Top 20 installatiebedrijven 2022 bekend 

Top 20 installatiebedrijven 2022 bekend 

De top 20 van installatiebedrijven wordt ook in 2022 aangevoerd door Equans, het vroegere Engie Services. Unica groeide en kwam in de top 3 terecht. Nieuwkomer in de top 20 van dit jaar is Mansveld.

Cobouw publiceert in de uitgave Cobouw50 jaarlijks een ranglijst met de 50 grootste bouwbedrijven van Nederland, gerangschikt naar jaaromzet. Daarnaast stelt de redactie een top 20 van installatiebedrijven op. Er zijn dit jaar enkele interessante verschuivingen in die top 20, vergeleken met de lijst zoals gepubliceerd in 2021. Equans is met een omzet van 1,1 miljard euro ook ditmaal de grootste en staat bovenaan. Spie Nederland staat met bijna 780 miljoen euro omzet net als vorig jaar op de tweede plaats. Hoewel de technische dienstverleners Equans en Spie Nederland beide enkele procenten aan omzet inleverden, kwamen hun posities in de top 20 niet in gevaar.   

Top 3 installatiebedrijven 

Unica daarentegen wist een flinke omzetstijging te realiseren. Dankzij een omzetgroei in 2021 ten opzichte van 2020 van niet minder dan 23 procent, ging dit installatiebedrijf overtuigend van plaats vier naar plaats drie. Die stijging komt waarschijnlijk door de acquisitie van de Friese Pranger-Rosier Groep. Daardoor zakte Croonwolter&dros naar de vierde plaats, ondanks de enkele procenten omzetstijging die het bedrijf wist te realiseren.  

Stijgers in de top 20 

Andere stijgers in de top 20 installatiebedrijven zijn: P.G. Kuijpers & Zonen (13 procent omzetstijging, stijgt van plaats 7 naar 5), Batenburg Techniek (11 procent omzetstijging, gaat van plaats 8 naar 7), Hoppenbrouwers Techniek (15 procent omzetstijging, van plaats 10 naar 9), Kropman Holding (22 procent omzetstijging, van plaats 12 naar 11). De volgende bedrijven kwamen ondanks hun omzetstijging niet hoger op de lijst: Kemkens (17 procent omzetstijging, blijft op plaats 13), Foja Beheer (11 procent omzetstijging, van plaats 16 naar 17) en tot slot Lek/HABO Groep (16 procent omzetstijging, blijft op plaats 18). 

Installatiebedrijven zagen hun gezamenlijke omzet in 2021 met ruim 6 procent toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor, meldt het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar pluste de sector zelfs 7 procent. Corona zorgde hier en daar voor tekorten aan installatiemateriaal, systemen en componenten. Consumenten, bedrijven en overheden bleven desondanks volop investeren. Kortere terugverdientijden vanwege de hoge energieprijzen stimuleerden deze investeringslust. Ook de verdere toename van de installatiequote, het aandeel van technische installaties in de totale bouwsom, werkt mee. 

Investeren of juist niet 

Hoge energieprijzen nodigen niet alleen maar uit om te investeren. Bij bedrijven kan het ook een stimulans zijn om de productie en andere investeringen stil te leggen. Han Blokland, ceo van Equans Nederland, herkent dit. Equans (het voormalige Engie Services) is al jaren lijstaanvoerder in de top 20 installateurs en opereert hoofdzakelijk in de zakelijke markt. Maar Blokland ziet ook de kansen. “Op het moment dat een bedrijf zegt: ik leg die fabriek maar even stil vanwege de hoge gasprijs, kan het ook een mogelijkheid zijn om te investeren in optimalisatie, omdat de fabriek toch stilligt.” 

2021 een redelijk jaar  

Voor Equans was 2021 volgens Blokland een ‘redelijk jaar’. De technische dienstverlener, die opereert op de markten utiliteit, industrie en infrastructuur, zag tussen deze markten en de regio’s flinke verschillen. Chipmachinefabrikant ASML investeerde als klant bijvoorbeeld fors, vanwege de explosief gestegen vraag naar microchips, terwijl de olie- en gasindustrie pas op de plaats maakte. Bij de grote utilitaire bouwprojecten zorgden de PFAS- en stikstofproblematiek voor vertraging. 

Tekorten en prijsstijgingen 

Ook de eerste helft van 2022 vertoonde een wisselend beeld. Dat laatste hangt volgens Blokland onder meer samen met tekorten aan en prijsstijgingen van materialen. “Daardoor zijn budgetten soms ineens niet meer toereikend.” Verder kampte Equans in het eerste semester van dit jaar met een relatief hoog ziekteverzuim. 

Tekort aan servicetechnici 

Net als de meeste andere installateurs worstelt ook de marktleider met een tekort aan personeel. Equans zit vooral om servicetechnici te springen: mbo’ers die net van school komen. Dat het aantal jongeren dat een technische opleiding begint stagneert, stemt Blokland dan ook bepaald niet vrolijk.  

Hoger opgeleide jongeren 

Hoger en universitair opgeleide mensen kan Equans ook goed gebruiken. Maar die weten de technische dienstverlener nog redelijk goed te vinden. Volgens Blokland houdt dat mede verband met de dikwijls uitdagende engineeringsopdrachten en het duurzame karakter van zijn bedrijf. “Daar willen deze hoger opgeleide jongeren graag een steentje aan bijdragen.”  

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Gawalo september 2024

Gawalo september 2024

Gawalo september 2024: Amper regels vervanging mechanische ventilatie p. 08Terugkeer Vincent p. 10 Warmtepomp aan het water p. 16 Propaan geen wondermiddel p. 24Koudemiddelen in warmtepompen p. 26 Koelen met nachtlucht p. 30 Slimme rookdetectie p. 32

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in het rapport Energiearmoede in Nederland 2019-2023.

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch heeft aangekondigd dat het de residentiële en licht commerciële HVAC-activiteiten van Johnson Controls en Hitachi overneemt. Deze overname is de grootste in de geschiedenis van Bosch.