Rookgasafvoeren: niet zwart-wit 

Rookgasafvoeren: niet zwart-wit 

In elke woning met een cv-ketel is een rookgasafvoer aanwezig. Veel van die rookgasafvoeren zijn al lang in gebruik. Vaak genoeg zijn ze niet uitgevoerd volgens de nu geldende regels. De branche maant tot kalmte: die afwijkende rga's vormen sinds 1 april niet allemaal plotseling een gevaar voor de omgeving. Het is niet altijd zo zwart-wit.

“Veiligheid staat voorop.” Daarmee begint het gesprek met Henk Bruining en Leon Peijen van de M&G Group. Henk Bruining is innovatiemanager bij de M&G Group, waar Burgerhout het belangrijkste merk is. Burgerhout is fabrikant van onder meer rookgasafvoeren en ventilatiedoorvoeren. Leon Peijen is accountmanager bij Burgerhout. Het belangrijkste doel van de hele Gasketelwet is om gasverbrandingsinstallaties veiliger te maken. Rookgasafvoeren vallen daar ook onder. De laatste tijd merken Peijen en Bruining, dat er bij installateurs veel ongerustheid is over rga’s van bestaande installaties. Installateurs zijn bang dat ze hun certificatie kwijt raken, wanneer ze niet conform het beugelvoorschrift beugelen, of niet conform de instructies van de fabrikant of van een NPR werken. ‘Afkeuren, of niet afkeuren?’, dat is de vraag.  

Zwart-wit klopt het, maar het ligt genuanceerder

Peijen geeft een voorbeeld aan de hand van een metafoor. “De maximum snelheid op Nederlandse snelwegen is 100 km/uur, tussen 06:00 en 19:00 uur. Op veel van die wegen is de maximum snelheid tussen 19:00 en 06:00 uur 130 km/uur. Wanneer ik daar overdag 110 km/uur rijdt, zit ik officieel fout. Oom agent kan dan een boete uitschrijven. Óf hij kan zeggen: “Houdt u een beetje meer aan de maximumsnelheid, meneer.” Is overdag 110 rijden onveilig? Dat hangt van de verkeerssituatie af. Maar meestal valt dat wel mee.”  

Zo zouden we ook naar bestaande rookgasafvoeren van cv-ketels moeten kijken, volgens Bruining en Peijen. Niet alleen zwart of wit, maar meer genuanceerd.  

Het waarom van de Gasketelwet

De Gasketelwet, oftewel het wettelijk stelsel ‘Certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’ is bedoeld om ongevallen met koolmonoxide te voorkomen. Uit dit CO-stelsel zijn het VakmanschapCO voor monteurs en de CO-certificering voor bedrijven voortgekomen.  

De wet is gemaakt om een veilige installatie te krijgen. Als je zeker wilt weten dat je het goed doet, hou je je 100 % aan de wet en zit je sowieso goed. Dat is voor beginnende monteurs een goede en veilige insteek. Ervaren vakmensen kunnen op basis van jarenlange ervaring beter inschatten of een installatie veilig of onveilig is. Een installateur met vakkennis weet wel degelijk hoe te handelen in bepaalde situaties.  

Zwart is zwart

In de gevallen waar de bestaande rookgasafvoer en/of luchttoevoer onveilig is, moet hij sowieso vervangen worden. Daarover is geen discussie mogelijk. Lekt de rookgasafvoer, dan kan bij onvolledige verbranding koolmonoxide in de ruimte komen. Lekkage kan bijvoorbeeld komen door onjuiste aansluitingen van verschillende delen op elkaar, of doorboringen van de leiding.  

Maar een geparkerde metalen rookgasafvoer hoeft niet lek te zijn. Wanneer de verbinding dicht is, niet lekt en er geen beweging in zit, kan deze blijven zitten. Ook hier geldt ‘meten is weten’. Om zeker te weten of een bestaande rookgasafvoer veilig is, zul je moeten meten of er geen lekkage is. 

Wit is wit

Door bij nieuwe installaties te werken conform de regelgeving kan er geen discussie zijn over het voldoen aan de regels. Dat is voor zowel installateur als klant lekker duidelijk en rechtlijnig. Bij het vervangen van een cv-ketel in een eengezinswoning moet je ook de rga vervangen. Ook dat is helder. 

Maar wat te doen met bestaande installaties, die nog enkele jaren meekunnen, maar waarvan de rga niet helemaal conform de huidige regels is? Daar zit een groot verschil tussen ‘helemaal niet’ en ‘niet helemaal’. 

Nu alle ‘foute’ rookgasafvoeren vervangen is niet zinnig

Opdrachtgevers zouden, met de wet in de hand, kunnen zeggen dat hun bestaande rookgasafvoer niet voldoet en dus vervangen moet worden. Wanneer een rga niet conform de huidige regelgeving is uitgevoerd maar al jarenlang veilig functioneert en tot het vervangingsmoment van de ketel veilig kan blijven functioneren, is vervangen niet noodzakelijk. 

Niet alleen jaag je daarmee de bewoners op kosten. Ook verstoor je daarmee het ritme van het gelijktijdig vervangen van cv-ketel en rga. Wanneer de cv-ketel er al 10 of 12 jaar hangt en alleen de rga wordt dan vervangen, is het bij de vervanging van de cv-ketel drie tot vijf jaar later minder logisch om de rookgasafvoer dan wéér te vervangen. De branche pleit dan voor een ‘doorgebruik onder voorwaarden’: een periodieke inspectie van de installatie. Dit kan in hetzelfde ritme als het onderhoud van het cv-toestel plaatsvinden. Totale vervanging van rookgasafvoer en luchttoevoer gebeurt dan bij vervanging van de cv-ketel als het cv-toestel zijn einde van de levensduur heeft bereikt (Na ongeveer 15-18 jaar). 

Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: Dmitry Naumov/Shutterstock.com

Evaluatie CO-stelsel: te vroeg voor harde conclusies

Bij de behandeling van de Gasketelwet in 2019 is met de Tweede Kamer afgesproken dat 3 jaar na publicatie het CO-stelsel geëvalueerd zou worden. Door het later ingaan van de verplichting tot certificering, op 1 april 2023, is de evaluatie uitgesteld. Maar, zo concludeert de KWINK Groep die het onderzoek uitvoerde, dat is nog te vroeg voor harde conclusies over hoe goed het CO-stelsel werkt. Het rapport is op 19 november door minister Mona Keijzer aangeboden aan de Tweede Kamer.

CV-ketel inregelen

Vernieuwde BRL 6000-25: wat is er veranderd?

Wat zijn de verschillen tussen de BRL 6000-25 uit juni 2022 en die van juli 2024? Gawalo dook in deze beoordelingsrichtlijn, op basis waarvan installateurs gecertificeerd kunnen worden voor het CO-stelsel. De aanwijzing van de nieuwe versie van de BRL 6000-25 is inmiddels in de Staatscourant gepubliceerd.

Beeld: Shutterstock

TlokB vraagt om 'APK' voor gasverbrandingsinstallaties

Bij het indienen van het eerste jaarlijkse verslag CO-stelsel heeft het TlokB de minister van BZK een aantal aanbevelingen gedaan voor verbetering van het CO-stelsel.

Beeld: Shutterstock

Werken zonder eigen bedrijfscertificering toch mogelijk

Voor kleine installateurs die maar weinig cv-ketels per jaar installeren en/of onderhouden, is de CO-certificering nog vaak een struikelblok. Peter Deckers, zelf ook een kleine installateur en medeoprichter van Maintenanz, herkent zich in dat probleem. "Hoe kan ik de CO-certificering kostendekkend maken, zal ik niet beter stoppen met die cv-ketels, kan ik nog wel voor een collega een klus uitvoeren, en wat moet ik aan mijn klanten vertellen?"

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

Beeld: Stock-Asso/Shutterstock.com

Update BRL K25000: wat is er nieuw?

Op 26 augustus 2024 is de nieuwste versie van de BRL K25000, de Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa-procescertificaat voor Werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in verband met preventie vrijkomen koolmonoxide, van kracht geworden met de publicatie in de Staatscourant.

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Gasketelwet: te duur en niet veilig

Techniek Nederland heeft onderzoek laten doen naar de ervaringen met CO-certificering onder woningeigenaren, installateurs en woningcorporaties. De uitkomsten zijn niet echt verrassend: te duur, te ingewikkeld en onvoldoende veilig.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Foto: Shutterstock

Verborgen energiearmoede leidt tot onderconsumptie van energie

Minder energie consumeren, dat is goed, toch? Maar onderconsumptie van energie is soms een teken van verborgen energiearmoede. Dat signaleert TNO in het rapport Energiearmoede in Nederland 2019-2023.

Foto: Shutterstock

CO-vrij: waar staan we nu?

Sinds 1 april 2023 mogen alleen bedrijven met een geldig CO-vrij certificaat werken aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers, gashaarden of -kachels. Zijn inmiddels alle installatiebedrijven gecertificeerd?