'Installatietechniek is echt iets voor vrouwen'

'Installatietechniek is echt iets voor vrouwen'
Techniek is écht iets voor meiden (fotograaf Jan Reinier van der Vliet)

Op donderdag 10 april 2025, Girls' Day, opent een groot aantal installatiebedrijven de deuren om meiden te laten kennismaken met de technieksector. Werken in de techniek is namelijk écht iets voor vrouwen. En een technische vakopleiding is dus écht iets voor meiden.

In de installatietechniek zijn veel vacatures - momenteel ongeveer 30.000. Dat biedt kansen, voor zowel mannen als vrouwen. Ondanks dat geweldige perspectief blijft de instroom van vrouwen in de techniek ongeveer gelijk. De meest recente cijfers van opleidingsfonds Wij Techniek laten zien dat vorig jaar ongeveer hetzelfde aantal vrouwen in de techniek werkte als in 2022. Het aantal vrouwelijke monteurs daalde in die periode van twee jaar zelfs licht: van 2.654 naar 2.497.

Sector is veranderd

De installatietechniek is volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, allang geen mannenwereld meer. “Vrouwen hebben geweldige carrièrekansen in de techniek. Het karakter van het werk is sterk veranderd. Ondernemers in de techniek zijn op zoek naar mensen die goed kunnen samenwerken en over communicatieve vaardigheden beschikken. Dat zijn kwaliteiten waarop vrouwen doorgaans relatief hoog scoren.”

Verschillende kansen

De installatietechniek moet je ook niet zien als alleen maar monteurswerk, vindt Terpstra. Er zijn veel meer functies, zoals data-analist, energiebesparingsadviseur, calculator of projectleider. Bovendien is werken in de techniek belangrijk, bijvoorbeeld om de energietransitie te laten slagen. Ook innovaties in de zorg en digitalisering zijn werkvelden waar techniek heel belangrijk is.

Blij zijn en bij blijven

Vrouwen die in de techniek werken, zijn gemiddeld heel tevreden met hun baan. In de techniek werkende vrouwen geven hun baan zelfs een hoger cijfer, dan in de techniek werkende mannen: 8,3 tegenover 8,1. Dat komt, omdat deze vrouwen hun werk uitdagend vinden en ze zich kunnen blijven ontwikkelen.

Veel activiteiten op Girls’ Day

Op donderdag 10 april zijn er bij veel techniekbedrijven speciale activiteiten voor meiden van 10 tot 15 jaar. Ook Techniek Nederland besteedt aandacht aan Girls’ Day. De brancheorganisatie presenteert voor de tweede keer de Girls’ Day Powertalk, een keynote speech door een gezichtsbepalende vrouw die betrokken is bij de technieksector. Dit jaar is de ‘Powertalker’ Debby Slofstra, COO bij Unica. Vanuit haar eigen ervaring spreekt ze meisjes en jonge vrouwen met veel enthousiasme aan om hun eigen ambities serieus te nemen. Debby wijst op haar beurt volgend jaar een vrouw aan voor de Techniek Nederland Girls’ Day Powertalk 2026.

VHTO

Girls’ Day is een initiatief van VHTO. Het expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling wil op deze manier meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast maken voor technische opleidingen en beroepen.

Lees meer over

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo