Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

Kansen rioolwarmte in Nederland

Warmtenetten in Nederland bestaan al tientallen jaren. De benodigde warmte komt bijvoorbeeld van elektriciteitscentrales, die werken met een warmte/krachtkoppeling, waarbij warm water vrij kwam. Ook afvalverbrandingsinstallaties kunnen veel afvalwarmte leveren. Een tamelijk nieuwe ontwikkeling betreft de warmtenetten die draaien op de warmte uit rioolwater. Daarnaast kunnen riothermie-installaties ook direct warmte leveren aan gebouwen of bijvoorbeeld zwembaden.

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Afbeelding: Christos Georghiou/Shutterstock.com

'CO2-neutraliteit in 2050 perfect mogelijk'

In 2050 CO2-neutraliteit bereiken, is dit een utopie of kunnen we dit realiseren? Volgens Ken Somers, partner bij McKinsey & Company is er op technologisch vlak veel mogelijk. Hij geeft zijn visie op de uitdagingen waar de industrie mee te maken heeft en welke zaken nu en in de toekomst belangrijk zijn om te komen tot netzero.

De H300 van Hydraloop is geschikt voor huishoudens van vier mensen. (Foto: Hydraloop)

Hulp bij hergebruik van grijswater

Een Nederlander gebruikt dagelijks bijna 130 liter drinkwater, maar slechts 2 procent is voor consumptie. Aangezien de beschikbaarheid, benutbaarheid en kwaliteit van drinkwater onder druk komen te staan, roept brancheorganisatie Vewin op om de mogelijkheden voor waterhergebruik te verruimen. Tot vreugde van Nederlandse bedrijven met grijswatersystemen.

Boiler als batterij - copyright Gawalo

De boiler als batterij

In de zoektocht naar energieopslag, het beter benutten van de eigen opwek en het vermijden van terugleverkosten stort de particuliere markt zich massaal op de thuisaccu. Naast de chemische batterij waarmee elektriciteit kan worden opgeslagen, is de thermische batterij in opkomst: warmte opgeslagen in een boiler- of buffervat. Welke toepassing is geschikt voor welke situatie? Deel 1 van een overzicht in twee delen.

Enthalpie formule - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Enthalpie uitgelegd

De term enthalpie kom je tegen bij warmtewisselaars en ventilatietoestellen, maar ook bij warmtepompen. Wat betekent enthalpie precies? En zijn er verschillen in de betekenis van het woord bij de verschillende toepassingen?

Nieuwe afbeelding uit Klimaatbeheersing 2: Luchtbehandeling, ventilatie en koeling

Reeks Klimaatbeheersing geactualiseerd

De boeken Klimaatbeheersing 1 over warmtetechnieken en Klimaatbeheersing 2 over luchtbehandeling, ventilatie en koeling zijn onlangs grondig geactualiseerd en zijn inmiddels allebei toe aan hun 5e druk. Auteur Fred de Lede licht toe wat er allemaal is veranderd en waarom.

Nefit Bosch Compress 7800i LWF 12 - foto: Geert-Jan Bruinsma

Warmtepomp aan het water

De uitdaging: een groot monumentaal pand comfortabel voorzien van verwarming en warm tapwater met zo min mogelijk energie. Zonder geluid producerende buitenunit, zonder bodemboring. Geert-Jan Bruinsma koos voor de Vecht als bron om zijn woning te verwarmen.