Verduurzaming huurwoningen gestapelde bouw gaat moeizaam
Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen nauwelijks aandacht in regelgeving en subsidies.
Installatiebedrijven maken zich zorgen over de verduurzaming van huurwoningen in oudere appartementengebouwen. Collectieve systemen krijgen nauwelijks aandacht in regelgeving en subsidies.
In de woningbouw wordt het steeds belangrijker om een huis zo duurzaam en gezond mogelijk in te richten, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Goede ventilatie is hierin onmisbaar. Daarbij moet worden voldaan aan bestaande wet- en regelgeving. Ook zijn gunstige BENG-scores van belang, evenals een laag energieverbruik.
De markt staat voor grote uitdagingen. Uitdagingen op het gebied van tekort aan (vakkundig) personeel, de diversiteit aan complexe oplossingen en de wetgeving en benodigde kennis die daarbij komt kijken.
Hoe kan woningisolatie bijdragen aan het behalen van het klimaatakkoord. De nieuwe standaard voor woningisolatie wijst de weg.
Dutch Green Building Council heeft een duurzaamheidskeurmerk voor woningen ontwikkeld: het DGBC Woonmerk. Het woonmerk is een laagdrempelige tool die de duurzaamheidsprestatie van een woning integraal beoordeelt.
Alle eengezinswoningen in de wijk Palenstein in Zoetermeer moeten in 2023 van het gas af zijn. Dat staat in de Green Deal die de gemeente gisteren sloot met drie woningcorporaties en netbeheerder Stedin. Het maakt Zoetermeer tot koploper in verduurzaming.
Vorige week waren er verschillende bijeenkomsten waarin het vooral ging over de verduurzaming van de gebouwde omgeving en of de ambitie wel past bij de urgentie. Over wie er nu stappen moeten zetten en of het al vijf over twaalf is.
De werkvoorraad in de bouw is in december fors toegenomen. De totale orderportefeuille steeg met vijf tiende maand tot 8,6 maanden. In alle sectoren was sprake van groei.
Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is afgelopen jaar met 11 procent gestegen tot bijna 54.000. Dat is het hoogste aantal sinds 2012, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wat moet boven aan de Bouwagenda van Taskforce Bouw-voorzitter Bernard Wientjes komen? Welke prioriteiten staan bovenaan om van de bouw een gezonde sector te maken met reële winstmarges zonder opportunistisch gedrag? Is het productiviteit? Innovatie? Wantrouwen? of juist Veiligheid?