Voor professionals is het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) soms al lastig te doorgronden. De gemiddelde consument heeft het er nog lastiger mee. Daarom is het infoblad 'Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en woning' bepaald geen overbodige luxe.
Het infoblad kan ook voor installateurs een welkome aanvulling op het Bbl zijn, omdat het extra uitleg biedt. Om er zeker van te zijn dat een bouwplan aan het Bbl voldoet, kan men beter het 'Besluit bouwwerken leefomgeving' zelf raadplegen, of een adviseur inschakelen. Maar om zelf de betekenis van een lid van het Bbl te doorgronden, of om dit goed uit te kunnen leggen, is het infoblad een fijne toevoeging.
Abstracte begrippen
Om voor alle mogelijke bouwwerken van toepassing te kunnen zijn, zijn de omschrijvingen in het Bbl zeer abstract. Het infoblad haalt het volgende voorbeeld aan: “Zo is ‘een uitwendige scheidingsconstructie die aan de eis aan de warmteweerstand moet voldoen’ bijvoorbeeld gewoon een buitenmuur die geïsoleerd moet worden.”
Het infoblad gaat alleen over grondgebonden woningen. Dat zijn rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Daarmee is het infoblad geschikt voor consumenten, maar ook voor kleine aannemers, klusbedrijven en technische inspecteurs.
Uitsluitingen
Voor consumenten kan de tabel met uitsluitingen heel verhelderend zijn. Daarin staan alle zaken, die NIET in het Bbl geregeld zijn. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan de capaciteit van een warmwatertoestel, de aanwezigheid van een ventilatietoestel, en het aantal en de kwaliteit van wandcontactdozen. Hoewel het Besluit bouwwerken leefomgeving wel eisen stelt aan voldoende ventilatie, bepaalt het dus niet op welke manier dat geregeld is. Deze tabel staat op pagina 29 van het infoblad.
Zaken die niet in het Bbl geregeld zijn, kunnen wel vallen onder regelingen met consumentenorganisaties als Vereniging Eigen Huis, VACpunt Wonen en de Woonbond. Ze kunnen ook zijn vastgelegd in contractstukken voor nieuwbouwwoningen.
Installateur aan zet
Installaties vormen een belangrijk onderdeel van de woning. De drie hoofdstukken over bouwtechnische zaken (hoofdstuk 3 t/m 5) sluiten af met installatietechnische voorschriften. Deze hoofdstukken gaan over bestaande bouw, nieuwbouw en verbouw. Daarbij zijn de eisen die het Bbl aan nieuwbouw stelt, meestal het hoogste.
Minimumeisen Besluit bouwwerken leefomgeving
Het infoblad benadrukt, dat het Besluit bouwwerken leefomgeving de minimumeisen bevat, die aan bouwwerken gesteld worden. Meer dan de norm is altijd beter. Omdat de overheid ervan uitgaat dat particuliere opdrachtgevers voor zichzelf altijd meer zullen willen dan de minimumeis, is voor een aantal zaken het Bbl voor particuliere opdrachtgevers toegeeflijker. Voor trappen en hellingbanen, afscheidingen van vloeren, daglichttoetreding en bruikbaarheid is voor particuliere opdrachtgevers vrijstelling gegeven van de nieuwbouwvoorschriften.Voor essentiële zaken als brandveiligheid, ventilatie, vocht en waterdichtheid, geluidwering, energiezuinigheid en milieu gelden voor particulieren opdrachtgevers dezelfde voorschriften als voor alle andere bouwers.