Beeld: Wise ant/Shutterstock.com, bewerkt door redactie Gawalo

Beun was hier… wat te doen met cv-ketel zonder CO-vrij sticker

Een voor velen vast herkenbare situatie: je komt bij een 'jonge' cv-ketel, maar daar zit geen CO-vrij sticker op. Wie 'm opgehangen heeft - dat blijft vaag. Een kennis van een vriend van de buurman, misschien. Of, nog erger, je kent diegene wel! Wat doe je dan, als CO-gecertificeerd vakman? Gawalo vroeg het Bart van der Kruk van Kiwa en Peter Deckers van Maintenanz.

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Beeld: Dmitry Naumov/Shutterstock.com

Evaluatie CO-stelsel: te vroeg voor harde conclusies

Bij de behandeling van de Gasketelwet in 2019 is met de Tweede Kamer afgesproken dat 3 jaar na publicatie het CO-stelsel geëvalueerd zou worden. Door het later ingaan van de verplichting tot certificering, op 1 april 2023, is de evaluatie uitgesteld. Maar, zo concludeert de KWINK Groep die het onderzoek uitvoerde, dat is nog te vroeg voor harde conclusies over hoe goed het CO-stelsel werkt. Het rapport is op 19 november door minister Mona Keijzer aangeboden aan de Tweede Kamer.

CV-ketel inregelen

Vernieuwde BRL 6000-25: wat is er veranderd?

Wat zijn de verschillen tussen de BRL 6000-25 uit juni 2022 en die van juli 2024? Gawalo dook in deze beoordelingsrichtlijn, op basis waarvan installateurs gecertificeerd kunnen worden voor het CO-stelsel. De aanwijzing van de nieuwe versie van de BRL 6000-25 is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd.

Ontwerp: BDG Architecten Beeld: Walter Frisart FOTOwerk

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Techniek Nederland heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen met CO-certificering onder woningeigenaren, installateurs en woningcorporaties. De uitkomsten zijn niet echt verrassend: te duur, te ingewikkeld en onvoldoende veilig.

Afbeelding gemaakt met AI

Ontluchter, automatisch of handmatig

Een (automatische) ontluchter laat vrije lucht ontsnappen uit het verwarmingscircuit. De ontluchters op verwarmingslichamen zijn vaak handmatige ontluchters. Veel cv-ketels hebben een automatische ontluchter. Cv-ketels zonder automatische ontluchter moet je wel handmatig ontluchten. Het grootste nadeel van handmatig ontluchten, is dat de gebruiker er zelf aan moet denken en actie moet ondernemen. Derde en laatste deel van een driedelige reeks.

Zuurstof veroorzaakt corrosie - afbeelding ©Gawalo

Installatieproblemen door zuurstof

Zuurstofgas komt op twee manieren voor in het systeemwater van een verwarmingsinstallatie. Het zit zowel in vrije lucht, als opgelost in water. Wanneer zuurstof, al dan niet opgesloten in water, een reactie aangaat met metaal, ontstaat er gas en metaaloxide. Deel 2 van een driedelige reeks.

Beeld: Stock-Asso/Shutterstock.com

Rechtszaak over spoedvervanging cv-ketel

Een spoedgeval: hartje winter valt de cv-ketel uit, in het huis van een zieke. De gebelde installateur hoort het verhaal aan en installeert nog dezelfde dag een vervangende ketel. Daarna komt de rekening en daar is de klant het niet mee eens. Na vele discussies en een deelbetaling stapt de installateur naar de kantonrechter. Die oordeelt dat de prijs voor het werk vooraf duidelijk had moeten zijn.

Wet van Henry - afbeelding ©Gawalo

Luchtafscheider/ontgasser: nut en noodzaak

Bij nieuwe cv-installaties en warmtepompinstallaties staat op de offerte, behalve een vuilafscheider, vaak ook een luchtafscheider of ontgasser. Niet alleen bij grotere installaties, maar ook bij woonhuisinstallaties. Waarom is dat, en hoe leg je het je klanten uit? Deel 1 van een driedelige reeks.