Zo adviseer je je klanten over milieuvriendelijk verwarmen

Zo adviseer je je klanten over milieuvriendelijk verwarmen

Nu het stookseizoen weer begint, staat de telefoon ongetwijfeld roodgloeiend. Grote kans dat klanten ook bij je aankloppen voor advies over een duurzame installatie. Niet alleen omdat ze dit jaar hun energierekening weleens wat lager willen zien uitvallen, maar ook omdat ze het milieu een warm hart toedragen. Wat kan je ze dan zoal adviseren?

Thermostaatkranen op de radiatoren

Een ruimte die je niet gebruikt, wil je ook niet verwarmen. Met een thermostaatkraan is heel eenvoudig te regelen dat de radiator dichtgaat als de ingestelde temperatuur in de kamer is bereikt. Wijs je klant op het verschil met een gewone radiatorknop, die alleen open en dicht kan. Leg ook uit waarom je geen thermostaatkraan plaatst op de radiatoren in de woonkamer – als dat tenminste de plek is waar de klant zijn thermostaat heeft hangen. Nóg zuiniger is een zoneregelingsysteem, zoals evohome van Resideo. Hiermee regelt de bewoner de temperatuur in elke ruimte van het huis afzonderlijk.

Thermostaat met klokprogramma of een slimme thermostaat

In huizen waar een thermostaat hangt zonder klokfunctie is het raadzaam die te vervangen. De kosten daarvan verdient de bewoner terug door heel gericht op vaste tijdstippen te verwarmen: juist niet ’s nachts of op vaste werkdagen buiten de deur, bijvoorbeeld.

Een onderhoudsbeurt voor de cv

Een onderhoudscontract afsluiten met je klant is niet alleen goed voor je portemonnee, je verkleint hiermee ook het risico op storingen, waardoor je weer minder opgeroepen wordt. Voor je klant betekent regelmatig onderhoud dat hij ervan uit kan gaan dat de cv-ketel functioneert zoals het hoort en geen energie verspilt.

Waterzijdig inregelen

Door het verwarmingssysteem van je klant waterzijdig in te regelen, krijgen de leidingen en radiatoren precies zoveel water als er nodig is en worden alle ruimten in het huis efficiënt verwarmd. Het systeem functioneert veel stabieler dan voorheen, is daarmee zuiniger en heeft direct vanaf het inregelmoment veel minder last van slijtage. En dat komt de totale levensduur van de installatie ten goede – een duurzame oplossing dus.

Subsidieregeling energiebesparing

Uiteindelijk maakt isolatie het grootste verschil. Mochten kosten voor je klant een drempel zijn om daarin te investeren, breng dan eens de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) onder de aandacht – nog geldig tot 31 december 2020. Hiermee kan je klant tot twintig procent voordeel behalen op isolatiewerkzaamheden én krijgt hij honderd euro retour na de aanschaf van een slimme thermostaat.

Word expert in duurzaamheid

Tot slot nog een bonustip. Hoe meer kennis over duurzame installaties je vergaart, hoe meer voorsprong op je concurrentie je creëert. Duurzaamheid is immers de toekomst. Nu zijn het bijvoorbeeld nog alleen de nieuwbouwhuizen die verplicht zonder gasaansluiting opgeleverd worden. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ook bestaande woningen en gebouwen helemaal van het gas af gaan om de doelstelling te behalen van ‘Nederland aardgasvrij in 2050’.

Zo zitten er meer veranderingen aan te komen. Als jij nú expert wordt in duurzaamheid, weten klanten jou straks te vinden als adviseur. Verdiep je bijvoorbeeld in de beschikbare producten om installaties duurzamer te maken, zoals zoneregelingen en tools voor waterzijdig inregelen. En spijker regelmatig je kennis bij – bijvoorbeeld met korte e-learningmodules –, zodat je altijd vakkundig aan de slag kunt.

Dit artikel is gesponsord door Resideo

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Nationale Milieudatabase symposium

Nationale Milieudatabase symposium

Op 19 november organiseert de stichting Nationale Milieudatabase haar jaarlijks symposium, bij de groene en duurzame locatie KAS, centraal gelegen in Woerden.

Tabel verwachte besteding verduurzaming consumenten 2024 - bron: Multiscope

Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in...

De investering in woningverduurzaming daalt in 2024 fors ten opzichte van 2023, volgens onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope. Volgens dat onderzoek onder 5.792 respondenten, besteedden Nederlanders in 2023 nog €14 miljard euro aan woningverduurzaming. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het milieu, geldbesparing en woongenot.