Begin april stond een paar dagen lang het Waterstof Tiny House op het Anna van Buerenplein, naast station Den Haag Centraal. Dit circulaire waterstofhuisje is ontworpen en gebouwd door studenten van het Alfa College in Hoogeveen, in samenwerking met bedrijven uit de regio en de gemeente Hoogeveen. In september 2021 ging het huisje al op tournee langs zes gemeenten in Drenthe en Overijssel. Het bezoek aan Den Haag was onder meer bedoeld om de leden van ons parlement kennis te laten maken met de wondere wereld van waterstofgas. Ook ik kreeg een rondleiding.
Hybride in de hoofdrol
In politiek Den Haag kwam het Waterstof Tiny House op 6 april ter sprake. Wybren van Haga noemde het tijdens de commissievergadering ‘Klimaatakkoord gebouwde omgeving’. Niet vanwege de toepassingsmogelijkheden van waterstof als aardgasvervanger in cv-ketels. Ook niet vanwege het lokaal en groen kunnen opwekken van waterstof. Nee, de hoofdrol was weggelegd voor de hybride warmtepomp. En dat terwijl ik net in vuur en vlam stond voor waterstoftoepassingen.
Liever 80 procent snel
Dat de cv-ketel in het Waterstof Tiny House 100 procent waterstofgas verbrandt noemde Van Haga slechts terloops, als mogelijkheid voor later. Zijn insteek – en die van meer belanghebbenden – is dat snel naar hybride beter is dan langzamer naar volledig van het aardgas af. Het aardgasverbruik voor woningverwarming is in Nederland snel met 80 procent te verminderen door het inzetten van hybride warmtepompen. Het restant aardgas dat dan nog nodig is voor woningverwarming met cv-ketels, kan volgens deze visie op termijn eventueel vervangen worden door waterstofgas of ander groen gas.
Laaghangend fruit
Een flink deel van de woningvoorraad is nog niet voldoende geïsoleerd voor lage temperatuurverwarming. Een hybride opstelling met warmtepomp en cv-ketel werkt efficiënter naarmate de retour- en afgiftetemperatuur lager zijn. Daarvoor is woningisolatie onontbeerlijk. Waar met lagere temperatuur verwarmd kan worden, kan een hybride warmtepomp snel een grote vermindering van het gasverbruik bewerkstelligen.
Beetje waterstoflust blijft
Maar toch… een beetje waterstoflust houd ik wel. De elegantie van het proces, waarbij met een elektrochemische cel zuiver water wordt gesplitst in waterstofgas en zuurstof. Met zonnepanelen off-grid gaan en toch gas stoken. En nooit meer een energieverkoper aan de deur…