Verplichte bijscholing vakbekwame energieadviseurs in 2023
Vakbekwame energieadviseurs dienen zich voor 1 juli 2023 bij te scholen. Dat is een voorwaarde om de vakbekwaamheid als energieadviseur te behouden.
Vakbekwame energieadviseurs dienen zich voor 1 juli 2023 bij te scholen. Dat is een voorwaarde om de vakbekwaamheid als energieadviseur te behouden.
De nieuwe NTA 8800, de Nederlandse Technische Afspraak over de energieprestatie van gebouwen, is op 1 januari 2021 in werking getreden. Om te voorkomen dat EP-adviseurs die het bewijs van vakbekwaamheid nog niet hebben gehaald hun werk niet meer kunnen uitvoeren, is een overgangsregeling in het leven geroepen. De overgangsregeling gold tot 1 juli 2021, maar is nu verlengd.
EPBD, NTA 8800, BENG, het nieuwe energielabel en nieuwe systeemeisen voor technische bouwsystemen … Op energiegebied is er de afgelopen tijd veel in de wet- en regelgeving veranderd. De veranderingen hangen met elkaar samen, maar vaak zien installateurs door de bomen het bos niet meer. Welke regeling is wanneer van toepassing en wat moet je er als installateur mee?
Sinds 1 januari 2021 zijn de eisen voor Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) van kracht. Deze nieuwe eisen zorgen voor een andere scope van projecten en hebben meteen ook financiële consequenties. De bouwkosten van nieuwbouwprojecten stijgen aanzienlijk.
Nederlandse woningen en gebouwen zijn nog ver verwijderd van de eisen uit het klimaatakkoord. Alleen Almere doet het goed.
Om de energiebehoefte van een gebouw te berekenen, is meer nodig dan het berekenen van de isolatiewaarde van de gebouwschil. Bovendien is isoleren alleen niet voldoende om een energiezuinig en comfortabel gebouw te krijgen. Welke variabelen spelen hierbij allemaal een rol?
Voor moderne woningen gelden steeds strengere eisen, zeker voor de installaties. Installateurs krijgen bijvoorbeeld te maken met woningen die moeten voldoen aan het NOM-keur. Dit keurmerk houdt onder meer in dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de prestaties van de installaties, ook na oplevering van de woning.
De Energieprestatievergoeding (EPV) biedt kansen voor marktpartijen die de prestaties van energiemaatregelen durven te garanderen. Voor huurders kost het per saldo niets, omdat de energierekening grotendeels wegvalt. Langjarige garantie op de energieprestatie is een belangrijke voorwaarde.
ENGIE en Bouwinvest Office Fund hebben een Energie Prestatie Contract gesloten voor WTC The Hague. De komende jaren willen ze het energiegebruik van WTC The Hague terugdringen tot 50 kWh per m2 BVO.
Hoe kan een energieprestatieadvies zorgen voor energiebesparing en comfortverhoging? Erik Bek van Idea Nederland beschrijft hoe 216 woningen uit de jaren '60 van gemiddeld energielabel E naar label A gingen. En hoe bovendien de comfortklachten van de bewoners werden verholpen.