TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt
Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om oververhitting in nieuwbouwwoningen tegen te gaan.
Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om oververhitting in nieuwbouwwoningen tegen te gaan.
Het blijkt dat het moeilijker is om aan TOjuli te voldoen, dan aan de drie BENG indicatoren. Maar de binnenbocht nemen door altijd actieve koeling toe te passen, zodat vrijstelling op TOjuli wordt verkregen, biedt niet altijd het gewenste resultaat. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het koelingssysteem dat wordt gebruikt.
Met BENG is de regelgeving voor het bouwen drastisch veranderd. Veel professionals worstelen dan ook met vinden van hun weg naar en in de NTA 8800. Voor iedereen die baat heeft bij een overzicht van de bij ons beschikbare relevante informatie, hebben we dit artikel samengesteld.
Het zijn drukke tijden voor installateurs. De certificering voor de Gasketelwet, het voldoen aan de BENG-normen en in januari moeten installatiebedrijven hun organisatie op orde hebben voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Al lijken dat drie verschillende grootheden, de nieuwe regelingen houden wel degelijk verband met elkaar.
Vergunningsaanvragen voor nieuwbouw moeten sinds het begin van dit jaar voldoen aan de BENG-eisen. Daarnaast worden aankomende zomer de teugels van de MPG strakker aangetrokken. Zowel voor de energie als voor de materialen gelden steeds strengere eisen. Wat betekent dat voor installatietechniek en installateur?
Bij nieuwbouw is de verplichting tot de toepassing van hernieuwbare energie - lees zonnepanelen of warmtepomp - er al. Voor renovaties gaat de verplichting hiertoe op 30 juni 2021 in werking.
EPBD, NTA 8800, BENG, het nieuwe energielabel en nieuwe systeemeisen voor technische bouwsystemen … Op energiegebied is er de afgelopen tijd veel in de wet- en regelgeving veranderd. De veranderingen hangen met elkaar samen, maar vaak zien installateurs door de bomen het bos niet meer. Welke regeling is wanneer van toepassing en wat moet je er als installateur mee?
Sinds 1 januari 2021 zijn de eisen voor Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) van kracht. Deze nieuwe eisen zorgen voor een andere scope van projecten en hebben meteen ook financiële consequenties. De bouwkosten van nieuwbouwprojecten stijgen aanzienlijk.
Op 1 januari 2021 worden de eisen voor Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) van kracht. Vanaf dat moment is de vertrouwde energieprestatiecoëfficiënt EPC voor berekening van de energieprestatie van woningen verleden tijd. Hoe gaat de nieuwe berekening er dan uitzien?
Balansventilatie of mechanische ventilatie met gevel- en raamroosters? Binnen de nieuwe regelgeving voor de energieprestatie (BENG) zijn beide systemen mogelijk. Wel is de eerste zuiniger met energie en leiden ventilatieroosters in de energiezuinige nieuwbouw vaker tot comfortklachten.