Iveco Schouten bespaart gigantisch veel energie dankzij evohome

Iveco Schouten bespaart gigantisch veel energie dankzij evohome

Het begon als een test met één Honeywell Home evohome slimme zoneregeling in een tiny house in de achtertuin van Henk Bouman, projectmanager bij Iveco Schouten. Dit 'experiment' verspreidt zich nu als een olievlek over een aantal vestigingen van de nationale bedrijfswagenleverancier Iveco. Daarbij draait alles om één principe: meten is weten.

“Hoewel de meeste mensen de evohome vooral in particuliere woningen tegenkomen, passen wij ‘m heel eenvoudig toe in onze kantoren en garages. Het belangrijkste voor ons is dat we daardoor weten wat de warmtebehoefte in een ruimte is en hoe we die warmte daar krijgen”, vertelt Henk Bouman. “Sommige kantoren hebben immers alleen radiatoren, andere hebben vloerverwarming en radiatoren. Een Round wireless thermostaat meet de temperatuur en stuurt op zijn beurt een Honeywell Home HCC100 Multizone-regelaar aan voor vloerverwarming en -koeling. Deze zorgt ervoor dat de warmte naar de juiste ruimte gaat. Op de traditionele radiatoren voelt en regelt een HR92 Radiatorregelaar de temperatuur. Naast gemak levert dit systeem ons nu inzichten op waardoor we kunnen bijsturen waar en wanneer dat nodig is. Dit bespaarde ons in de afgelopen winter alleen al duizenden kubieke meters aan aardgas, terwijl daarvoor slechts een minimale investering nodig was.”

Grip op de temperatuur

Het Iveco-filiaal in Spijkenisse onderging als eerste een grootschalige verbouwing. Daarbij werd vrijwel alles onder handen genomen; van dikkere buitenwanden en (dak)isolatie tot de plaatsing van Jaga radiatoren en nieuwe aansturing van heaters in de werkplaats. Bouman legt uit: “Traditionele heaters zijn uitgerust met een eigen ingebouwde thermometer. Tegen de tijd dat die merkt dat de ingestelde temperatuur bereikt is, lopen de aanwezige mensen in die ruimte al in hun zwemoutfit. Niet het comfort dat je wil bieden. De losse radiatorregelaars van Resideo in combinatie met hun slimme zoneregeling zorgen ervoor dat we veel meer grip hebben op de temperatuur in bijvoorbeeld de werkplaats.”

Onnodig verwarmen behoort tot het verleden

Het simpelweg vervangen van enkel het oude bedieningssysteem door een slimmere, nieuwe variant is niet wat ervoor zorgt dat je binnen een paar maanden tijd zo’n grote energiebesparing krijgt zoals Iveco Schouten die nu ervaart. Daar komt meer bij kijken. “Zoals bij veel garagebedrijven draaien ook onze deuren soms overuren, waarbij ze meer dan eens open blijven staan. De overheaddeuren zijn voorzien van een sensor die ervoor zorgen dat de verwarming pas aanspringt wanneer die deuren dicht zijn. Moet je in een koudere periode eens zien hoe snel de monteurs zich daarvan bewust worden”, licht Bouman lachend toe.

Verschillende comfortniveaus

Bij de implementatie koos de projectmanager er bewust voor om de lokale aansturing op slot te gooien. Mensen hebben immers verschillende comfortniveaus, waardoor de ingestelde temperatuur nogal eens kan schommelen. “Nu ben ik de enige die daar, op afstand, met mijn mobiele telefoon met de Total Connect Comfort app iets aan kan veranderen. Binnen de diverse filialen hebben we onze oren en ogen die bijhouden of dat goed gaat. Lang duurt het vinden van de ideale instellingen overigens niet, want vaak bereiken we die situatie al binnen twee weken na de eerste ingebruikname. Eenmaal ingeregeld kunnen anderen de installingen op locatie niet om zeep helpen.

Praktisch gebruiksgemak

Het van tevoren kunnen inplannen van het verwarmingsschema zorgt er ook voor dat we in de weekenden niet onnodig verwarmen. Vroeger kwam het regelmatig voor dat iedereen op vrijdagmiddag naar huis ging en de verwarming vrolijk bleef branden. Dat behoort nu tot het verleden, aangezien de ingestelde schema’s ervoor zorgen dat de warmtepomp vanzelf ophoudt met verwarmen.”

Een wereld van verschil. Zo noemt Bouman de overstap van de vorige aansturing naar de Honeywell Home evohome. “Ons kantoor in Giessen is uitgerust met een andere oplossing. Dat werkt in principe ook, maar daar missen we toch het gebruiks- en installatiegemak, het eenvoudige display en de aansturingsmogelijkheden van Resideo’s systeem.

Ontzorging van A tot Z

Aan de basis van dit project stond een succesvolle samenwerking tussen Iveco Schouten en Resideo. Accountmanager Jan Groeneveld was op een gegeven moment kind aan huis. “Jan bezocht onze filialen, zag wat er nodig was en bracht op basis daarvan advies uit. Dat bestond onder meer uit een uitgebreide lijst met benodigdheden. In aanvulling daarop volgde ik een training op de Resideo Academy om zo de slimme zoneregeling nog beter te begrijpen. Veel technische achtergrondkennis had ik daar niet voor nodig. Dit systeem is namelijk bedoeld voor het grote publiek en daardoor begrijpelijk. Dat neemt niet weg dat je als eindgebruiker, maar ook als installateur, moet snappen wat de mogelijkheden zijn. Daardoor kunnen we nu bij andere, nog aanstaande verbouwingen rekening houden met wat er nodig is om deze installatie te laten slagen.” Want dat de evohome ook in andere filialen komt, staat voor Bouman buiten kijf.

Dit artikel is gesponsord door Resideo.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.