Robuust ventileren: Debieten verhogen voor garantie gezond binnenklimaat

Robuust ventileren: Debieten verhogen voor garantie gezond binnenklimaat

Het bouwbesluit stelt minimale eisen aan de hoeveelheid lucht die in een woning geventileerd dient te worden. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van MONICAIR, dat in de praktijk vaak te weinig geventileerd wordt. Dit heeft als gevolg dat het klimaat in veel woningen ongezond en/of oncomfortabel is.

De oplossing voor dit probleem? Robuust ventileren. In dit artikel lees je waarom het goed is om debieten te verhogen en welke waarden je het best hanteert.

Waarom zou je robuust ventileren?

Ondanks het feit dat ventilatie wordt gewaarborgd in de wet- en regelgeving (Bouwbesluit), worden woningen onvoldoende geventileerd. Organisaties als woningbouwcorporaties proberen dit vaak op te lossen door aandacht te besteden aan het verhogen van de ventilatiedebieten van stand 2 en 3. Zo laten ze deze bij het inregelen van het ventilatiesysteem soms wel verhogen tot twee keer het advies uit het Bouwbesluit. Helaas blijkt deze oplossing in de praktijk niet te leiden tot een gezonder binnenklimaat. De reden hiervoor is dat de standen 2 en 3, waarbij er meer geventileerd wordt, in de praktijk nauwelijks worden gebruikt.

Robuust ventileren: Debieten verhogen voor garantie gezond binnenklimaat
Jerôme Corba, Technisch Adviseur bij Zehnder

Jerôme Corba, Technisch Adviseur bij Zehnder: “Om het binnenklimaat in de woningen te verbeteren, adviseer ik een robuuste inregeling van het ventilatiesysteem. Dit betekent dat de debieten in stand 1 fors worden verhoogd. Hierdoor zal de lucht in de woning alsnog voldoende ververst worden.”

Wat te doen bij handbediende installaties?

Kan het ventilatiesysteem met de hand worden bediend door de bewoners? Dan kun je voorspellen dat deze vrijwel altijd op stand 1 zal staan. Daarom is het raadzaam om het debiet van deze lage stand fors te verhogen.

De waarde die stand 1 moet krijgen is afhankelijk van de bezetting in de verblijfsruimte (aantal personen). Vanuit Zehnder wordt 0,5/0,6 l/s per m² geadviseerd. Dit komt neer op ongeveer 50/60% van het Bouwbesluit, wat 0,9 l/s per m² in stand 3 voorschrijft. Ter vergelijking: wanneer er niet robuust geventileerd wordt, wordt bij stand 1 slechts 0,15 l/s per m² geventileerd.

Ventileer slaapkamers extra door minimaal 14 l/s te ventileren i.p.v. de standaard 0,9 l/s per m².

Wat te doen bij vraaggestuurde installaties?

Wordt het ventilatiesysteem aangestuurd met behulp van sensoren die aanwezig en/of het CO2-gehalte meten? Dan moet er onderscheid worden gemaakt tussen twee systemen:

  • Systemen die alleen in de woonkamer of keuken monitoren;
  • Systemen met meerdere sensoren

Systeem met één sensor in de woonkamer of keuken

Het eerstgenoemde systeem is in overeenstemming met de NTA 8800 (BENG) en slaat onder andere op het veel toegepaste “C4a en D3 systeem”. Dit zijn ventilatiesystemen met één sensor in de woonkamer of keuken en geen sensoren in de slaapkamer(s).

Stand 1 kan gezien worden als de “afwezigheidsstand” van een ventilatiesysteem. In veel woningen staat het systeem nagenoeg de hele dag in deze stand. Hierdoor wordt er minimaal geventileerd. - Jerome Corba, Technisch Adviseur bij Zehnder”

In de nachtelijke uren is voldoende ventilatie in de slaapkamer kritisch. Het monitoren van één verblijfsruimte (woonkamer) is in zo’n geval niet voldoende om een gezond klimaat in de gehele woning te kunnen garanderen. De sensor in de woonkamer zal namelijk niet het signaal geven dat er extra geventileerd dient te worden. Het gevolg: de ventilatie blijft op stand 1 draaien en er is onvoldoende verse lucht in de slaapkamer. Wil je toch een systeem toepassen met slechts één sensor? Volg dan hetzelfde advies als voor de handbediende installaties: verhoog de debieten voor stand 1.

Robuust ventileren: Debieten verhogen voor garantie gezond binnenklimaat

Systeem met meerdere sensoren

Een betrouwbare manier om de luchtkwaliteit te waarborgen, is het “C4c systeem”. Hierbij worden alle verblijfruimtes gemonitord door sensoren. Het ventilatiesysteem zal automatisch naar een hogere stand gaan -en dus meer ventileren- wanneer er personen en/of een hoog CO2-gehalte worden gedetecteerd.Hierdoor is het standaard “afwezigheidsdebiet” voor stand 1 prima aangezien de luchtkwaliteit wordt geborgd door de betrouwbare metingen. Bij dergelijke systemen kan energie worden bespaard met de “afwezigheidsdebiet” voor stand 1, zonder daarbij de gezondheid van het binnenklimaat in gevaar te brengen.

Hetzelfde geldt voor woningen met systemen die zowel de woonkamer als de hoofdslaapkamer monitoren. Hierbij moet er wel worden opgelet dat de bewoners daadwerkelijk slapen in de kamer die door de ontwikkelaar is gemarkeerd als ‘hoofdslaapkamer’.

Dit artikel is gesponsord door Zehnder Group Nederland B.V.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Ventilatietips voor de installateur

Ventilatietips voor de installateur

Met haar luchtbehandelingskasten is Stulz een vertrouwde partij voor de installateur. Door een lbk te combineren met een warmtepomp ontstaat er zelfs een compleet systeem om te warmen, te koelen en te ventileren. Eric Veltman van Stulz vertelt over hoe je optimale ventilatie het beste voor elkaar kan krijgen.

Nauwelijks regels voor vervanging mechanische ventilatie

Nauwelijks regels voor vervanging mechanische ventilatie

Wat gebeurt er als mechanische ventilatie in bestaande woningen niet meer goed functioneert? De regels daarover zijn boterzacht. Bij ingrijpende renovaties gelden wel ventilatienormen, maar voor kleinere verbouwingen gelden deze normen niet.

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Airco lijkt gemeengoed te worden in Nederlandse woningen en installateurs spinnen er garen bij. Maar er zijn ook andere manieren om een huis koel te houden. Hoe dat moet, weten ze in de mediterrane landen. Dat betekent dat je juist niet je ramen en deuren open gooit als het buiten heel warm is en overdag de luiken dicht houdt. Met ventilatieve koeling kun je vervolgens de koele lucht je woning binnen laten in de nacht.

Balansventilatiesysteem in zelfs de kleinste ruimtes

Balansventilatiesysteem in zelfs de kleinste ruimtes

Tijdens de VSK Beurs 2024 heeft de Orcon HRC OptiAir, een nieuw balansventilatiesysteem van Orcon, de juryprijs gewonnen in de categorie Gezond & Comfort. De Orcon HRC OptiAir werd erkend vanwege haar innovatieve ontwerp, praktische toepasbaarheid en toewijding aan duurzaamheid.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Bouwdoek Spie bij de Noodzetel, voormalige atoombunker in Den Haag

Verbouwing atoombunker vraagt installatie in kleine modules

Voor het verbouwen van een ondergrondse atoombunker in Den Haag moet SPIE bijzondere toeren uithalen. Niet alleen omdat de voormalige Noodzetel midden in de Haagse binnenstad ligt. Ook is de bouwplaats alleen toegankelijk door één ondergrondse deur.

Innovatieve en duurzame slijpers van Metabo

Innovatieve en duurzame slijpers van Metabo

Metabo introduceert nieuwe borstelloze haakse slijpers van 2000 Watt, speciaal ontworpen voor zware toepassingen in de metaalbewerking en staalindustrie. Deze slijpmachines onderscheiden zich door hun prestaties en een levensduur die tot drie keer langer is dan die van traditionele machines met koolborstels.

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.