Bereid u voor op de digitale transformatie binnen de bouwsector Nergens is de impact van technologie meer zichtbaar dan in de bouwsector. Deze BSI whitepaper beschrijft de basisprincipes en processen van BIM en legt uit waarom en hoe bouwbedrijven BIM ten volste kunnen benutten.
Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.
Elke monteur herkent het: rondslingerende bestellijstjes, in de bouwkeet of in een achterzak. Het zorgt voor fouten en frustratie op de bouwplaats. De MBL-web app (MateriaalBehoefteLijst) biedt hiervoor de oplossing.
Het toepassen van de integrale werkmethodiek van Building Information Modelling (BIM) bij de planning en de realisatie van nieuwe gebouwen, biedt installateurs meer mogelijkheden om bij te dragen aan klimaatneutrale gebouwen. Zeker als de leidingsystemen al bij de planning bepalend zijn.
In een vergelijking met zes Europese landen, blijkt Nederland het best te scoren in het gebruik van BIM.
De Cyber Resilience Act, die op 10 oktober 2024 is goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie, moet producten die verbonden zijn met het internet veiliger maken. Veel 'slimme' producten, zoals slimme thermostaten en radiatorknoppen, warmtepompen en smart boilers maken gebruik van een internetverbinding om gegevens uit te wisselen.
In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."
Het nieuwe trainingscentrum biedt de Duitse producent van leidingsystemen Viega de mogelijkheid om dagelijks zo'n 200 monteurs en installateurs op te leiden. Daarnaast toont Viega World de diverse mogelijkheden op installatiegebied, in de vorm van BIM-toepassingen en diverse interactieve tentoonstellingsruimten van verschillende producttoepassingen.
Techniek Nederland laat weten, dat de plotselinge wijziging in de voorwaarden van Syntess Software de gebruikers ervan geld gaat kosten. Bezwaar maken kan tot 25 november.
In het Bouwbesluit is het maximale geluidsniveau dat warmtepompen mogen genereren, vastgelegd. Met een rekentool van de Rijksoverheid kun je het maximale geluid van buitenunits bepalen. Echter deze rekentool is erg complex. Daarom is er nu ook een E-learning tool beschikbaar.
Met warmtepompen, isolatie en PV-panelen noemen we de bekendste maatregelen op om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Ook slimme thermostaten kunnen hun bijdrage leveren.
Gasloze nieuwbouw betekent in veel gevallen dat een warmtepomp de woningen verwarmt en koelt. Maar minstens zo belangrijk is het regelsysteem. In nieuwbouwwijk De Laverie in Oosterhout kozen de betrokken partijen daarom voor de evohome van Resideo.
WarmteStad en onderzoeksinstituut KWR ontwikkelen samen een digital twin (digitale tweeling) van de warmtecentrale in Groningen. Het doel? Met digitalisering duurzame bronnen als zonnewarmte, restwarmte en seizoensopslag slimmer inzetten.