Installatie XL 2022 staat online 

Installatie XL 2022 staat online 

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online! Creatieve installatietechnische oplossingen maken het voor klant en eindgebruiker vaak een stuk aantrekkelijker. Zo blijkt uit deze editie, waarin opgenomen Licht XL.

Zo is in Leeuwarden een blok van tien sociale huurwoningen gerealiseerd; de woningcorporatie streeft naar zo laag mogelijke energielasten voor de huurders. Buiten een dubbele industriële warmtepomp, een batterijopslag van 20 kWh en een laadpaalaansluiting, zijn twee elektrische auto’s aan het concept toegevoegd. Met elk 64 kWh opslag aan boord, dienen zij als extra buffer. De bewoners delen niet alleen warmte en elektriciteit, maar ook de elektrische auto’s.  

Extreem lage energiekosten 

Denken vanuit de eindgebruiker staat ook centraal bij de vervanging van oude portiekwoningen in ‘s-Hertogenbosch. Het is gelukt om de bewoners voor een vast bedrag comfort te leveren, tegen een extreem laag tarief: 12 euro voor warm water en 7 euro voor verwarming en koeling. Een collectieve warmtepomp van 35 kW is toereikend voor de 31 appartementen. De truc zit ‘m in het slim afstemmen van bouwfysica en installatietechniek en stug blijven rekenen en combineren.  

Zelf waterstof maken 

Een heel ander project waar buiten de klassieke lijntjes is getekend, betreft het Rijnstate Ziekenhuis in Elst, waar groene waterstof wordt geproduceerd uit opbrengsten uit zonnepanelen. Hoewel het geen doel is, is er al rekening gehouden met de optie om bij een negatieve elektriciteitsprijs, elektriciteit uit het net te halen en ook hiervan waterstof maken. Voor oplossingen met waterstof is geen eenduidige regelgeving. Maar door gemeente en brandweer tijdig te betrekken bij de vergunningsaanvraag was er grote bereidheid om mee te werken. Een systeem van dergelijke omvang is nog niet eerder gerealiseerd.  

Verder in Installatie XL 2022:

Monumentaal Shell-kantoor volledig vernieuwd én aardgasvrij 

Met creatieve oplossingen is het ruim honderd jaar oude monumentale kantoor van Shell in Den Haag gerenoveerd naar aardgasvrij. Daarnaast voldoet het gebouw aan de eisen voor nieuwbouw. LT-warmtepompen naast HT-warmte- pompen klaren de warmteklus. 

Extreem lage energiekosten met collectieve warmtepomp 

Een kleine collectieve warmtepomp van 35 kW is toereikend voor de verwarming van 31 appartementen in Den Bosch. Zonnepanelen leveren 85 procent van de energie voor warm- tapwater. 

Ziekenhuis Rijnstate produceert groene waterstof

Een aardgasloos ziekenhuis is al bijzonder. Maar Rijnstate Ziekenhuis is voor zestig procent zelfvoorzienend dankzij zelfgeproduceerde groene waterstof. Een systeem van deze omvang is door de Franse leverancier nog niet eerder gemaakt en geleverd. 

Duurzaam onderwijsgebouw is zijn eigen klimaatinstallatie 

Op de campus van Erasmus Universiteit in Rotterdam is een van de duurzaamste onderwijsgebouwen van Nederland verrezen. Het gebouw beschikt over het natuurlijke ventilatiesysteem ‘Earth, Wind and Fire’. Het gebouw als luchtbehandelingskast. 

Installeren op de rand van een stuwwal 

Museum Arnhem werd de afgelopen jaren grondig verbouwd. De oude zalen kregen een opknapbeurt én er kwam een complete nieuwbouwvleugel bij, een veelgeprezen uitkraging die vijftien meter over de rand van de stuwwal uitsteekt. 

Van oude sigarenfabriek naar duurzame dierenkliniek 

Het oudste deel van de Koninklijke Agio Sigarenfabriek was nauwelijks nog een gebouw te noemen. Toch kozen de eigenaar, het bouwteam en de dierenartsen van AniCura voor het avontuur en bouwden ze de fabriek in Duizel om tot een moderne all electric-kliniek. 

Huurwoningen delen warmte en elektriciteit

In Leeuwarden staat een blok van tien nieuwe huurwoningen. Met een dubbele industriële warmtepomp, een batterijop- slag van 20 kWh en een laad- paalaansluiting. Deze woningen zijn onderdeel van Buurblok, een nieuw concept dat wonen, energie, onderhoud en mobili- teit combineert. 

Hoogbouw op een postzegel

Twee gigantische woontorens van 120 en 100 meter hoog verrezen in 2022 op een postzegel grond midden in het centrum van Den Haag, bijna op het centraal station. 

Monumentale watertoren is volledig energieneutraal 

Watertoren De Reusch in Schimmert is het meest duurzaam gerenoveerde rijksmonument, niet verassend want het lukte om de niet geïsoleerde enkel- steens steenkolos energieneutraal te maken. 

Van der Valk verwarmt en koelt met CO2 

Het gloednieuwe Van der Valk hotel in Gorinchem is gasloos en betrekt zijn warmte en koeling gro- tendeels door middel van op het dak opgestelde warmtepompen uit de buitenlucht. 

Natuurlijke ventilatie in een demontabel gebouw 

Een pand verwarmen, koelen en ventileren met zo min mogelijk installatietechniek. In The Natural Pavilion op de Floriade in Almere blijkt dat vooral voor koelen en ventileren heel goed te werken. 

Zelfvoorzienend sportgebouw voor de Erasmus Universiteit

Het nieuwe sportgebouw op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is energie- neutraal en kan zelfvoorzienend functioneren. De 882 zonnepanelen op het dak spelen hierbij een belangrijke rol. 

BunkerToren aanvulling voor Eindhovense skyline

In het centrum van Eindhoven heeft een voormalig studentencentrum plaatsgemaakt voor een imposant woon- en werkgebouw van honderd meter hoog: de BunkerToren. 

Groot energieleverend distributiecentrum 

Het distributiecentrum van ruim 57.000 m2 van Acht Foodpark aan de A50 bij Veghel is in mei opgeleverd. Na oplevering van het zonnepark op het dak wordt het gebouw energieleverend. 

Lees meer over

Maarten Legius

Maarten Legius

Hoofdredacteur Installatie

Maarten Legius is gefascineerd door technische ontwikkelingen die het leven vergemakkelijken, duurzamer en veiliger maken. Hij heeft een achtergrond in energietechniek en informatietechnologie. In de soms gepolariseerde discussies rond de 'beste oplossingen' in installatie- en energietechniek, ziet hij graag de som achter de beweringen.

Alle appartementen van project Cruquiuswerf zijn voorzien van een luchtwaterwarmtepomp. De buitenunits voor de warmtepompen zijn op de daken geplaatst.

Luchtwaterwarmtepompen zorgen voor comfort in project Cruquiuswerf

Door de toepassing van individuele luchtwaterwarmtepompen van Alklima/Mitsubishi Electric voor elk appartement in project Cruquiuswerf ervaren de bewoners veel comfort. Ze kunnen zelf individueel bepalen of ze de woning willen koelen of verwarmen. Elke woning is voorzien van vloerverwarming en -koeling, wtw-ventilatie en een boilervat voor warm tapwater dat is afgestemd op de comfortwensen.

Alle appartementen van project Cruquiuswerf zijn voorzien van een luchtwaterwarmtepomp. De buitenunits voor de warmtepompen zijn op de daken geplaatst.

Lucht/water-warmtepompen zorgen voor comfort in project Cruquiuswerf

Door de toepassing van individuele lucht-water-warmtepompen van Alklima/Mitsubishi Electric voor elk appartement in project Cruquiuswerf ervaren de bewoners veel comfort. Ze kunnen zelf individueel bepalen of ze de woning willen koelen of verwarmen. Elke woning is voorzien van vloerverwarming en -koeling, wtw-ventilatie en een boilervat voor warm tapwater dat is afgestemd op de comfortwensen.

Installateur integraal betrokken bij het bouwproject

Installateur integraal betrokken bij het bouwproject

Eind oktober 2019 wordt het Amsterdam City Harbour Hotel opgeleverd. Het was mede door de omvang een bijzonder project voor ontwikkelend aannemer HBB groep, installateur MUR Conditioning en leverancier Alklima /Mitsubishi Electric.

Tandartsenpraktijk zonder gasaansluiting

Tandartsenpraktijk zonder gasaansluiting

Over vier jaar moet het grootste deel van de nieuwbouwwoningen volgens het nieuwe Regeerakkoord aardgasloos worden. Hoewel tandartspraktijken daar niet per definitie onder vallen, wordt Tandartsenpraktijk Van der Wal in Veendam toch al volgens deze moderne standaard gebouwd.

Warmtepomp voor iedere bungalow

Warmtepomp voor iedere bungalow

Landal gaat in zijn nieuwe recreatiepark aan de Reeuwijkse Plassen voor groen. Niet alleen liggen op het nieuwe centrumgebouw zonnepanelen, ook krijgt elke vakantiebungalow een eigen lucht-waterwarmtepomp. Momenteel is het park nog volop in aanbouw, maar wel al in gebruik.

Installeren tussen de studenten tijdens renovatie

Installeren tussen de studenten tijdens renovatie

Het faculteitsgebouw Gymnasion op de Nijmeegse universiteitscampus wordt uitgebreid met 5.300 vierkante meter en het bestaande deel wordt gerenoveerd. In gesprek met Johan Buijs, van installatieadviseur Sweegers en de Bruijn.

De nieuwe gebruiker heeft andere wensen en heeft vooral meer ruimte nodig. Zo’n 5.300 vierkante meter extra is aangebouwd.

Nieuwbouw en renovatie universiteitsgebouw Gymnasion

Installeren tussen de studenten: het faculteitsgebouw Gymnasion op de Nijmeegse universiteitscampus wordt uitgebreid met 5.300 vierkante meter en het bestaande deel wordt gerenoveerd. In gesprek met Johan Buijs, van installatieadviseur Sweegers en de Bruijn.

Stadhuiskwartier Deventer: duurzame hoofdbrekens

Stadhuiskwartier Deventer: duurzame hoofdbrekens

Duizenden vingerafdrukken in de gevel zijn de blikvangers van het nieuwe Stadhuiskwartier Deventer. Aan de uitgekiende installaties die achter de façade schuilen dankt het gebouw zijn BREAAM-score Excellent. En mede de nominatie voor Gebouw van het Jaar.