Duurzame warmte opslaan in zomer en winter

Duurzame warmte opslaan in zomer en winter

Als je het hele jaar door over duurzame warmte wilt beschikken, moet je ervoor zorgen dat je een voorraadje achter de hand hebt. Hoe doe je dat op de meest efficiënte en duurzame manier?

Download hier de whitepaper

Warmtepompen

Hybride warmtepomp bespaart meer gas dan verwacht

Het demonstratieproject 'Hybride warmtepompen' beslaat volgens de omschrijving 2 jaar en 200 woningen. Volgens de berichten in de landelijke dagbladen is het project een doorslaand succes. De besparing op aardgas is met gemiddeld 75 % veel hoger dan van tevoren ingeschat. Dat klinkt goed, maar is het allemaal goed nieuws?

Beeld: Oleg Elkov/Shutterstock
Warmtepompen

Wat is de beste warmtepomp voor appartementencomplexen?

Het Duitse Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie-systemen (ISE) test grootschalige proefopstellingen met warmtepompen in appartementengebouwen. In het project "LC R290" wordt onder meer gemeten wat een veilige bovengrens is voor de toepassing van propaan als koudemiddel en of er grote rendementsverschillen zijn tussen individuele en collectieve installaties.

Beeld: Lucky_Pics/Shutterstock
Warmtepompen

Hoogbouw met warmtepomp

Warmtepompen in flats en appartementengebouwen lijken geen voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer architecten en bouwers nemen deze optie serieus en de markt reageert met ontwerpen die letterlijk op kleine schaal inzetbaar zijn en het beste van individueel en collectief combineren.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic
Warmtepompen

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop
Warmtepompen

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI
Riothermie

Kansen rioolwarmte in Nederland

Warmtenetten in Nederland bestaan al tientallen jaren. De benodigde warmte komt bijvoorbeeld van elektriciteitscentrales, die werken met een warmte/krachtkoppeling, waarbij warm water vrij kwam. Ook afvalverbrandingsinstallaties kunnen veel afvalwarmte leveren. Een tamelijk nieuwe ontwikkeling betreft de warmtenetten die draaien op de warmte uit rioolwater. Daarnaast kunnen riothermie-installaties ook direct warmte leveren aan gebouwen of bijvoorbeeld zwembaden.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw
Duurzaamheid

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Master1305/Shutterstock.com
Riothermie

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.