Gasketelwet en CO-certificering in één blik

Gasketelwet en CO-certificering in één blik

1 april 2023 is de datum dat de CO-certificering geregeld moet zijn, voor zowel monteurs als bedrijven. Nog niet alle 5000 installatiebedrijven zijn ingeschreven in het Register gasverbrandingsinstallaties. Bedrijven die niet gecertificeerd zijn, zijn niet bevoegd om aan gasgestookte installaties te werken. Hieronder een overzicht van artikelen over dit onderwerp.

Deze artikelen over de Gasketelwet en CO-certificering staan op datum gerangschikt, met de meest recente bovenaan.

Gasketelwet in de praktijk

CO-certificering op orde brengen

Rookgasafvoeren en de Gasketelwet

CO-certificering

Vanuit de installateur en cv-monteur bezien

Driedelige serie Gasketelwet van Marion de Graaff

Snel regelen: CO-certificering

Koolmonoxide en CO-certificering

Uitstel Gasketelwet

Rookgasmeters en Gasketelwet

De kosten van CO-certificering

Lees meer over

Beeld: Dmitry Naumov/Shutterstock.com

Evaluatie CO-stelsel: te vroeg voor harde conclusies

Bij de behandeling van de Gasketelwet in 2019 is met de Tweede Kamer afgesproken dat 3 jaar na publicatie het CO-stelsel geëvalueerd zou worden. Door het later ingaan van de verplichting tot certificering, op 1 april 2023, is de evaluatie uitgesteld. Maar, zo concludeert de KWINK Groep die het onderzoek uitvoerde, dat is nog te vroeg voor harde conclusies over hoe goed het CO-stelsel werkt. Het rapport is op 19 november door minister Mona Keijzer aangeboden aan de Tweede Kamer.

CV-ketel inregelen

Vernieuwde BRL 6000-25: wat is er veranderd?

Wat zijn de verschillen tussen de BRL 6000-25 uit juni 2022 en die van juli 2024? Gawalo dook in deze beoordelingsrichtlijn, op basis waarvan installateurs gecertificeerd kunnen worden voor het CO-stelsel. De aanwijzing van de nieuwe versie van de BRL 6000-25 is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd.

Beeld: Shutterstock

TlokB vraagt om 'APK' voor gasverbrandingsinstallaties

Bij het indienen van het eerste jaarlijkse verslag CO-stelsel heeft het TlokB de minister van BZK een aantal aanbevelingen gedaan voor verbetering van het CO-stelsel.

Beeld: Shutterstock

Werken zonder eigen bedrijfscertificering toch mogelijk

Voor kleine installateurs die maar weinig cv-ketels per jaar installeren en/of onderhouden, is de CO-certificering nog vaak een struikelblok. Peter Deckers, zelf ook een kleine installateur en medeoprichter van Maintenanz, herkent zich in dat probleem. "Hoe kan ik de CO-certificering kostendekkend maken, zal ik niet beter stoppen met die cv-ketels, kan ik nog wel voor een collega een klus uitvoeren, en wat moet ik aan mijn klanten vertellen?"

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Beeld: Stock-Asso/Shutterstock.com

Update BRL K25000: wat is er nieuw?

Op 26 augustus 2024 is de nieuwste versie van de BRL K25000, de Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa-procescertificaat voor Werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in verband met preventie vrijkomen koolmonoxide, van kracht geworden met de publicatie in de Staatscourant.

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Techniek Nederland heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen met CO-certificering onder woningeigenaren, installateurs en woningcorporaties. De uitkomsten zijn niet echt verrassend: te duur, te ingewikkeld en onvoldoende veilig.

Foto: Shutterstock

CO-vrij: waar staan we nu?

Sinds 1 april 2023 mogen alleen bedrijven met een geldig CO-vrij certificaat werken aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers, gashaarden of -kachels. Zijn inmiddels alle installatiebedrijven gecertificeerd?

Overzicht certificeringen w-installaties

Overzicht certificeringen w-installaties

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. De bekendste is zonder meer de Gasketelwet of CO-certificering. Hieronder volgt een overzicht van een aantal certificeringen die installateurs kunnen behalen.

Zekerheid door keurmerk of certificering

Zekerheid door keurmerk of certificering

Een erkenning, certificaat, keurmerk en/of keuring geeft de eindgebruiker of opdrachtgever extra houvast over de kwaliteit en veiligheid van de installaties. In deze reeks gaan we dieper in op dit thema.

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.

Alles over hybride warmtepompen

Alles over hybride warmtepompen

De combinatie van een warmtepomp en een hr-cv-ketel heet in de volksmond een hybride warmtepomp. Vaak is deze combinatie goed toe te passen in woningen waar nog alleen een gasketel hangt. Bij woningen die op het gasnet aangesloten zijn, is dit een interessante optie om het energie- en gasverbruik snel te verlagen.