Waterstofblindheid of waterstoflust?

Waterstofblindheid of waterstoflust?

Kort geleden heb ik moeten vaststellen dat ik er aan lijd: waterstofblindheid. Het overviel me een beetje. Ik dacht dat ik rationeler was. Maar in de nabijheid van een lekkere elektrolyzer ontbrandde in mij de (onzichtbare) waterstofvlam.

Begin april stond een paar dagen lang het Waterstof Tiny House op het Anna van Buerenplein, naast station Den Haag Centraal. Dit circulaire waterstofhuisje is ontworpen en gebouwd door studenten van het Alfa College in Hoogeveen, in samenwerking met bedrijven uit de regio en de gemeente Hoogeveen. In september 2021 ging het huisje al op tournee langs zes gemeenten in Drenthe en Overijssel. Het bezoek aan Den Haag was onder meer bedoeld om de leden van ons parlement kennis te laten maken met de wondere wereld van waterstofgas. Ook ik kreeg een rondleiding.

Hybride in de hoofdrol

In politiek Den Haag kwam het Waterstof Tiny House op 6 april ter sprake. Wybren van Haga noemde het tijdens de commissievergadering ‘Klimaatakkoord gebouwde omgeving’. Niet vanwege de toepassingsmogelijkheden van waterstof als aardgasvervanger in cv-ketels. Ook niet vanwege het lokaal en groen kunnen opwekken van waterstof. Nee, de hoofdrol was weggelegd voor de hybride warmtepomp. En dat terwijl ik net in vuur en vlam stond voor waterstoftoepassingen.

Liever 80 procent snel

Dat de cv-ketel in het Waterstof Tiny House 100 procent waterstofgas verbrandt noemde Van Haga slechts terloops, als mogelijkheid voor later. Zijn insteek – en die van meer belanghebbenden – is dat snel naar hybride beter is dan langzamer naar volledig van het aardgas af. Het aardgasverbruik voor woningverwarming is in Nederland snel met 80 procent te verminderen door het inzetten van hybride warmtepompen. Het restant aardgas dat dan nog nodig is voor woningverwarming met cv-ketels, kan volgens deze visie op termijn eventueel vervangen worden door waterstofgas of ander groen gas.

Laaghangend fruit

Een flink deel van de woningvoorraad is nog niet voldoende geïsoleerd voor lage temperatuurverwarming. Een hybride opstelling met warmtepomp en cv-ketel werkt efficiënter naarmate de retour- en afgiftetemperatuur lager zijn. Daarvoor is woningisolatie onontbeerlijk. Waar met lagere temperatuur verwarmd kan worden, kan een hybride warmtepomp snel een grote vermindering van het gasverbruik bewerkstelligen.

Beetje waterstoflust blijft

Maar toch… een beetje waterstoflust houd ik wel. De elegantie van het proces, waarbij met een elektrochemische cel zuiver water wordt gesplitst in waterstofgas en zuurstof. Met zonnepanelen off-grid gaan en toch gas stoken. En nooit meer een energieverkoper aan de deur…

De elektrolyzer en brandstofcel in het Waterstof Tiny House
De elektrolyzer en brandstofcel in het Waterstof Tiny House
Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Solhyd waterstofpaneel - afbeelding: Solhyd

Waterstofpaneel maakt H2 uit zon en water

Solhyd produceert panelen die zonne-energie en waterdamp direct omzetten in waterstof. Het bedrijf haalde daarvoor vorig jaar investeringskapitaal op. "Wanneer we op grotere schaal kunnen gaan produceren, zal de kostprijs sterk dalen. Het is nu van belang om die productiecapaciteit omhoog te krijgen", vertelt Jan Rongé, medeoprichter van Solhyd.

Hogedruk transportleiding voor aardgas - foto: Shutterstock

'Bestaand gasnet grotendeels onbruikbaar voor waterstof'

Volgens een internationaal wetenschappelijk onderzoek is het hergebruik van het bestaande aardgasnet voor waterstof in de meeste gevallen niet haalbaar.

HEMS: energiemanagement in woningen steeds belangrijker

HEMS: energiemanagement in woningen steeds belangrijker

Warmtepompen, boilers en pv-omvormers moeten voor een optimale onderlinge afstemming data kunnen uitwisselen. En dat is niet zo eenvoudig, zeker niet over verschillende merken heen. Daarom bouwde Noorderlicht Ventures een Home Energy Management System (HEMS) op basis van het veelvoorkomende Modbus communicatieprotocol. Met warmtepompsturing kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de netspanning te laag wordt in een straat of wijk, op het moment dat alle warmtepompen tegelijk energie vragen.

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?