Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Ontwerp: BDG Architecten Beeld: Walter Frisart FOTOwerk

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

Vrouwen kiezen vaker voor techniek

De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15 jaar de gelegenheid om kennis te maken met werken in de techniek. In 2020 telde de technieksector 15.406 vrouwen, dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller.

Kennis en ervaring delen in Remeha Experience Center (foto: Remeha)

Hoe leveranciers warmtepomp installateurs ondersteunen

Fabrikanten van warmtepompen ondersteunen warmtepompinstallateurs op allerlei manieren. Dat loopt van consumentenadvies tot nazorg, van selectietool tot beheer-op-afstand, en van online leeromgeving tot state-of-the-art experience centers.

WOLF en Solid Air samen naar school met schoolconcept 'Wij willen ventiLEREN'

WOLF en Solid Air samen naar school

Om goed te kunnen leren is schone lucht op school van levensbelang. Met die gedachte slaan WOLF en Solid Air de handen ineen in het project 'Wij willen ventilLEREN'.

Stappenplan CO-certificering

Stappenplan CO-certificering

Angst voor CO-certificering? Helemaal niet nodig. Er zijn allerlei organisaties die je kunnen helpen om zonder veel gedoe de bedrijfscertificering te halen via een Certificerende Instelling.

Praktijkles hardsolderen bij Hotspot Koudetechniek

Hotspot Koudetechniek in de praktijk

Koelmonteur worden, daar kun je natuurlijk voor naar school. Maar veel van de kennis die nodig is, doe je vooral in de praktijk op. Hoe mooi is het dan, wanneer scholen en bedrijven de handen ineenslaan, om leerlingen in de praktijk de dingen te leren, die op school lastig of niet te onderwijzen zijn?

Wat zegt ppm CO2 over luchtkwaliteit?

Wat zegt ppm CO2 over luchtkwaliteit?

Wanneer het over CO₂ gaat, wordt vaak de eenheid ppm gebruikt. Voor ventilatiehoeveelheden gebruikt men vaak de kubieke meter of de kubieke decimeter per seconde. Maar hoe verhoudt "parts per million" zich tot m³/s of dm³/s?

Ook in de energiesector groeit de behoefte aan professionals met nieuwe digitale vaardigheden

Cursus AI voor ambitieuze installatieprofessionals

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert in samenwerking met Topsector Energie de AI bewustwordingscursus AI voor Energie. Deze gaat over de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in de energiesector. NL AIC wil met de cursus professionals in de energiebranche bewust maken van de kansen van AI. Deze gratis online cursus kun je in je eigen tijd en tempo volgen.