Oplossingen energietransitie lang niet zo eenduidig als ze soms lijken

Oplossingen energietransitie lang niet zo eenduidig als ze soms lijken
Peter Cool, technisch directeur van Intergas Verwarming. (foto: Gerard van Beek)

Terwijl Nederland haast maakt om alle woningen van het aardgas af te krijgen, maken andere landen juist nu de overstap van kolen- en oliekachels naar aardgas. De oplossingen voor de energietransitie zijn lang niet zo eenduidig als ze soms lijken, meent Peter Cool, technisch directeur van Intergas Verwarming.

“In Duitsland krijgen mensen nog subsidie om over te stappen naar gas en hier moet iedereen juist van het gas af. We zien dat de vraag in Nederland naar gastoestellen waarschijnlijk gaat dalen, maar in het buitenland neemt die juist toe.”

Met deze woorden benadrukt Peter Cool, directeur van Intergas, dat de energietransitie niet zo eenduidig is als die soms lijkt. “In Duitsland lopen ze voor op het gebied van wind- en zonne-energie en daar hebben ze al een tijdje in de gaten dat een all-electric-samenleving niet haalbaar is. Ze missen nog de geweldige opslagcapaciteit die daarvoor nodig is. Als je kijkt naar de opslag van duurzame energie, dan wordt een flinke denkfout gemaakt. Gas en elektriciteit zijn allebei dragers van energie, maar gas heeft ook de opslag in zich. Je kunt het stilzetten in een tank of een zoutcaverne en jaren bewaren zonder verlies. Je kunt problemen met de capaciteit van het stroomnet, zoals die nu al ontstaan in sommige delen van het land, voorkomen door elektriciteit om te zetten in gas.”

“Intergas wijst op belang van fossielvrij gas bij opslag van duurzame energie””

Marktleider cv-ketels

Het is Intergas Verwarming in relatief korte tijd gelukt marktleider te worden op het gebied van cv-ketels in Nederland. “In 2000 waren we nog één van de kleinere producenten in Nederland en nu zijn we marktleider. De verkoop van onze producten beperkt zich overigens al lang niet meer tot ons land. Ik denk dat we nu ongeveer 50 procent exporteren, vooral naar andere Europese landen en Noord-Amerika.”

De afdeling innovatie van Intergas is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe verwarmingssystemen. Volgens Cool verschilt de techniek achter deze nieuwere installaties niet zo veel van cv-ketels. “Het zijn allemaal elektromechanische apparaten. De opgave zit in het efficiënt produceren van nieuwe producten. Eén apparaat maken, is goed te doen, maar dat is iets anders dan een efficiënt massaproduct maken.”

Warmtepompen

De markt voor warmtepompen is dan ook nog lang niet geconsolideerd, meent hij. “In Europa vind je nog een paar honderd warmtepompproducenten. Daaruit valt op te maken dat de markt nog te veel versnipperd is. Men is er nog niet in geslaagd om met een efficiënt massaproduct te komen. Maar dat kan eigenlijk ook pas als er voldoende vraag naar is.”

Dat de winning van aardgas in Nederland in 2030 stopt, weet Cool natuurlijk. Maar dat betekent volgens hem geenszins het einde van gas in Nederland. “Er zijn ook andere vormen van gas, zoals waterstof of groen gas. Dit kunnen we heel goed gebruiken, ook in de toekomst, bijvoorbeeld voor de opslag van duurzame energie.”

Het kantoor van Intergas.

Cv-ketels voor waterstof

De productie van groene waterstof is mogelijk, maar op dit moment is de productie nog niet grootschalig, legt Cool uit. “Dat duurt nog wel even en er is nu een groep bedrijven nodig die zich richt op de ontwikkeling van cv-ketels voor waterstof.” Deze ketels zijn volgens de Intergas-directeur bij uitstek geschikt voor woningen die moeilijk aan te passen zijn. “Isolatie is natuurlijk beter, maar dat is een dure operatie en het is niet altijd mogelijk. In het Klimaatakkoord staat dat we tot 2030 200.000 woningen per jaar gaan verduurzamen, maar voorlopig halen we die aantallen niet. Als je waterstof kunt bijmengen in de gasleidingen, kun je ervoor kiezen om aan sommige woningen weinig of niks te doen.”

Klimaatakkoord

Dat het Klimaatakkoord bij grote installatiebedrijven en woningcorporaties bovenaan de agenda staat, heeft Cool al gemerkt. “Er is op dit moment ruimte genoeg om je te onderscheiden als leverancier. Wij zijn heel nadrukkelijk aan het kijken wat de technische mogelijkheden zijn, zowel voor warmtepompen als voor cv-ketels op waterstof. We zitten nog in de fase van prototypes en kijken met onze technische en creatieve capaciteiten naar oplossingen.”

Het manifest van Techniek Nederland om vanaf 2021 cv-ketels alléén nog te vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief noemt Cool ‘goed voor de branche’. “De maatregel is zeker niet alleen ideologisch gedreven, er zit een koopmansgedachte achter. Het is voor iedereen in onze branche interessant, omdat er op deze manier meer apparaten kunnen worden verkocht. Voor consumenten is het minder fijn, want die moeten meer geld uitgeven. Dat terwijl er nu al veel mensen zijn die de energierekening niet kunnen betalen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Intergas.

Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.