Afgiftesystemen: overzichtsartikel

Afgiftesystemen: overzichtsartikel
Heating icons created by surang - Flaticon

In dit artikel bieden we een overzicht van een aantal artikelen die gaan over afgiftesystemen. Van de dubbelrol van afgiftesystemen, klimaatplafonds, watervoerende wandverwarming tot het waterzijdig inregelen van vloerverwarming.

In dit overzichtsartikel over afgiftesystemen

Ventilatie-warmtepomp en goede luchtdichting zijn voldoende

Lucht als afgiftemedium is in Nederlandse woningen niet heel gebruikelijk. Maar in deze bijzondere woning is de warme lucht van de ventilatie-warmtepomp voldoende voor een aangenaam binnenklimaat. Hoe dat werkt, leest u in dit artikel.

LT-verwarming cruciaal voor verduurzaming

Bij gebouwverduurzaming moeten gebouwen warm gehouden kunnen worden met een lage afgiftetemperatuur. Dat was de insteel van het congres 'Klaar voor lager', georganiseerd door TKI. Lage temperatuurverwarming is er in meerdere smaken. Lees er alles over in dit artikel.

Watervoerende wandverwarming

Zoals een watervoerende vloerverwarming wordt aangelegd, zo kan met een rails of mat ook wandverwarming worden aangelegd. Maar er zijn ook gipsplaten met geïntegreerde buizen. In dit artikel wordt gekeken naar een aantal beschikbare systemen.

Wat zijn klimaatplafonds?

Klimaatplafonds gebruikte men vroeger vooral om te koelen. Ze werden dan ook wel koelplafonds genoemd. Maar een klimaatplafond leent zich bij uitstek ook voor lage temperatuurverwarming. Een klimaatplafond kan deels open, door perforaties in platen of opgebouwd uit lamellen, of gesloten zijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Vloerverwarming waterzijdig inregelen

Watervoerende vloerverwarming aanleggen, dat is toch gewoon vloer frezen, leidingen erin leggen, ene kant aansluiten op aanvoer, andere kant op retour, afsmeren en klaar? Nou… nee. Voor een goed werkende vloerverwarming is meer nodig. Reinoud Vooijs geeft uitleg in dit artikel.

Geef afgiftesystemen een dubbelrol

Afgiftesystemen zijn cruciaal in het verspreiden van warmte. Als het aan het TKI Urban Energy (onderdeel van de Topsector Energie) ligt, is lage temperatuur het basisstreven voor woningrenovatie en LT-ready de nieuwe norm voor alle woningen. Zijn de traditionele afgiftesystemen daarmee nog wel bruikbaar, of moet het allemaal anders? Meer hierover lees je in dit artikel.

‘Vloerkoeling meest behaaglijke vorm van koeling’

Vloerkoeling is met een opmars bezig. Dit komt doordat de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig verwarmd worden met behulp van een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. Dat betekent dat het tegenwoordig in bijna alle nieuwbouwwoningen mogelijk is om te koelen zonder airco. Volgens vloerverwarmingsexpert Paul Frijters is vloerkoeling zelfs de beste optie. Hij noemt het de meest behaaglijke vorm van koeling. Lees meer in dit artikel.

Energie besparen: het inregelen van installaties en andere optimalisatietips

“Gemiddeld levert het goed inregelen van de installatie ongeveer tien tot twintig procent op”, stelt John Visser, gespecialiseerd in CV-optimalisatie. “Maar wil je echt de warmtehuishouding in woningen optimaliseren, dan is goed inregelen slechts één aspect.” In dit artikel leest u meer over het inregelen van cv-installaties en andere optimalisatietips.

Beeld: Heating icons created by surang - Flaticon

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

Afbeelding: Roman Zaietes/Shutterstock.com

Hoe regel je een warmtepompinstallatie in?

Deel drie van de serie Warmtepompworstelingen staat in het teken van inregelen. Hoe en waarom moet je dit doen? Met deze en meer vragen klopt de Gawalo redactie aan bij expert Ed Vissenberg van Danfoss Climate Solutions. Ook behandelen we de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een belangrijke rol. Is de flow niet goed, dan werkt het systeem niet optimaal - update 17-9-2024.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in het rapport Energiearmoede in Nederland 2019-2023.