Zonneboiler als no-regretmaatregel
De zonneboiler is een van de mogelijkheden voor huishoudens om snel energie te besparen en hij levert het hele jaar warm water, als de zon maar schijnt. Dit is het tweede deel van een artikel over zonneboilers.
De zonneboiler is een van de mogelijkheden voor huishoudens om snel energie te besparen en hij levert het hele jaar warm water, als de zon maar schijnt. Dit is het tweede deel van een artikel over zonneboilers.
De zonneboiler is terug van nooit weggeweest. Door de huidige ontwikkelingen op het gebied van energieprijzen is een zonneboiler zeer interessant voor huishoudens. Installateurs doen er goed aan zich in deze techniek te verdiepen.
Zon is gratis. Zonlicht (of daglicht) gebruiken we meer en meer voor het opwekken van energie. Maar zon geeft ook warmte. Die warmte is een groot deel van het jaar bruikbaar voor het verwarmen van sanitair warm water. Dit is deel 4 in de serie over warm tapwater bij all-electric.
Zonneboilers passen in de energietransitie. Daarom geeft de overheid over de aanschaf en installatie van een zonneboiler ISDE-subsidie. Hoewel de verkoopcijfers sinds een aantal jaar teruglopen vanwege de opkomst van warmtepompen, blijkt een zonneboiler voor veel situaties toch een uitkomst.
Bij ingrijpende renovaties moeten gebouwen net als bij nieuwbouw een verwarmingssysteem krijgen dat hernieuwbare energie opwekt. Dat staat in de Europese richtlijn Renewable Energy Directive II (REDII). De Nederlandse overheid gaat deze eis pas dit najaar implementeren in de bouwregelgeving.
Voor 220 sociale huurwoningen in Nijmegen heeft Nefit Bosch een installatieskid met elektrische cv-ketel of gasketel ontwikkeld. In de 'Fit to fit' zijn alle installatiecomponenten en het leidingwerk voorgemonteerd. De prefabmodule kan kant-en-klaar de woningen worden ingehesen.
De meerjarige ISDE-regeling zou oorspronkelijk doorlopen tot en met 31 december 2020, maar is verlengd tot 2030.
Er komen nieuwe regels voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in 2020. Pelletkachels en biomassaketels worden niet langer gesubsidieerd. Voor warmtepompen en zonneboilers is er alleen nog subsidie in bestaande bouw.
De opdracht van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 zou aanzienlijk dichterbij zijn gekomen, zo blijkt uit een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving. Maar er ligt nog een stevige opdracht. Daarom neemt het kabinet extra maatregelen.
Vooralsnog is er geen daling in de verkoop van het aantal hr-ketels. Tegelijkertijd groeit de verkoop van de warmtepomp en het elektrische kooktoestel sterk. Zo blijkt uit een analyse van verkoopcijfers en ISDE-aanvragen.