Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Derde 'Dag van de warmtepomp': Afrekenen met de fabeltjes

Nog niet zo lang geleden werd de warmtepomp als hét wondermiddel gepresenteerd waarmee iedereen 'gratis' warmte uit de lucht kon plukken. Nu dat sprookje is doorgeprikt, krijgt de warmtepomp te maken met nieuwe beeldvorming: ze zouden vooral duur zijn, teveel lawaai maken en stroom slurpen.

Op donderdag 26 september vindt de derde ‘Dag van de warmtepomp’ plaats bij Aeres Tech & Opleidingscentrum GO in Ede. Tijdens dit evenement zal een aantal deskundigen de feiten en de fabels van elkaar scheiden. Iedereen die werkt in de sectoren van de installatiebranche, klimaat- of koudetechniek kan hiermee zijn voordeel doen.

Verminderen energiegebruik

Een van de sprekers, klimaatexpert Rimme van der Ree zal helder inzicht geven in het feitelijke energiegebruik en CO2-gebruik van woningen en de manier waarop dit verbruik kan worden verminderd. Veel aandacht in zijn presentatie is er voor de samenhang in energiehuishouding, uitstoot en verbruik bij de toepassing van warmtepompen.

Praktische workshops

Niet alleen lezingen, ook een aantal praktische workshops zijn opgenomen in het programma van de Dag van de Warmtepomp. Er wordt onder andere dieper ingegaan op de wet- en regelgeving met betrekking tot het geluid dat warmtepompen mogen maken en de manieren waarop bij de installatie geluidoverlast kan worden tegengegaan.

Een andere workshop gaat over het gebruik van warmtebeelden bij vloerverwarming, de veelgemaakte fouten daarbij en meer inzicht in het rendement van vloerverwarming.

Ook is er ook workshop over het adviseren van klanten over warmtepompen. Zo weet je na de workshop welke factoren een rol spelen bij de keuze van een warmtepomp en hoe je tot een goed advies kan komen.

Terugblik 2018

Vorig jaar trok de Dag van de Warmtepomp in Ede meer dan 200 bezoekers. Diederik Samsom - onderhandelaar voor het onlangs gepresenteerde landelijk klimaatakkoord - was een van de sprekers.

Klimaatneutraal

In de komende decennia moeten 7 miljoen woningen en meer dan een miljoen andere gebouwen worden ‘verduurzaamd’, ofwel zonder gebruik van fossiele energie worden gekoeld en verwarmd. Aeres Tech heeft in de afgelopen twee jaar zelf al de stap gezet naar duurzaamheid en heeft haar gebouwen al ‘klimaatneutraal’ gemaakt.

Gratis aanmelden

Het programma van de Dag van de Warmtepomp begint op 26 september om 14.00 uur en wordt vanaf 18.00 uur afgesloten met een borrel. Gratis aanmelden kan via: opleidingscentrum-go.nl/dagvandewarmtepomp

Programma Dag van de warmtepomp 2019

14.00 - 14.30: Inloop en ontvangst
Spreker: George Parker (dagvoorzitter en illusionist)

14.30 - 16.00: De noodzakelijke en onontkoombare beweging naar innovatie en industrialisatie in de bouw.
Spreker: Jan Willem van de Groep (inspirator, conditioner, innovator & entrepreneur)

16.00 - 17.30: Workshopsessies

  1. Feiten en fabels: Workshop over geluid van warmtepompen.
    Spreker: Tom de Boer, NVKL
  2. Feiten en fabels: Spoelen vloerverwarming met warmtebeeld.
    Spreker: Kees Oostrum, Aeres Tech/Opleidingscentrum GO0
  3. Checklist warmtepompen: Hoe geef je het juiste advies over warmtepompen?
    Spreker: Michel van Bronkhorst, Aeres Tech/Opleidingscentrum GOo

17.30 18.15: Warmtepomp, het creëren van draagvlak, alles over energie verbruik, CO2-uitstoot en kosten van het verwarmen van ons huis!
Spreker: Rimme van der Ree, Klimaatexpert.com (tafelgast bij Radar geweest)

18.15 19.00: Netwerkborrel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Aeres Tech & Opleidingscentrum GO.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Beursopstelling Intergas Xtend hybride warmtepomp

Hoe sluit je een hybride warmtepomp aan op de cv-ketel?

Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.

Aan de rand van de woonwijk Holtenbroek in het noorden van Zwolle is de nieuwe scholengemeenschap Lassus Campus gebouwd, op het sportveld van de oude scholengemeenschap - foto: Harmen Weijer

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Warm welkom in Holland Warmte Huis

Warm welkom in Holland Warmte Huis

Op 18 oktober vond de officiële opening van het Holland Warmte Huis Inspiratiecentrum in Numansdorp plaats, en Gawalo was erbij. Holland Warmte deed een forse investering om de bestaande cv-hal om te toveren in een eigentijds warmtepomppaleis.

Grasveldje in Terborg, bezet met allerlei materieel om de boringen voor bodemlussen te doen - foto: Itho Daalderop

Bodemwarmte bij renovatie: een bodemlus, meer woningen

Renovatieproject Emmastraat in Terborg is in alle opzichten een bijzonder project. Rob Tanck van Wassink Installatie en Niek de Jong van Itho Daalderop vertellen erover. Wat waren destijds de uitdagingen voor de installateur, en welke lessen hebben ze geleerd voor toekomstige projecten?