Douche wtw: een overzicht

Douche wtw: een overzicht

Warmteterugwinning uit douchewater wordt nog niet zoveel toegepast. Zonde, want warm water zomaar het riool in laten stromen is energieverspilling. Er zijn al verschillende systemen leverbaar, voor uiteenlopende situaties. Een overzicht.

In onderstaand overzicht over douche wtw staat het meest recente artikel bovenaan.

Onbekend maakt onbemind

Op vakbeurzen tonen meerdere leveranciers verschillende manieren om warmte terug te winnen uit douchewater, van een losse douchevloer-wtw tot een douchecabine-wtw die ook de warmtapwaterbereiding verzorgt. De douchegoot-wtw en verticale douchepijp-wtw zijn al meer bekend. Toch wordt warmteterugwinning uit douchewater nog niet zo veel toegepast. Dat is jammer, want het is een relatief eenvoudige manier om energie te besparen.

De Gawalo redactie houdt nieuwe ontwikkelingen in de gaten en staat altijd open voor suggesties.

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Met het vollopen van het elektriciteitsnet en de naderende afschaffing van de salderingsregeling speelt het beter benutten van de eigen opwek van zonne-energie een belangrijker rol. Daarvoor komen steeds meer hulpmiddelen in de handel. Weegt de aanschaf op tegen de besparingen? We duiken in de business case van de WaterAccu.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Nationale Milieudatabase symposium

Nationale Milieudatabase symposium

Op 19 november organiseert de stichting Nationale Milieudatabase haar jaarlijks symposium, bij de groene en duurzame locatie KAS, centraal gelegen in Woerden.