Deze artikelen over waterstofgas en de verschillende toepassingen ervan staan op datum gerangschikt, met de meest recente bovenaan.
Waterstofgas: is het de oplossing voor alle problemen in de energietransitie, of is waterstof slechts een deel van de oplossing? Feit is, dat waterstof voor veel installateurs een aantrekkelijke optie is, omdat het zoveel gemeen heeft met aardgas.
Deze artikelen over waterstofgas en de verschillende toepassingen ervan staan op datum gerangschikt, met de meest recente bovenaan.
Solhyd produceert panelen die zonne-energie en waterdamp direct omzetten in waterstof. Het bedrijf haalde daarvoor vorig jaar investeringskapitaal op. "Wanneer we op grotere schaal kunnen gaan produceren, zal de kostprijs sterk dalen. Het is nu van belang om die productiecapaciteit omhoog te krijgen", vertelt Jan Rongé, medeoprichter van Solhyd.
Volgens een internationaal wetenschappelijk onderzoek is het hergebruik van het bestaande aardgasnet voor waterstof in de meeste gevallen niet haalbaar.
Wat komt bij kijken als woningen niet meer op aardgas, maar op waterstof worden verwarmd? In vier pilotwijken wordt dat onderzocht. Het blijkt dat de meeste aanpassingen in huis goed te doen zijn voor een monteur met een relevante gasopleiding op mbo-niveau 3 en enige bijscholing.
Terwijl de Eerste Kamer besluit de gaskraan in Groningen definitief te sluiten, worden de laatste woningen van een pilotproject in het Groningse Wagenborgen op waterstof aangesloten. De timing is symbolisch: aardgas eraf, waterstof erop. Voor de meeste Nederlandse woningen is de belofte van waterstof ver weg. Maar wat niet is, kan ooit komen. Met vier pilotprojecten wordt de broodnodige kennis en ervaring opgedaan.
Om waterstofketels te kunnen duurtesten, neemt Bosch Thermotechniek vanaf 2025 jaarlijks 100 ton groene waterstof af van Essent.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.
Zeventien woningen in het Zeeuwse dorpje Stad aan 't Haringvliet leveren elektrische energie van hun zonnepanelen voor de gemeenschappelijke productie van onder meer waterstof. Ze krijgen er warmte en koude voor terug uit hun energiehub.
Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. De bekendste is zonder meer de Gasketelwet of CO-certificering. Hieronder volgt een overzicht van een aantal certificeringen die installateurs kunnen behalen.
Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.
Vanaf 2026 moet je bij vervanging van een cv-ketel een efficiëntere verwarmingsinstallatie plaatsen. Daarbij staat de hybride warmtepomp voorop. Maar er zijn diverse 1-op-1 vervangers zonder grote installatietechnische ingrepen zoals een elektrische ketel, inductieketel, turbineketel, hoge-temperatuur warmtepomp, warmtepomp op gas of een waterstofketel. Maar wanneer kies je welke vervanger en waar moet je rekening mee houden?
Onder de grond zit een enorme hoeveelheid natuurlijke waterstof. Het grootste deel van die waterstof is waarschijnlijk ontoegankelijk. Maar een paar procent ervan zou al voldoende zijn om honderden jaren in de verwachte vraag te voorzien. Dat maakte een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Geologische dienst volgens Hydrogen Insight onlangs bekend op een congres.
De combinatie van een warmtepomp en een hr-cv-ketel heet in de volksmond een hybride warmtepomp. Vaak is deze combinatie goed toe te passen in woningen waar nog alleen een gasketel hangt. Bij woningen die op het gasnet aangesloten zijn, is dit een interessante optie om het energie- en gasverbruik snel te verlagen.