Warmtepomp innovaties op VSK 2022

Warmtepomp innovaties op VSK 2022

Kennismaken met de nieuwste innovaties op gebied van warmtepomptechnologie? Meld u aan voor de WP Innovatieroute op de VSK 2022. Op VSK 2022 organiseert Vakblad Warmtepompen samen met Vakbeurs VSK dagelijks de WP Innovatieroute. Er worden in totaal 6 routes georganiseerd langs standhouders die innovaties tonen op het gebied van warmtepompen en gerelateerde techniek.

Stijgende gasprijzen

De ontwikkelingen met betrekking tot warmtepomptechnologie en de toepassing van warmtepompen gaan snel. Mede door de stijgende gasprijzen is de interesse in warmtepompen enorm toegenomen.

Voor professionals die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een installatiebedrijf, adviesbureau, projectontwikkelaar, gemeente, corporatie, vastgoedbedrijf, architectenbureau of bouwbedrijf is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste innovaties en mogelijkheden.

De Innovatieroute speelt hier op in, door bezoekers die beroepshalve geïnteresseerd zijn langs standhouders te leiden waar ze door experts worden geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen van hun producten.

Drukke beursvloer

De rondleiding langs de deelnemende stands wordt zes keer gegeven, verdeeld over alle vier de beursdagen van de VSK. Om alle informatie van exposanten goed te kunnen horen op de rumoerige beursvloer, krijgen deelnemers een draadloze headset te leen. Deelname aan een van de routes is gratis, maar wie wil meelopen moet zich eerst online aanmelden.

Programma WP Innovatieroute

De deelnemende exposanten dit jaar zijn: Alklima/Mitsbushi Electric, Intergas Verwarming, Itho Daalderop, Nefit Bosch, NIBE Energietechniek, Remeha. Het programma per route is te vinden op website van de WP Innovatieroute.

Deelname aan WP Innovatieroute is mogelijk op:

  • Dinsdag 17 mei 2022, 11.15-13.00 uur
  • Woensdag 18 mei 2022, 11.15-13.00 uur
  • Woensdag 18 mei 2022, 14.00-15.40 uur
  • Donderdag 19 mei 2022, 11.15-13.00 uur
  • Donderdag 19 mei 2022, 14.00-15.40 uur
  • Vrijdag  20 mei 2022, 11.15-13.00 uur

Gratis aanmelden voor deelname

Wie wil meelopen met de WP Innovatieroute, kan zich hier gratis aanmelden.

Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?