'Focus op lange termijn is onmisbaar voor de warmtetransitie'

'Focus op lange termijn is onmisbaar voor de warmtetransitie'

Warmtepompen veroveren nu de markt, maar Viessmann lanceerde 40 jaar geleden al haar eerste warmtepomp. "Het zit in ons DNA om bezig te zijn met volgende generaties", zegt Kees de Haan, commercieel directeur van Viessmann Nederland. Hoe helpt het bedrijf installateurs om de beste oplossingen te vinden voor projecten?

Kees de Haan is sinds kort Commercieel Directeur van Viessmann Nederland. Hij vertelt hoe het Duitse familiebedrijf haar rol en bijdrage in de warmtetransitie van Nederland ziet. Vier vragen, vier antwoorden.

Wat is wat jullie betreft onmisbaar voor de warmtetransitie?

“Een focus op de lange termijn. We willen in Nederland van het aardgas af en zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke energiebronnen. Die wil om meer te doen met de energie van onder meer de zon en energie uit de bodem is niet nieuw. Die wil bestaat al veel langer. Bij heel veel mensen en bij heel veel bedrijven.”

“Wij denken hier ook al decennia over na. Als familiebedrijf zit het in ons DNA om bezig te zijn met volgende generaties, met goede resultaten op de langere termijn. Zo kwam het dus ook, dat we meer dan 40 jaar geleden al onze eerste warmtepomp op de markt brachten. We zeggen nu vaak: als je een Viessmann koopt, koop je ‘m voor de kinderen. Een Viessmann gaat namelijk lang mee én draagt bij aan verduurzaming en energiebesparing.”

We zijn heel open over de prestaties van onze producten.”

Hoe vertaalt zich dat in de dagelijkse praktijk van een installateur?

“Wat je als installateur natuurlijk wil, is producten installeren met een goede prijs-kwaliteitverhouding waar je klanten blij mee maakt. Daarom besteden wij veel aandacht aan het ontwerp van onze producten. Duitse degelijkheid noemen we dat. We zijn ook heel open over de prestaties van onze producten. Die kan je overal vinden.”

“Installateurs zien en ervaren het ook zo. Van onze warmtepompen, maar ook van onze pv-panelen, zonnecollectoren, cv-ketels en boilers, waarderen ze ons oog voor detail. ‘Elk schroefje, elk onderdeeltje klopt’, zeggen ze. Dat werkt prettig bij de installatie en daardoor is er ook een veel lager storingsniveau. Klanten zijn tevredener en je bespaart als installateur tijd, omdat je nauwelijks op pad hoeft voor storingen. En is er wel een keer een storing, dan los je die doorgaans heel snel op.”

Hoe helpen jullie installateurs concreet bij projecten?

“We geloven in de kracht van samenwerking. We beschikken over oplossingen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en hebben een totaalpakket van warmtepompen, pv-panelen, zonnecollectoren, cv-ketels en boilers. Dus of het nou om een nieuwbouwhuis gaat, bestaande woningbouw, kantoren of de industrie, wij helpen installateurs om de energiehuishouding zo goed en duurzaam mogelijk te maken. Binnen het beschikbare budget.”

Welke innovaties kunnen wij dit jaar nog verwachten?

Superstille warmtepomp Vitocal

“Innoveren doen we continu en we werken daarin ook nauw samen met de markt. Zo ontstond bijvoorbeeld de Vitocal, de eerste superstille warmtepomp. En zo ontstond het moderne design van onze producten.”

Dit jaar staat er ook veel op stapel. “Eind dit jaar komen we met een nieuwe generatie warmtepompen. Deze warmtepompen zijn voorzien van het milieuvriendelijkere koudemiddel propaan en kunnen aanvoertemperaturen realiseren tot 70° bij een buitentemperatuur tot -15°. In combinatie met onze fluisterstille buitenunit is het een perfecte optie voor de bestaande woningbouw, die nu nog veel met cv-ketels wordt verwarmd.”

“Ook wordt service en onderhoud op afstand eenvoudiger. We ontwikkelden Vitoguide door, waarin ook de app zit voor inbedrijfstelling van apparaten en de Service Assistent voor service, onderhoud en vervangingsonderdelen. Tot de nieuwe functies behoort onder andere een permanente controle van het systeemgedrag (foutenlijst, geschiedenis), waardoor de installateur voorspellend onderhoud kan doen. Als installateur kun je ook de parameters op afstand uitlezen en online inspecties uitvoeren, waardoor tweejaarlijks onderhoud voor al onze toestellen voldoende is.”

Dit artikel is gesponsord door Viessmann

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.