Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend 

Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend

Zeventien woningen in het Zeeuwse dorpje Stad aan 't Haringvliet leveren elektrische energie van hun zonnepanelen voor de gemeenschappelijke productie van onder meer waterstof. Ze krijgen er warmte en koude voor terug uit hun energiehub.

Aandachtspunten bij overschakeling naar waterstof

Aandachtspunten bij overschakeling naar waterstof

Wat komt bij kijken als woningen niet meer op aardgas, maar op waterstof worden verwarmd? In vier pilotwijken wordt dat onderzocht. Het blijkt dat de meeste aanpassingen in huis goed te doen zijn voor een monteur met een relevante gasopleiding op mbo-niveau 3 en enige bijscholing.

Aardgas eraf. Waterstof erop.

Aardgas eraf. Waterstof erop.

Terwijl de Eerste Kamer besluit de gaskraan in Groningen definitief te sluiten, worden de laatste woningen van een pilotproject in het Groningse Wagenborgen op waterstof aangesloten. De timing is symbolisch: aardgas eraf, waterstof erop. Voor de meeste Nederlandse woningen is de belofte van waterstof ver weg. Maar wat niet is, kan ooit komen. Met vier pilotprojecten wordt de broodnodige kennis en ervaring opgedaan.

Waterstofsulfide uit een fumarole in vulkanisch gesteente is een potentiële bron van witte waterstof

Geologen verwachten 'goudkoorts' voor natuurlijke waterstof

Onder de grond zit een enorme hoeveelheid natuurlijke waterstof. Het grootste deel van die waterstof is waarschijnlijk ontoegankelijk. Maar een paar procent ervan zou al voldoende zijn om honderden jaren in de verwachte vraag te voorzien. Dat maakte een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Geologische dienst volgens Hydrogen Insight onlangs bekend op een congres.

De groen gearceerde woningen vormen WaterstofWijk Wagenborgen

Waterstof staat aan in wijk Wagenborgen

De waterstof pilot in het Groningse dorp Wagenborgen gaat een nieuwe fase in. Inmiddels is de levering van waterstofgas opgestart en branden de eerste cv-ketels op groene waterstof.

Waterstof lokaal produceren, opslaan en gebruiken met GROHW(afbeelding: GROHW)

Waterstof lokaal produceren, opslaan en gebruiken

Wanneer je waterstof lokaal produceert en gebruikt, brengt dat verschillende voordelen met zich mee. De reststromen van een elektrolyser (warmte en zuurstof) kunnen bijvoorbeeld direct benut worden én het overvolle elektriciteitsnet wordt ontlast. In Deventer werd het op pilotschaal in de praktijk gebracht. Het project, genaamd GROHW, wordt dit jaar afgerond, maar vervolgstappen staan al op de agenda. En die zijn een stuk ambitieuzer.