Waterstofgas: is het de oplossing voor alle problemen in de energietransitie, of is waterstof slechts een deel van de oplossing? Feit is, dat waterstof voor veel installateurs een aantrekkelijke optie is, omdat het zoveel gemeen heeft met aardgas.
Deze artikelen over waterstofgas en de verschillende toepassingen ervan staan op datum gerangschikt, met de meest recente bovenaan.
Meest recent Waterstof, daar zit een luchtje aan Waterstof is van nature nagenoeg reukloos. Net als aardgas. Uit oogpunt van veiligheid is dat niet handig. Maar daar is een oplossing voor: odorisatie.
Waterstof, daar zit een luchtje aan Waterstofpaneel maakt H2 uit zon en water Solhyd produceert panelen die zonne-energie en waterdamp direct omzetten in waterstof. Het bedrijf richt zich initieel op de middelgrote bedrijven en op termijn de grote industrieën die het meest baat hebben bij groene waterstof.
Waterstofpaneel maakt H2 uit zon en water Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend Zeventien woningen in het Zeeuwse dorpje Stad aan 't Haringvliet leveren elektrische energie van hun zonnepanelen voor de gemeenschappelijke productie van onder meer waterstof. Ze krijgen er warmte en koude voor terug uit hun energiehub.
Waterstof maakt Zeeuwse wijk bijna zelfvoorzienend Aandachtspunten bij overschakeling naar waterstof Wat komt bij kijken als woningen niet meer op aardgas, maar op waterstof worden verwarmd? In vier pilotwijken wordt dat onderzocht. Het blijkt dat de meeste aanpassingen in huis goed te doen zijn voor een monteur met een relevante gasopleiding op mbo-niveau 3 en enige bijscholing.
Aandachtspunten bij overschakeling naar waterstof Aardgas eraf. Waterstof erop. Voor de meeste Nederlandse woningen is de belofte van waterstof ver weg. Maar wat niet is, kan ooit komen. Met vier pilotprojecten wordt de broodnodige kennis en ervaring opgedaan.
Aardgas eraf. Waterstof erop. Geologen verwachten 'goudkoorts' voor natuurlijke waterstof Onder de grond zit een enorme hoeveelheid natuurlijke waterstof. Het grootste deel van die waterstof is waarschijnlijk ontoegankelijk. Maar een paar procent ervan zou al voldoende zijn om honderden jaren in de verwachte vraag te voorzien.
Geologen verwachten 'goudkoorts' voor natuurlijke waterstof Waterstof lokaal produceren, opslaan en gebruiken Wanneer je waterstof lokaal produceert en gebruikt, brengt dat verschillende voordelen met zich mee. De reststromen van een elektrolyser (warmte en zuurstof) kunnen bijvoorbeeld direct benut worden én het overvolle elektriciteitsnet wordt ontlast. In Deventer werd het op pilotschaal in de praktijk gebracht.
Waterstof lokaal produceren, opslaan en gebruiken "Investeren in waterstofopslag in eigen land" Als elektrische energie volledig duurzaam wordt opgewekt, lopen productie en verbruik niet met elkaar in de pas. De flexibiliteit van een regelbare gascentrale is dan verleden tijd en moet worden opgevangen door andere technologie. Zoals opslag in waterstof en batterijen.
“Investeren in waterstofopslag in eigen land” Waterstof in warmtepomp Net als je denkt dat je alle mogelijke combinaties wel kent, komt er toch weer een nieuwe. De Cooll warmtepomp werkt op aardgas. Maar de ontwikkelaars maken hem, om ook in de toekomst op alle mogelijkheden voorbereid te zijn, ook geschikt voor LNG, biogas en waterstofgas.
Waterstof in warmtepomp Waterstof in gebouwde omgeving vraagt om slimme combinaties Veel partijen in de installatiesector gaan er vanuit dat de cv-ketel op termijn makkelijk vervangen kan worden door een waterstofketel. Zo eenvoudig is het niet, zegt emeritus hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, Ad van Wijk.
Waterstof in gebouwde omgeving vraagt om slimme combinaties Waterstof in de gebouwde omgeving Onderzoeksinstituut TNO houdt zich intensief bezig met studies en pilots op het gebied van waterstof. Waar liggen de kansen?
Waterstof in de gebouwde omgeving Waterstof in het wild Waterstof uit een bruistablet Waterstof in poedervorm, in capsules, of als blok of tablet. Op te slaan in kartonnen dozen. Veilig te bewaren en te transporteren, zonder energieverlies.
Waterstof uit een bruistablet Een tegengeluid over waterstofgas Waterstof is geen wondermiddel Waterstof is niet de enige manier om tegen 2050 de Net Zero-emissiereducties te bereiken. H2 kan wel een grote bijdrage leveren in bepaalde sectoren en toepassingen.
Waterstof is geen wondermiddel Waterstofgas in groen, grijs en blauw Waterstofgas is een ander gas, dat vaak genoemd wordt als vervanger van ons Gronings aardgas. Maar is dat wel reëel? En wat is er voor nodig? Deel 4.
Waterstofgas in groen, grijs en blauw Nieuw waterstof keurmerk voor gastoestellen Kiwa introduceert een nieuw keurmerk: 20% Hydrogen Blend waarmee fabrikanten kunnen aantonen dat hun apparatuur veilig kan functioneren op een mengsel van (aard)gas en maximaal twintig procent waterstof.
Nieuw waterstof keurmerk voor gastoestellen Waterstofketels in de praktijk Waterstofketel in de echte praktijk beland Waterstofketels verwarmen vanaf deze winter twaalf vrijstaande en slecht te isoleren huizen in de wijk Berkeloord in het Gelderse Lochem.
Waterstofketel in de echte praktijk beland Waterstof in bestaande woning werkt In The Green Village in Delft staat een drietal op het oog doodnormale jaren ’70 rijtjeswoningen. Bijzonder eraan is, dat de cv-ketel voor verwarming en warm tapwater van de middelste woning op waterstof draait.
Waterstof in bestaande woning werkt Aanleg gestart van waterstofwijk Wagenborgen Om 33 woningen uit de jaren zeventig te voorzien van een hybride warmtepomp met cv-ketel op waterstof, worden momenteel de gasleidingen voor waterstof aangelegd in de Groningse wijk Wagenborgen.
Aanleg gestart van waterstofwijk Wagenborgen Waterstofketel nu ook naar commerciële toepassingen Het is tijd voor praktijktesten met waterstofketels met hogere vermogens in commerciële toepassingen. Zo stelt BDR Thermea Group, het moederbedrijf van verwarmingsleverancier Remeha. Het bedrijf test al sinds 2019 CV-ketels op zuivere waterstof voor toepassing in woningen.
Waterstofketel nu ook naar commerciële toepassingen Warmtepomp versus waterstofketel Warmtepomp versus waterstofketel, wat is de stand? Deel 1 n 2019 stelden we de warmtepomp tegenover de waterstofketel. Waterstof kreeg toen overal volop de aandacht en leek de grote belofte die in staat was om te wedijveren met de elektrische warmtepomp. Dit is deel 1 van een artikel waarin we bekijken hoe de warmtepomp zich vandaag de dag verhoudt tot de waterstofketel.
Warmtepomp versus waterstofketel, wat is de stand?