Waterstof in de gebouwde omgeving: vragen en antwoorden

Waterstof in de gebouwde omgeving: vragen en antwoorden

Is waterstof een realistische optie? Zijn er al voorbeelden in de praktijk? Hoe zit het energetisch met waterstof en wat kost het om te maken?

Veel professionals hebben vragen over de toepassing van groene waterstof in de gebouwde omgeving. Is het een realistische optie en zijn er al voorbeelden in de praktijk? Hoe zit het energetisch met waterstof en wat kost het om het te maken? In dit overzichtsartikel beantwoorden we een aantal belangrijke vragen over de toepassing van groene waterstof in de gebouwde omgeving. Het artikel wordt regelmatig uitgebreid en geüpdatet.

Waterstof als alternatief voor aardgas in cv-ketels

Verwarmen op waterstofgas lijkt - zo op het eerste oog - het ideale duurzame alternatief voor verwarmen op aardgas. Want bij de verbranding ervan in een cv-ketel komen het vermaledijde CO2 en het dodelijke koolmonoxide niet vrij. Bovendien hebben we de infrastructuur er al voor.

Terug naar boven

Waterstof als brandstof: over de energiedichtheid en kostprijs

Waterstof zou een duurzaam alternatief kunnen zijn als brandstof voor verwarmen in klassieke cv-ketels. Dus waterstof als vervanger van aardgas. Maar welke energetische kenmerken heeft waterstofgas en is het net zo betaalbaar als het vertrouwde aardgas?

Terug naar boven

Oefenen met de omzetting naar waterstof in de bestaande bouw

Veertien sloopwoningen in Uithoorn zijn eind vorig jaar gereed gemaakt voor verwarming met waterstof. Volgens de theorie zou verwarmen met waterstof mogelijk zijn met minimale aanpassingen aan gasnet en woninginstallatie. Wat zegt de praktijk?

Terug naar boven

Heaters op waterstof gaan monumentale Eusebius kerk verwarmen

“De brander kan nagenoeg hetzelfde blijven, maar de gaatjes in het branderbed moeten wat kleiner worden omdat een waterstofmolecuul kleiner is dan een methaanmolecuul.” Heaters op waterstofgas ondersteunen de vloerverwarming op het warmtenet.

Terug naar boven

Eerste waterstof wijk blauwdruk voor de toekomst

In Hoogeveen staat de eerste waterstofwijk van Nederland op de planning. Nijstad-Oost moet een blauwdruk worden voor waterstofwijken van de toekomst. Niet voor nieuwbouwwijken, maar voor bestaande wijken die op den duur de overstap naar verwarmen met waterstof willen maken.

Terug naar boven

Groene waterstof en aardgas kunnen gelijktijdig door dezelfde leiding

Waterstof en aardgas kunnen gelijktijdig door dezelfde leiding worden getransporteerd. Op de plaats van bestemming worden beide stoffen op een slimme manier gescheiden.

Terug naar boven

Waterstof verwarmt woningen in Uithoorn

Eindelijk is het zover. Vanaf december 2020 stroomt in Uithoorn geen aardgas, maar waterstof door de bestaande aardgasleidingen. Waterstofketels van Remeha en Nefit Bosch zorgen voor warmte en warm water.

Terug naar boven

Waterstof vervangt aardgas in oude Lochemse huizen

Bewoners van een oude wijk in Lochem willen waterstof als alternatief voor aardgas. De animo in de wijk is groot. Een modelwoning is ontworpen om monteurs op te leiden.

Terug naar boven

Geen waterstofketel maar brandstofcel voor eengezinswoning

Met een omkeerbare brandstofcel en speciale boiler draait de eerste Nederlandse waterstofwoning alle seizoenen op groene energie. Het dorpje Stad aan ’t Haringvliet krijgt de primeur.

Terug naar boven

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

Groene waterstof voor Bosch: 100.000 kg per jaar 

Groene waterstof voor Bosch: 100.000 kg per jaar

Om waterstofketels te kunnen duurtesten, neemt Bosch Thermotechniek vanaf 2025 jaarlijks 100 ton groene waterstof af van Essent.  

Beeld: Shutterstock

Verergeren warmtepompen netcongestie?

Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.  

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch Groep kondigt grote overname aan

Bosch heeft aangekondigd dat het de residentiële en licht commerciële HVAC-activiteiten van Johnson Controls en Hitachi overneemt. Deze overname is de grootste in de geschiedenis van Bosch.