Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Zo gaan sneller installeren en een hogere kwaliteit samen

Duurzame technologie ontwikkelt zich - net als de vraag ernaar - harder dan ooit. Tegelijkertijd kampt de branche met een tekort aan handjes. Slimmer, flexibeler en efficiënter installeren is het credo. Dat biedt ook perspectief. Door handelingen op de bouw terug te dringen en te verplaatsen naar geconditioneerde omstandigheden, ontstaat er niet alleen tijdwinst, maar ook meer maatwerk en meer kwaliteit.

Aannemer en installateur VDM bouwt prefab houtskelet woningen en werd geconfronteerd met een herkenbaar probleem. In de afbouwfase van de woningen, die grotendeels worden gebouwd in de eigen fabriek, werkten de timmerlui sneller dan de installatieploeg. Het aantal montage-uren van de installatieploeg moest worden teruggebracht om de planning te stroomlijnen.

Installaties in skids

De technische specialisten van Rensa werden gevraagd een oplossing te bedenken. Die is gevonden in het prefabriceren van technische ruimten, waarbij de technische installaties zijn geplaatst in zogenaamde skids. De skid, waar alle benodigde onderdelen voor verwarming, warm water en eventueel ventilatie al in zitten, moest alleen nog maar in de prefabwoning geplaatst en aangesloten worden. Dat betekende anderhalve dag tijdwinst voor de installatieploeg.

Doorontwikkeling

Maar de technische specialisten wilden meer. “We hebben een idee omgezet in een maatwerkoplossing, maar we wilden dat idee doorontwikkelen naar een flexibele oplossing om alle warmtepompsystemen op deze manier aan te kunnen bieden”, zegt Patrick Jansen, Hoofd Kennis & Innovatie bij Rensa.

Dat heeft geleid tot een aantal standaardmodellen die kunnen worden aangepast aan de specifieke situaties en fabrikantvoorkeuren van de installateur. “En dat is uniek”, zegt Jansen. “Bij fabrikanten zelf moet je het vaak doen met de oplossing die wordt aangeboden. In dit geval is het aan de installateur met welke fabrikanten de oplossing ingericht moet worden, en kunnen de aansluitingen specifiek voor  elke situatie worden gemaakt.”

Kwaliteit

Nadat de installateur zijn goedkeuring heeft gegeven, worden de energiemodules geprefabriceerd en in het logistieke proces van de bouw opgenomen. Jansen: “Dat levert uiteraard de nodige tijdwinst op, maar ook wordt zo gebruik gemaakt van de voordelen van standaardisatie. Door de ‘kracht van herhaling’ en het feit dat de kans op fouten in een fabriek – met de juiste tools – kleiner is, sla je ook een kwaliteitsslag.”

Modellen voor iedereen beschikbaar

De ontwerpmodellen van de energiemodules Rensa bevinden zich nu in de prototype-fase. “We verwachten dat ze vanaf september volledig inzetbaar zijn”, aldus Jansen.

Uniek is dat de ontwerpmodellen voor iedereen beschikbaar en gratis te gebruiken zijn. “De modellen zijn online beschikbaar en iedereen is vrij ze aan te passen. We hopen op veel feedback op deze oplossing, want wat we vooral willen, is ze continue verbeteren.”

Meer informatie over de beschikbare modellen? Neem contact op met Rensa Techniek via energiemodules@rensa.nl.

Dit artikel is gesponsord door Rensa.

Lees meer over

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Beursopstelling Intergas Xtend hybride warmtepomp

Hoe sluit je een hybride warmtepomp aan op de cv-ketel?

Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.

Aan de rand van de woonwijk Holtenbroek in het noorden van Zwolle is de nieuwe scholengemeenschap Lassus Campus gebouwd, op het sportveld van de oude scholengemeenschap - foto: Harmen Weijer

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Warm welkom in Holland Warmte Huis

Warm welkom in Holland Warmte Huis

Op 18 oktober vond de officiële opening van het Holland Warmte Huis Inspiratiecentrum in Numansdorp plaats, en Gawalo was erbij. Holland Warmte deed een forse investering om de bestaande cv-hal om te toveren in een eigentijds warmtepomppaleis.