Een-op-een vervangers voor de hr-ketel: een overzicht

Een-op-een vervangers voor de hr-ketel: een overzicht

Een ketelvervanger is bedoeld om een klassieke hr-ketel op aardgas een-op-een te vervangen. Zonder verdere ingrepen in de installatie. Het aantal aanbieders groeit.

Om kosten te besparen op isoleren en het aanbrengen van afgiftesystemen voor lage temperaturen, kan voor oplossingen worden gekozen die zonder verdere aanpassingen aan de installatie een hr-ketel kunnen vervangen. Voorbeelden van een dergelijke ketelvervanger zijn een inductieketel, turbineketel, elektrische ketel, hoge-temperatuur warmtepomp, warmtepomp op gas of een waterstofketel. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen.

Elektrische combiketel op inductie als 1-op-1 ketelvervanger

Al decennia geleden ontwikkelde Henk Verhagen een verwarmingssysteem op basis van inductie, de zogeheten CVi. Het systeem kon toen onmogelijk concurreren met aardgas. Maar nu heeft de elektrische ketelvervanger van Verhagen weer de aandacht. Ondanks de COP van 1.
Terug naar boven

Warmtepomp op gas als ketelvervanger

De gasgestookte adsorptiewarmtepomp is in de testfase. Als ketelvervanger kan de warmtepomp zeker 30 procent op aardgas besparen. Cooll gaat binnenkort meerdere versies van de adsorptiewarmtepomp op de markt brengen.
Terug naar boven

Installatie van eerste elektrische turbineketel als ketelvervanger

De turbineketel van startup Tarnoc kan met behulp van energie uit de buitenlucht, zonder buitendeel, water tot 80 graden Celsius verwarmen.
Terug naar boven

Hoge temperatuur warmtepomp vervangt cv-ketel

In twintig verschillende huurwoningen testen Vattenfall en Feenstra een hogetemperatuurwarmtepomp die de bestaande cv-installatie een-op-een vervangt.
Terug naar boven

Voordelen en nadelen van hoge temperatuur warmtepomp

Een hoge temperatuur warmtepomp klinkt op papier ideaal. Het apparaat kan immers temperaturen tot wel 80 graden Celsius maken en direct een cv-ketel vervangen. Maar wat is het elektriciteitsverbruik en het kostenplaatje? Waar ligt de potentie van de hoge temperatuur warmtepomp?
Terug naar boven

Kansen voor de elektrische cv-ketel?

Fabrikanten van cv-ketels hebben doorgaans ook een elektrische cv-ketel in het assortiment. Het toestel van Nefit Bosch wordt al in diverse landen verkocht. Toch is de ketel nog niet op de Nederlandse markt geïntroduceerd. "We bepalen ieder jaar op basis van een rekensom of het omslagmoment al bereikt is."
Terug naar boven

Elektrisch verwarmen blijft heet hangijzer

Je huis verwarmen met een elektrische cv-ketel, elektrische IR-panelen, folie onder de vloer of accumulatietechnieken. Het blijft de fantasie prikkelen. Het is hightech, vaak eenvoudig te installeren, schoon, klein en soms zelfs onzichtbaar. Binnen de wet- en regelgeving voor de energieprestatie van woningen is echter niet alles toegestaan.
Terug naar boven

Waterstof als alternatief voor aardgas in cv-ketels

Ook de waterstofketel kan in principe een klassieke hr-ketel een-op-een vervangen. In technisch opzicht geen vuiltje aan de lucht. Maar dan moet er wel eerst waterstof door de gasleidingen stromen.
Terug naar boven

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Beeld: Dmitry Naumov/Shutterstock.com

Evaluatie CO-stelsel: te vroeg voor harde conclusies

Bij de behandeling van de Gasketelwet in 2019 is met de Tweede Kamer afgesproken dat 3 jaar na publicatie het CO-stelsel geëvalueerd zou worden. Door het later ingaan van de verplichting tot certificering, op 1 april 2023, is de evaluatie uitgesteld. Maar, zo concludeert de KWINK Groep die het onderzoek uitvoerde, dat is nog te vroeg voor harde conclusies over hoe goed het CO-stelsel werkt. Het rapport is op 19 november door minister Mona Keijzer aangeboden aan de Tweede Kamer.

CV-ketel inregelen

Vernieuwde BRL 6000-25: wat is er veranderd?

Wat zijn de verschillen tussen de BRL 6000-25 uit juni 2022 en die van juli 2024? Gawalo dook in deze beoordelingsrichtlijn, op basis waarvan installateurs gecertificeerd kunnen worden voor het CO-stelsel. De aanwijzing van de nieuwe versie van de BRL 6000-25 is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd.

Aan de rand van de woonwijk Holtenbroek in het noorden van Zwolle is de nieuwe scholengemeenschap Lassus Campus gebouwd, op het sportveld van de oude scholengemeenschap - foto: Harmen Weijer

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Techniek Nederland heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen met CO-certificering onder woningeigenaren, installateurs en woningcorporaties. De uitkomsten zijn niet echt verrassend: te duur, te ingewikkeld en onvoldoende veilig.

Afbeelding gemaakt met AI

Ontluchter, automatisch of handmatig

Een (automatische) ontluchter laat vrije lucht ontsnappen uit het verwarmingscircuit. De ontluchters op verwarmingslichamen zijn vaak handmatige ontluchters. Veel cv-ketels hebben een automatische ontluchter. Cv-ketels zonder automatische ontluchter moet je wel handmatig ontluchten. Het grootste nadeel van handmatig ontluchten, is dat de gebruiker er zelf aan moet denken en actie moet ondernemen. Derde en laatste deel van een driedelige reeks.

Zuurstof veroorzaakt corrosie - afbeelding ©Gawalo

Installatieproblemen door zuurstof

Zuurstofgas komt op twee manieren voor in het systeemwater van een verwarmingsinstallatie. Het zit zowel in vrije lucht, als opgelost in water. Wanneer zuurstof, al dan niet opgesloten in water, een reactie aangaat met metaal, ontstaat er gas en metaaloxide. Deel 2 van een driedelige reeks.

Beeld: Shutterstock

Rechtszaak over spoedvervanging cv-ketel

Een spoedgeval: hartje winter valt de cv-ketel uit, in het huis van een zieke. De gebelde installateur hoort het verhaal aan en installeert nog dezelfde dag een vervangende ketel. Daarna komt de rekening en daar is de klant het niet mee eens. Na vele discussies en een deelbetaling stapt de installateur naar de kantonrechter. Die oordeelt dat de prijs voor het werk vooraf duidelijk had moeten zijn.