Drinkwater uit kraan. (Foto: Unsplash / Jos Speetjens)

Tapwater verhitten naar 60 graden Celsius, is dat echt nodig?

Ruim 25 procent van het gasverbruik gaat gemiddeld naar de verhitting van drinkwater naar minimaal 60 graden Celsius, om dit water veilig in de badkamers en keukens van appartementen- en wooncomplexen te kunnen gebruiken. Een verhitting naar 42 tot 45 graden Celsius kan echter al voldoende zijn en zorgt direct voor een flinke energiebesparing. Het vereist wel het gebruik van de juiste techniek.

RIVM: 'Ferroli cv-ketels mogelijk bron van legionellabesmettingen'

RIVM: 'Ferroli cv-ketels mogelijk bron van legionellabesmettingen'

Update en publiekswaarschuwing: 13 juli 2023. Opnieuw liggen cv-ketels van Ferroli onder vuur. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit brengen recent geplaatste hr-ketels in verband met diverse legionellabesmettingen in woningen. Installateurs en groothandels moeten geplaatste en opgeslagen ketels direct melden bij NVWA.

Afbeelding ISSO rapport ‘Koper versus kunststof materiaal in leidingwatersystemen’

Rapport ISSO over koper versus kunststof

Koperen leidingen zijn veiliger, als het op bacteriële veiligheid van drinkwatersystemen aankomt. Dat is in het kort de conclusie van een rapport dat ISSO onlangs publiceerde. De sleutel zit in het voorkomen van bacteriologische aangroei in leidingen en appendages.

Principeschema koudtapwater met actieve koeling - bron: ISSO-publicatie 55 Leidingwaterinstallaties voor woon- en utiliteitsgebouwen

Actieve koeling van leidingwater tegen legionella

Een nieuwe techniek in de strijd tegen ongewenste opwarming van drinkwaterleidingen in utiliteitsgebouwen. Een actief koelsysteem, soms gecombineerd met een circulatieleiding, zorgt dat het opgewarmde drinkwater in temperatuur wordt verlaagd. ISSO-publicatie 55 gaat uitgebreid in op deze nog vrij onbekende techniek.

Drinkwaterrichtlijn 2023 van kracht

Drinkwaterrichtlijn 2023 van kracht

Op 12 januari 2023 is een nieuwe wetgeving met betrekking tot de Drinkwaterrichtlijn in werking getreden. De Drinkwaterrichtlijn 2020 is herzien en omgezet in een nieuwe regelgeving.

7 tips om legionellabesmetting na vakantie te voorkomen

7 tips om legionellabesmetting na vakantie te voorkomen

Wie terugkeert van vakantie heeft een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. In dit artikel komen 7 tips aan bod om legionellabesmetting na de vakantieperiode te voorkomen.