Panasonic stimuleert verduurzaming met hybrid+ warmtepomp

Panasonic stimuleert verduurzaming met hybrid+ warmtepomp
Key Account Manager William van Driel en Head of Sales and Marketing Ildert Burhout.

De Nederlandse woningmarkt is bezig met een ongekende verduurzamingsslag. Fabrikant Panasonic heeft een duidelijke visie op de verduurzaming: "Als je het goed wilt doen, kies je voor volledig all-electric."

“Nederland is druk bezig met de verduurzaming van woningen en gebouwen. Dat geeft ons veel mogelijkheden om hieraan mee te werken.” Aan het woord is Ildert Burghout, Head of Sales & Marketing bij Panasonic Heating & Cooling Solutions. “Als we inzoomen op nieuwbouw gaat het al de goede kant op en zien we dat er heel veel warmtepompen geïnstalleerd worden.”

Lucht als bron

Panasonic produceert alleen warmtepompen met lucht als bron. “We maken lucht/water-warmtepompen volledig in eigen beheer. Vanaf het ontwerp tot de productie van het toestel. En daarnaast maken we lucht/lucht-warmtepompen. Veel mensen denken dat je met deze airco-units alleen kunt koelen, maar je kunt er ook mee verwarmen. In de utiliteit worden deze warmtepompen daar al vaak voor ingezet, maar we zien het nu in met name de bestaande woningbouw ook groeien.” Dat is volgens Burghout niet meer dan logisch. “Je kunt met lucht/lucht-warmtepompen eenvoudig je huis verduurzamen en je creëert tevens een extra stukje comfort, omdat je makkelijk kunt verwarmen én koelen.”

Hybride warmtepomp

Burghout is blij dat de overheid de portemonnee heeft getrokken en dat het toepassen van warmtepompen gestimuleerd wordt. “Meer en meer mensen verduurzamen daardoor hun woning. Als je dat goed wilt doen, kies je voor volledig all-electric. Maar ik begrijp best dat dat voor veel mensen nog een te grote investering is en dat ze daarom kiezen voor een hybride warmtepomp. Daarom komen wij met een hybrid+ oplossing. Dat is een elektrische warmtepomp waarmee je in stappen kunt verduurzamen en die je in eerste instantie dus naast je cv-ketel kunt gebruiken. Als je vervolgens je huis voldoende hebt geïsoleerd, kun je met deze warmtepomp gewoon je hele huis verwarmen en van het gas af gaan.”

Thuiswerken met airco

Ook airconditioning wordt steeds gangbaarder, legt hij uit. “Als je naar de winkel gaat, naar kantoor of je stapt in de auto, dan heb je airco. Dit comfort zijn we gewend en daarom willen mensen het ook in hun woning. Dat wordt extra gestimuleerd door het thuiswerken. Want waarom zou je op je zolder gaan zitten zweten achter de computer? Dat hoeft op kantoor ook niet.”

Bovendien zijn moderne woningen extra gevoelig voor opwarming, legt Burghout uit. In de nieuwe BENG-regelgeving zijn strengere regels met betrekking tot oververhitting van woningen opgenomen in de TOjuli-eis. “Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd. Dat heeft als voordeel dat de warmte moeilijker binnenkomt, maar als ‘ie eenmaal binnen is, krijg je het er niet zo makkelijk weer uit. Dan is een airco-unit een fijne oplossing.”

Burghout: "Moderne woningen zijn extra gevoelig voor opwarming. Dan is een airco-unit een fijne oplossing."
Burghout: "Moderne woningen zijn extra gevoelig voor opwarming. Dan is een airco-unit een fijne oplossing."

Prefab

Een van de trends die Burghout waarneemt in de installatiemarkt is het toepassen van prefab systemen. “Veel bedrijven in de sector werken al met prefab skids. Dit zijn frames waarop alle onderdelen van de installatie gemonteerd zijn. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om bijna de hele installatie te prefabriceren, met minder faalkosten en een betere kwaliteit tot gevolg. Dit gebeurt ook met Panasonic-producten, door onze partners.” Daarnaast zorgt Panasonic ervoor dat de apparaten zoveel mogelijk gebruiksklaar worden aangeleverd. “Zo kan de installateur nog weinig fouten maken bij de installatie en kunnen faalkosten voorkomen worden.”

Er zijn allerlei tools beschikbaar voor de installateur, zoals selectietools en schemageneratoren.”

Trainingen en advies

Panasonic doet alles om installateurs zoveel mogelijk te ondersteunen, vertelt Burghout. “We geven trainingen over onze producten en advies over projecten. Daarnaast geven we ondersteuning bij de aftersales en adviseren we in het voortraject. Er zijn ook allerlei tools beschikbaar voor de installateur, zoals selectietools en schemageneratoren.” Hiermee kan de leverancier installateurs werk uit handen nemen en dat is hard nodig, want de personeelstekorten lopen op, zegt hij. “Er ligt een flinke uitdaging om grote aantallen woningen te produceren. Hier geldt dat een gebrek aan handjes het grootste risico is. Dat geldt trouwens ook voor ons. Het is moeilijk om de juiste mensen te vinden in deze markt.”

Regelgeving

Op het gebied van regelgeving valt het Burghout op, dat er in Nederland veel aanvullende regels zijn. “Wij zijn een internationaal bedrijf en verwachten uniforme regelgeving in Europa. Maar je ziet hier in Nederland toch weer aanvullende regels, bijvoorbeeld als je kijkt naar certificering.” Op andere vlakken vindt hij de Nederlandse overheid weer veel te laks. “In Nederland bepalen zaken zoals locatie en ligging van de woning nog steeds de waarde van de woning. Het energievraagstuk staat nog steeds niet in de top 5 bij het zoeken van een nieuwe woning. Dat moet veranderen.”

Dit artikel is gesponsord door Panasonic Heating & Cooling Solutions.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Bouwdoek Spie bij de Noodzetel, voormalige atoombunker in Den Haag

Verbouwing atoombunker vraagt installatie in kleine modules

Voor het verbouwen van een ondergrondse atoombunker in Den Haag moet SPIE bijzondere toeren uithalen. Niet alleen omdat de voormalige Noodzetel midden in de Haagse binnenstad ligt. Ook is de bouwplaats alleen toegankelijk door één ondergrondse deur.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.