Kalibratie van meetinstrumenten nu ook op locatie

Kalibratie van meetinstrumenten nu ook op locatie

Meetinstrumenten voor oplevering, onderhoud en controle van technische installaties moeten regelmatig worden gekalibreerd. Met een recent kalibratiecertificaat kan de nauwkeurigheid van de meetwaarden worden aangetoond. Om het instrument in goede conditie te houden, is vaak ook periodiek onderhoud noodzakelijk. Met de mobiele service van Euro-Index kan dat nu zelfs bij u voor de deur, en helemaal conform ISO 9001.

Vrijwel alle technici die werkzaam zijn in de installatiebranche maken regelmatig gebruik van meetinstrumenten voor oplevering, onderhoud en controle van technische installaties. Vooral als de meetwaarden worden gebruikt voor rapportage aan de opdrachtgever, is het belangrijk dat het instrument is voorzien van een recent kalibratiecertificaat. Daarmee kan de nauwkeurigheid van de meetwaarden worden aangetoond.

In veel gevallen waarbij sprake is van aansprakelijkheid en/of certificering, schrijven normen en regelgeving het gebruik van gekalibreerde meetinstrumenten zelfs voor. Om het instrument in goede conditie te houden is naast kalibratie vaak ook periodiek onderhoud noodzakelijk. Dit geldt zeker voor meetinstrumenten met onderdelen die aan slijtage of vervuiling onderhevig zijn, zoals een rookgasanalyser of gasdetector met pompjes en filters.

Geautoriseerd door de fabrikant

Euro-Index is een geautoriseerd servicecentrum voor alle meetinstrumenten die het vertegenwoordigt. Dit betekent dat de instrumenten worden onderhouden, gekalibreerd en indien nodig gerepareerd door technici die zijn opgeleid door de fabrikant. Daarnaast wordt er uitsluitend gebruikgemaakt van originele onderdelen, waarmee de garantie en certificering van de toestellen intact blijft.

De technici beschikken over de juiste documentatie, software en gereedschappen om de behandeling op juiste wijze uit te voeren. Onderhoud en reparatie door niet-geautoriseerde partijen heeft vaak tot gevolg dat de certificering en fabrieksgarantie van een instrument vervalt.

Kwaliteit

Zowel het laboratorium van Euro-Index Nederland als dat in de Belgische vestiging in Zaventem zijn ISO 9001 gecertificeerd. Het laboratorium van de Nederlandse vestiging beschikt tevens over een RvA-accreditatie. Test- en meetinstrumenten die binnen de scope vallen van deze RvA-accreditatie (K105) kunnen worden voorzien van een RvA-kalibratiecertificaat. Dit certificaat voldoet aan de eisen uit de NEN-EN-ISO/IEC 17025 en is internationaal geaccepteerd. Meer informatie over deze accreditatie en de complete bijlage K 105 vindt u op euro-index.nl/nl/kwaliteit.

Laboratorium op wielen

De Mobiele Service

Naast de vaste laboratoria in de vestigingen heeft Euro-Index recentelijk ook een laboratorium op wielen geïntroduceerd met de naam Mobiele Service. Ook deze Mobiele Service is volledig ISO 9001 gecertificeerd zodat alle service- en kalibratiediensten nu ook, onder gelijkwaardige condities, naar u toe kunnen komen. De laboratoria zijn daarmee verlengd tot bij u aan de deur.

Het bedrijf wilde geen enkele concessie doen, wat bijna altijd het geval is bij het kalibreren op locatie. Zij wilden niet alleen kunnen ‘kalibreren’ op locatie, wat overigens in veel gevallen slechts ‘controleren’ blijkt. Nee, dit moet geheel conform ISO 9001, net als in beide laboratoria.

Vraag uw kalibratiedienst op locatie ook naar het onderhouds- en reparatiecertificaat”

Primeur

Daarnaast wilden zij ook direct al het geautoriseerd onderhoud en repareren conform ISO 9001 kunnen uitvoeren op locatie. Vooral dit laatste had veel voeten in de aarde, maar is uniek en heeft de primeur! Vraag uw kalibratiedienst op locatie dus ook eens naar het onderhouds-/reparatiecertificaat, naast het reguliere kalibratiecertificaat. In de meeste gevallen zijn er geen preventief onderhoud of reparaties verricht en zijn er geen omgevingscondities op te vinden, laat staan een verwijzing dat alles onder een ISO 9001 certificatie is uitgevoerd.

Besparing op logistiek

Het belangrijkste voordeel van een mobiel laboratorium is de besparing op logistiek doordat het laboratorium naar de mensen toe kan komen. De instrumenten hoeven niet opgestuurd en teruggestuurd te worden, waardoor ze direct weer inzetbaar zijn. Uiteraard biedt de Mobiele Service een paar goed ingerichte werkplekken, die zijn voorzien van kalibratoren van een hoge kwaliteit. Deze kalibratoren zijn minimaal drie keer nauwkeuriger dan het instrument dat ermee wordt gekalibreerd. Eventueel gebruikte testgassen zijn uiteraard ook gecertificeerd.

Daarnaast is het klimaat in de bus zeer belangrijk. Een uitgebreide klimaatinstallatie, in combinatie met goede isolatie, zorgt ervoor dat de temperatuur in het mobiele laboratorium onder vrijwel alle omstandigheden binnen de door de fabrikanten gestelde grenzen blijft voor het uitvoeren van betrouwbare kalibraties.

ESD-veilig werken

Net als in beide vaste laboratoria zijn er in de Mobiele Service bus diverse maatregelen getroffen om ESD-veilig te kunnen werken. Een elektrostatische ontlading kan een gevaar vormen voor elektronische componenten en printplaten, maar de kans hierop is met de genomen maatregelen vrijwel nihil.

Technici kunnen alle informatie over de instrumenten en procedures, evenals de kalibratiehistorie van de meetinstrumenten direct opvragen, door een constante verbinding met de server in onze hoofdvestiging. Zo kunnen de meeste meetinstrumenten op locatie voorzien worden van een complete KWS-behandeling, inclusief preventief onderhoud, reparatie (indien nodig), voorkalibratie, justage en nakalibratie.

Beperkte voorraad

Euro-Index maakt gebruik van originele onderdelen bij onderhoud en reparatie. De vaste laboratoria beschikken natuurlijk over magazijnen met een ruime voorraad, maar bij de Mobiele Service is de ruimte hiervoor beperkt. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van de Mobiele Service van te voren aan te geven welke instrumenten dienen te worden behandeld en hoeveel, zodat de voorraad die wordt meegenomen hierop is afgestemd.

Kijk voor meer informatie op www.kalibraties.nl.

Acht x rookgasanalyzer getest 

Acht x rookgasanalyzer getest

Servicemonteur en vakredacteur Richard Mooi ging op pad met acht rookgasanalyzers die voldoen aan de wetgeving. Hij koos voor waar mogelijk voor modellen met ingebouwde drukverschilmeter. Als cv-onderhoudsmonteur neemt hij dagelijks meerdere merken en types cv-ketels onderhanden. Een prima kans om de rookgasmeters in verschillende omstandigheden te kunnen gebruiken.

Rookgasanalyser Ecom B met opengeklapte behuizing, zonder slang

Getest: rookgasmeter van Ecom B met krachtige pomp

Op de valreep meldde zich nog een importeur met een rookgasmeter voor de test van vakblad Gawalo. Het gaat om Ecom B. De behuizing wijkt sterk af van de eerder geteste analysers. De rookgasmeter is een van de goedkoopste uit deze testserie van rookgasmeters.

Testo 300 rookgasanalyser op een vel A4: niet de kleinste, wel ergonomisch en in vrolijk Testo-oranje

Test: rookgasanalyser Testo 300 set 2

Rookgasmeter 300 set 2 van Testo is een regelrechte prijskraker. Bij acties kost het apparaat soms minder dan 1000 euro. Je zou denken dat het om een eenvoudig budgetmodel moet gaan, maar schijn bedriegt.

Getest: Eenvoudig ogende rookgasanalyser van Brigon/Kane

Getest: Eenvoudig ogende rookgasanalyser van Brigon/Kane

Het is op het oog de eenvoudigste meter uit de serie veldtesten van rookgasanalysers met ingebouwde druk(verschil)meter. Brigon 655NL/Kane 458S heeft geen flitsend led-scherm maar een lcd-display met een beperkt aantal karakters. De prestaties zijn er niet minder om, maar er zijn ook kleine ergernissen.

Getest: Rookgasmeter Wöhler A 450 met opvallend scherm

Getest: Rookgasmeter Wöhler A 450 met opvallend scherm

Bij de rookgasanalyser A 450 Eco van Wöhler staat een contrastrijk aanraakscherm centraal. Het meetinstrument is helemaal rond het grote scherm opgebouwd. Praktisch of niet?

Een S1 in actie - foto Richard Mooi

Reactie: rookgasanalyser met gecompenseerde O2-waarde

Bij de gebruikstests van verschillende rookgasanalysers kwam cv-monteur en vakredacteur Richard Mooi erachter, dat de Euro-Index S1 een andere zuurstofwaarde weergaf, dan de andere meters. "Hoe komt dat?" en "Kan dat kwaad?" vroeg hij zich af. Euro-Index verklaart het verschil. Op de tweede vraag kregen we antwoord van een fabrikant van verwarmingstoestellen en van een Certificerende Instelling.

Getest: Dräger FG 4500, kleine rookgasmeter in sobere behuizing

Getest: Dräger FG 4500, kleine rookgasmeter in sobere behuizing

De Dräger FG 4500 is waarschijnlijk de kleinste rookgasanalyser die we in deze reeks gaan testen. Zelfs de condensopvang is ingebouwd. Maar met een weinig spannend uiterlijk en saai scherm. Schijn bedriegt want het is een compacte krachtpatser, met een snelle reactietijd, maar ook met een vreemde druksensor.

Getest: MRU Optima, grote meter zonder missers maar geen snelstarter

Getest: MRU Optima, grote meter zonder missers maar geen snelstarter

Met de MRU Optima hebben we een gloednieuwe rookgasanalyser op de testbank. Het is een aanvulling op de MRU Deltasmart waarbij voor drukmetingen een losse meter nodig is. Bij MRU Optima is alles in één grote behuizing ingebouwd, ook de condensopvang. En de accu is ook heel groot.