Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Duurzame technologie ontwikkelt zich - net als de vraag ernaar - harder dan ooit. Tegelijkertijd kampt de branche met een tekort aan handjes. Slimmer, flexibeler en efficiënter installeren is het credo. Dat biedt ook perspectief. Door handelingen op de bouw terug te dringen en te verplaatsen naar geconditioneerde omstandigheden, ontstaat er niet alleen tijdwinst, maar ook meer maatwerk en meer kwaliteit.

Aannemer en installateur VDM bouwt prefab houtskelet woningen en werd geconfronteerd met een herkenbaar probleem. In de afbouwfase van de woningen, die grotendeels worden gebouwd in de eigen fabriek, werkten de timmerlui sneller dan de installatieploeg. Het aantal montage-uren van de installatieploeg moest worden teruggebracht om de planning te stroomlijnen.

Installaties in skids

De technische specialisten van Rensa werden gevraagd een oplossing te bedenken. Die is gevonden in het prefabriceren van technische ruimten, waarbij de technische installaties zijn geplaatst in zogenaamde skids. De skid, waar alle benodigde onderdelen voor verwarming, warm water en eventueel ventilatie al in zitten, moest alleen nog maar in de prefabwoning geplaatst en aangesloten worden. Dat betekende anderhalve dag tijdwinst voor de installatieploeg.

Doorontwikkeling

Maar de technische specialisten wilden meer. “We hebben een idee omgezet in een maatwerkoplossing, maar we wilden dat idee doorontwikkelen naar een flexibele oplossing om alle warmtepompsystemen op deze manier aan te kunnen bieden”, zegt Patrick Jansen, Hoofd Kennis & Innovatie bij Rensa.

Dat heeft geleid tot een aantal standaardmodellen die kunnen worden aangepast aan de specifieke situaties en fabrikantvoorkeuren van de installateur. “En dat is uniek”, zegt Jansen. “Bij fabrikanten zelf moet je het vaak doen met de oplossing die wordt aangeboden. In dit geval is het aan de installateur met welke fabrikanten de oplossing ingericht moet worden, en kunnen de aansluitingen specifiek voor  elke situatie worden gemaakt.”

Kwaliteit

Nadat de installateur zijn goedkeuring heeft gegeven, worden de energiemodules geprefabriceerd en in het logistieke proces van de bouw opgenomen. Jansen: “Dat levert uiteraard de nodige tijdwinst op, maar ook wordt zo gebruik gemaakt van de voordelen van standaardisatie. Door de ‘kracht van herhaling’ en het feit dat de kans op fouten in een fabriek – met de juiste tools – kleiner is, sla je ook een kwaliteitsslag.”

Modellen voor iedereen beschikbaar

De ontwerpmodellen van de energiemodules Rensa bevinden zich nu in de prototype-fase. “We verwachten dat ze vanaf september volledig inzetbaar zijn”, aldus Jansen.

Uniek is dat de ontwerpmodellen voor iedereen beschikbaar en gratis te gebruiken zijn. “De modellen zijn online beschikbaar en iedereen is vrij ze aan te passen. We hopen op veel feedback op deze oplossing, want wat we vooral willen, is ze continue verbeteren.”

Meer informatie over de beschikbare modellen? Neem contact op met Rensa Techniek via energiemodules@rensa.nl.

Dit artikel is gesponsord door Rensa.

Lees meer over

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen