Verergeren warmtepompen netcongestie?

Verergeren warmtepompen netcongestie?
Beeld: Shutterstock

Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.

De kennisbijeenkomst is bedoeld om helder te krijgen wat de rol en impact van de warmtepomp in netcongestie op het laagspanningsnet is. Niet alleen voor de leden en ketenpartners van de Vereniging Warmtepompen, maar ook voor overige geïnteresseerden. Met input van experts, leden en ketenpartners wil de vereniging bepalen wat de agenda van de branche moet zijn om bij te dragen aan een actieve oplossing.

Deskundige sprekers

Tijdens de kennisbijeenkomst nemen deskundige sprekers de deelnemers mee in dit uitdagende verhaal. Onder de sprekers zijn onder meer Robin Quax van TKI Urban Energy, Rob Martens van Netbeheer Nederland, Energie Consultant Winifred Roggekamp en Adeline Houtart van de EHPA. Dagvoorzitter is Frank Agterberg.

Hooggeëerd publiek

Dit event is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met duurzame energie of (problemen op) het elektriciteitsnet. Daarom kiest Vereniging Warmtepompen ervoor dat mensen de kennissessies ook via een livestream kunnen volgen. Van de presentaties worden opnamen gemaakt, die de vereniging na de kennisbijeenkomst zal delen.

Alle info vind je op de website van de Vereniging Warmtepompen. De liverstream van de kennisbijeenkomst op 24 oktober duurt van 13:00 tot 17:30 uur. Aanmelden voor online deelname kan via deze link.

Leden van de Vereniging Warmtepompen en van de Branchevereniging Bodemenergie kunnen de bijeenkomst ook fysiek bijwonen; de informatie daarvoor staat eveneens op de website.

Lees meer over

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Wet van Henry - afbeelding ©Gawalo

Luchtafscheider/ontgasser: nut en noodzaak

Bij nieuwe cv-installaties en warmtepompinstallaties staat op de offerte, behalve een vuilafscheider, vaak ook een luchtafscheider of ontgasser. Niet alleen bij grotere installaties, maar ook bij woonhuisinstallaties. Waarom is dat, en hoe leg je het je klanten uit? Deel 1 van een driedelige reeks.

Warmtetransitie: "Er zijn eigenlijk niet zoveel smaken waaruit we kunnen kiezen" 

Warmtetransitie: "Er zijn eigenlijk niet zoveel smaken waaruit we kunnen kiezen"

"De overheid zou Nederland en de energievoorziening als één integraal systeem moeten zien waar alle Nederlanders aan meebetalen." Aan het woord is Rutger Bergboer, adviseur warmtetransitie van Gemeente Noordoostpolder.

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Natuurlijke circulatie zorgt voor warmtelek in warmtepompinstallatie - afbeelding ©Gawalo

Natuurlijke circulatie is spelbederver in warmtepompinstallaties

De warmtepomp van Hein-Jan van Veldhoven functioneerde prima: een warm huis en voldoende warm tapwater. Maar tijdens een vakantie bleek de installatie onverwacht veel elektriciteit te verbruiken. Techneut Van Veldhoven ging met zijn installateur op jacht naar de oorzaak.

Resideo evohome slimme thermostaat

Slimme thermostaten ook voor hybride warmtepomp

Het regelen van de cv-installatie gebeurt de afgelopen jaren steeds geavanceerder. Slimme thermostaten zorgen enerzijds dat de gebruiker steeds meer bediengemak ervaart, maar anderzijds maken deze regelaars de installatie ook steeds zuiniger en comfortabeler. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n slimme thermostaat? En werkt dat ook bij een hybride warmtepompsysteem?

Afbeelding: Shutterstock

Wanneer gaat een warmtepomp pendelen?

Welke kennis, kunde en uitdagingen komen hierbij om de hoek kijken? In het eerste artikel van de serie: 'Warmtepomp worstelingen in de praktijk' zoekt Gawalo een antwoord op een aantal vragen. Wanneer gaat een warmtepomp pendelen? Hoe los je dit op en hoe zijn pendel-problemen te voorkomen?