Installateurs moeten steeds meer kennis hebben van geavanceerde technologieën zoals warmtepompen, zonne-energie en energieopslagtechnieken. Bedrijfsprocessen moeten - met de komst van de CSRD - verder worden geautomatiseerd en wil de installateur toekomstbestendig zijn dan moet hij voldoende personeel tot zijn beschikking hebben.
Kortom, de installateurs hebben het niet gemakkelijk, ziet Sales Manager Comfort Cooling Pierre Mulder. “Het is dan ook niet gek dat een partij die de klant van a tot z ontzorgt meer dan welkom is. Als familiebedrijf zijn we al meer dan 65 jaar een betrouwbare partner op het gebied van klimaatbeheersing voor de utiliteitsbouw en andere markten.”
Curacao

Stulz uit Hoofddorp biedt trainingen aan en in overleg met de klant wordt custom training gegeven. Mulder eerlijk: “dat heeft natuurlijk deels een commerciële insteek naar ons product toe, maar kennis is kennis uiteindelijk en we proberen elkaar verder te brengen. En dat werkt eigenlijk ontzettend goed.”
Soms is de uitdaging wel wat groter, beaamt Mulder. “Ik ben nu een jaar of zeven betrokken bij projecten op de Antillen, met als grootste werkgebied Curacao.” Stulz werkt daar samen met de vaste aannemer W. Tieleman voor allerlei klimaatbeheersingsprojecten voor TUI, Corendon en veel projecten voor de Rijksoverheid. Denk aan een gebouw voor de marine tot aan de gevangenis.”
Mulder: “We hebben voor Corendon in Curaçao bijvoorbeeld het Mangrove Beach Resort gedaan. Dat gaat dan om hotelkamers, vergaderzalen en restaurants. Daar ontzorgen we echt van a tot z. We denken mee met de engineering, echt bijna tot op schroefniveau aan toe. We rekenen samen met de lokale installateurs aan diverse klimaatbeheersingsconcepten. We kijken wat energetisch, comforttechnisch en dergelijke het beste gaat werken. Na het offertetraject denken we mee in de werkvoorbereiding, we werken de regeltechniek volledig uit. In de uitvoerende fase zijn we beschikbaar om de uitvoering te begeleiden. Dat gebeurt deels op het eiland, deels op afstand en tot slot is er de nazorg.”
Techniek
De grootste moeilijkheid bij het resort is de luchtvochtigheid en de temperatuur. “Daar moet je goed je capaciteit op afstemmen. Dat doe je door wat meer vermogen te plaatsen. Een ander probleem is de zilte lucht. Door de units goed te coaten, voorkom je corrosie.” Voor het Mangrove Beach Resort werd onder andere een ClimaPac Compact-unit ingezet. Deze plug-and-play oplossing combineert koelen, verwarmen en ventileren. De luchtbehandelingskast is uitgerust met een geïntegreerde warmtepomp
De kast heeft een EC-ventilator die in drie stappen wordt aangestuurd door de regeling van Mitsubishi Heavy Industries in combinatie met de CompTrol DC. De luchtbehandelingskast heeft een nominale inblaastemperatuur van 25°C. “Een lagere inblaastemperatuur kost enorm veel energie door de hoge luchtvochtigheid op het eiland. Vandaar de keuze voor 25°C.”
De compressoren zijn inverter gestuurd en kunnen zodra de zon zakt aftoeren. Op deze manier kan de koeling in het hotel op een energiezuinige manier worden verzorgd. “Omdat het hier gaat om een oplossing voor een resort, is er gekozen voor redundantie, of te wel meerdere kleinere efficiënte systemen van de KX-serie. Iedere hotelkamer heeft een stille FDK wandunit, waardoor de bereikbaarheid tijdens het onderhoud optimaal is.”
Werkzaamheden

Om de werkzaamheden op Curaçao goed werkbaar te maken is er een slimme logistieke strategie bedacht, vertelt Mulder. “We hebben repeterende concepten opgezet. Er is een custom-oplossing bedacht die repeterend over het eiland kan worden uitgevoerd. We delen het dus op in standaard buitendelen. Dat maakt het voor een installateur ook makkelijker te behappen. In het Stulz-assortiment zitten smaakjes van 5 kW tot honderden kW’s. Maar op de Antillen gebruiken we een 28 kW of een 56 kW. Dat is eenvoudig te verschepen. AIs er meer capaciteit nodig is dan zetten we er een extra koelstreng bij. Dit maakt dat als er wat aan de hand is, we gemakkelijk voor reserve-onderdelen kunnen zorgen.”
Om het gehele project in goede banen te leiden heeft Stulz verschillende eigen servicetechnici naar Curaçao gestuurd voor onder andere het inregelen van de regeltechniek, het installeren van de luchtbehandelingskasten en de airconditioning units en het overzien van het VRF-project in het algemeen.
Ondersteuning
Over het algemeen is de installatiekennis goed op de Antillen, schetst Mulder. “Maar een zware VRF is echt van een andere grote. Daar heb je meer kennis bij nodig, daar moeten we ondersteuning bij geven. We organiseren trainingen op locatie en houden af en toe een online training. De kennis over regeltechniek schiet hier wel iets tekort, maar dat ondervangen we door op afstand te beheren. Dat doen we graag. We hebben mensen met de juiste expertise in Hoofddorp die mee kunnen denken. Het vraagt wat uitdagingen, maar het is uiteindelijk goed te doen.”
Dit artikel is gesponsord door Stulz.