Wijzer met warm water

Wijzer met warm water

Vroeger, thuis, hadden wij een boiler. Die stond in een hoek van de berging enorm groot te zijn, naast de vrijstaande cv-ketel en het kleine rode expansievat. Die cv-ketel zorgde voor de verwarming, maar de boiler, daaruit kwam het warme water voor bad en douche. Als kind vond ik hem enorm. Een grote witte cilinder met afgeronde hoeken en een konijn erop.

De hoeveelheid warm tapwater die de boiler ons bezorgde: geen idee. Volgens mijn vader was de capaciteit beperkt. Stond ik onder de douche net lekker in het schuim, brulde hij al weer naar boven: “Is het water er nou nóg niet omheen?!”

Oliecrisis en milieubewustzijn

Toegegeven, de tijd van de autoloze zondagen lag nog niet zo ver achter ons. De campagne “Wees wijs met water” was alomtegenwoordig. Zure regen lag nog in het verschiet. Inmiddels zijn we heel wat milieukwesties verder en inzichten rijker. Nu moeten er écht stappen genomen worden. Om het gebruik van fossiele brandstoffen helemaal uit te bannen. Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. En om überhaupt een leefbare planeet te houden.

Weg met de cv-ketel, leve de boiler

Waar de cv-ketel langzaam op zijn retour is, begint de boiler aan een comeback. Niet langer het energie slurpende monster uit mijn jeugd. Deze boilers dienen als voorraadvat voor warm tapwater, opgewarmd door zonne-energie of warmtepomp. Maar ook als buffervat voor verwarmingswater, verwarmd wanneer energie gratis of goedkoop is, om te gebruiken wanneer er geen of alleen dure energie is.

Verschil en overeenkomst

De boiler uit mijn jeugd was een comforttoestel, om over grotere hoeveelheden warm tapwater te beschikken dan de cv-ketel kon leveren. De boilers van nu kunnen dat ook, maar hebben vaak een extra functie. Wat hetzelfde is gebleven, is de “beperkte” capaciteit. Op enig moment is de boiler toch leeg…

(Bijna) eindeloos doucheplezier

Met een HR-combiketel is langer douchen technisch geen probleem. Je schrikt je hooguit een hoedje van de energierekening. Of van de koude straal, wanneer een onnadenkende of zuinige huisgenoot in de keuken het warme water vol openzet. Inleveren op die eindeloze hoeveelheid warm stromend water is misschien wel de grootste tegenvaller van overstappen op een warmtepomp met boilervat. Gelukkig is ook daarvoor een oplossing: douche-wtw.

Niet met het badwater weggooien

Het warme water dat in de douche naar beneden komt is, wanneer het bij de afvoer komt, nog heel warm. Het benutten van die restwarmte is eigenlijk heel logisch. Ook bij een HR-cv-ketel, want het kan voor een aanzienlijke energiebesparing zorgen. Maar bij een installatie met een eindig voorraadvat zorgt douche-wtw ook voor comfortverhoging.

Lees meer over

Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

Supergeïsoleerde warmtebatterij levert warm tapwater uit water

De NEStore warmtebatterij slaat elektriciteit heel efficiënt op als warmte in een gesloten buffervat. Maar hoe werkt het toestel precies? Deel twee van een tweedelig verhaal.

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Eigen zonnestroom opslaan in warmtebatterij met water

Hoe kan een huishouden zoveel mogelijk zelf opgewekte zonne-energie zelf verbruiken? NEStore biedt een antwoord op die vraag, met een warmtebatterij die zonnestroom opslaat in heet water. Eerste deel van een verhaal in twee delen.

Villeroy & Boch Mettlach, foto: Villeroy & Boch

Overname Ideal Standard door Villeroy & Boch

Villeroy & Boch heeft de overname van alle werkmaatschappijen van de Ideal Standard Group succesvol afgerond. Alle noodzakelijke goedkeuringen van de antitrustautoriteiten zijn ontvangen. Ideal Standard zal voortbestaan als een afzonderlijk onderdeel van de Villeroy & Boch Groep.

Normec helpt je een serieuze stap verder 

Normec helpt je een serieuze stap verder

Doen waar u goed in bent, daar geloven we in bij Normec. Onze specialisten ontzorgen onder andere op het gebied van legionellapreventie, zodat uw onderneming onbelemmerd door kan gaan.

Geberit Monolith Plus met comfortlight en iCon wandcloset matwit

Blog: Opbouwreservoir in vermomming

Een persbericht van Geberit trok mijn aandacht. Vooral de afbeelding van het strakke reservoir dat eigenlijk een opbouwreservoir is. Mijn eerste gedachte: "Wat had dát een hoop gevloek en gegooi met net-niet-passende mozaïekmatjes gescheeld!" En gelijk daar achteraan: "Hoe werkt dat?"

Warmwater verschillen bij CW5-ketels steeds groter

Warmwater verschillen bij CW5-ketels steeds groter

Hr-ketels met tapwaterlabel CW5 zijn in de particuliere woningbouw het meest verkocht. Het verschil in tapwatercapaciteit bij CW5-toestellen is groot: tussen 9 en 12,2 liter warm water van 60°C. Er valt wat te kiezen. Wat zijn de warmwatermonsters? Update augustus 2023: Nefit 1200 HRC, Ferroli BlueHelix en Remeha Tzerra Ace Matic zijn toegevoegd aan de tabel.

Douche wtw: een overzicht

Douche wtw: een overzicht

Warmteterugwinning uit douchewater wordt nog niet zoveel toegepast. Zonde, want warm water zomaar het riool in laten stromen is energieverspilling. Er zijn al verschillende systemen leverbaar, voor uiteenlopende situaties. Een overzicht.