Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Cellcius warmtebatterij in container - foto Cellcius

Eindhovense warmtebatterij stap voor stap dichter bij de markt

Langzaam maar zeker komen warmtebatterijen op de markt. Ze slaan 'overtollige' energie op om die later weer aan een woning af te geven. In Eindhoven werkt Cellcius, dankzij enkele technische innovaties, aan een nieuwe generatie warmtebatterij. Eerst als collectieve warmtebuffer, later ook voor individuele huizen. De batterij slaat, zonder verlies, warmte op, kan ook kou genereren en stabiliseert en passant het lokale elektriciteitsnet.

'Binnentemperatuur variëren is gezond' 

'Binnentemperatuur variëren is gezond'

Een stabiele temperatuur van rond de 21 °C jaarrond lijkt ideaal. Maar niets is minder waar, stelt Wouter van Marken Lichtenbelt. Volgens deze professor is temperatuurvariatie juist veel gezonder. Belangrijk is dat mensen wennen aan wat lagere en hogere temperaturen dan die 21 °C.

Kevin de Bont - foto ©NFP

De kracht van systeemdenken

In een slim en anticiperend energiesysteem werken laadpalen, warmtepompen, zonnepanelen en energieopslag gebroederlijk samen. Een dergelijke systeemaanpak levert veel op, maar eenvoudig is het niet. Zo is de uniforme uitwisseling van data een pijnpunt. "Wachten op innovaties is geen optie, kijk naar wat nu al kan."

Het voormalige hoofdkantoor Shell C30 Den Haag 2655_Kuijpers (c) Studio38C

Monumentaal Shell-kantoor aardgasvrij

Met creatieve oplossingen is het ruim 100 jaar oude monumentale kantoor van Shell in Den Haag gerenoveerd naar aardgasvrij. Daarnaast voldoet het gebouw aan de eisen voor nieuwbouw. LT-warmtepompen naast HT-warmtepompen klaren de warmteklus. In het hele gebouw zijn klimaatplafonds toegepast. Zonnepanelen liggen op het fraaie leistenen dak alleen uit zicht.

Artist impression Floating Office Rotterdam  (bron: persbericht Gemeente Rotterdam).

Oppervlaktewater koelt en verwarmt drijvend kantoor

Het drijvend kantoor Floating Office Rotterdam onttrekt warmte en koude aan het water uit de Rijnhaven. Dit concept won tijdens het Forum van de European Heat Pump Association (EHPA) de Out of the Box Heat Pump Award.

Foto: Ronald Tilleman

Kantoor The Edge van Deloitte krijgt 'virusvrije' lift

In kantoor The Edge start Deloitte als eerste bedrijf met een proof-of-concept door één van de liften te voorzien van het nieuwe luchtbehandelingssysteem 'Eleminair' van Interland Techniek en ABT. De techniek zorgt voor een gezond klimaat in de liften zonder capaciteitsbeperkingen. Bij een geslaagde test zullen alle liften in het gebouw worden voorzien van deze innovatieve technische oplossing.

Energieprestatiecontract voor WTC The Hague

Energieprestatiecontract voor WTC The Hague

ENGIE en Bouwinvest Office Fund hebben een Energie Prestatie Contract gesloten voor WTC The Hague. De komende jaren willen ze het energiegebruik van WTC The Hague terugdringen tot 50 kWh per m2 BVO.

Nationaal plan voor vermindering energiegebruik vastgoed

Nationaal plan voor vermindering energiegebruik vastgoed

Als het om verduurzamen van vastgoed gaat, heeft het Rijk een voorbeeldfunctie. De komende jaren worden gebruikt om met verschillende maatregelen en innovaties kantoren efficiënter te gebruiken en klimaatinstallaties te optimaliseren.

Gebouwen in zeven jaar tijd vijftig procent energiezuiniger

Gebouwen in zeven jaar tijd vijftig procent energiezuiniger

Het energieverbruik van gebouwen gaat de komende zeven jaar met vijftig procent omlaag. Uiteindelijk wordt al het vastgoed in Nederland geheel CO₂-neutraal. Deze ambitie stelt de Dutch Green Building Council (DGBC) in het Deltaplan Duurzame Renovatie, dat is ontwikkeld door ruim zestig grote marktpartijen.