan functioneren op een laag toerental. Dat zorg weer voor geluidsreductie.”

Installatie

Ronnie Swarts en zijn klant keken, luisterden en oordeelden positief. Het project werd in gang gezet. Swarts: “We zijn naar de klant toe heel open geweest dat we nog geen ervaring hadden met ons bedrijf. In de voorbereiding hebben ze een complete componenten- en materiaallijst aangeleverd. Op de dag van plaatsing in Midlaren kregen we ondersteuning van een technicus. Die keek of alle componenten op de juiste plaats terecht waren gekomen. We konden al onze vragen voorleggen.”

Enkele dagen later was de installatie gereed en kwam er weer een technicus van Wolf langs. Dit keer om de warmtepomp in bedrijf te stellen en een laatste uitleg te geven. “Wij en de klant hebben de ondersteuning als heel prettig ervaren, vertelt Swarts. “Die kijkt mee in het leidingwerk en naar de hydrauliek. Er is een mooi project uitgerold.”

Wens van de klant

En hoe ervaart de klant uiteindelijk de Wolf CHA-warmtepomp? Swarts tot slot: “Als de warmtepomp werkt dan hoort hij hem niet. Dus die is meer dan tevreden.” Meer info over de Wolf warmtepompen vind je hier.

Dit artikel is gesponsord door Wolf.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.

De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in één

De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in één

Elektrische rolluiken zijn al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De zonwering brengt een hoop praktische voordelen met zich mee voor zowel bedrijven als woonhuizen. Of je nou op zoek bent naar extra comfort, energiebesparing of veiligheid: elektrische rolluiken zijn een slimme keuze voor iedereen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen.

Buitenunit bij bestaande woning - beeld: Maarten Legius

Sleutelrol installateurs bij besparing met warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan een huishouden gemiddeld 70 procent op aardgas besparen. Deze besparing kan zelfs nog verder oplopen als een energieadviseur, zoals een installateur, bewoners voorziet van goed advies op maat.