Elke zomer steekt het de kop weer op in de landelijke pers: Legionella. Bij hoge buitentemperaturen zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van Legionella natuurlijk gunstig. Maar Legionella is een risico om het hele jaar rekening mee te houden.
Van de verschillende legionellabacteriën is Legionella Pneumophila de voor mensen meest gevaarlijke. Hieronder de meest recente op Gawalo verschenen artikelen, met de nieuwste bovenaan.
Meest recent Kleintje Legionellapreventie vernieuwd Het ISSO-kleintje Legionellapreventie is vernieuwd. Deze update volgt op een eerdere versie uit 2021 en is gebaseerd op de actuele wetgeving voor legionellapreventie in leidingwaterinstallaties.Het document biedt richtlijnen en kennis over wettelijke voorschriften, risicofactoren, en legionellaveilig ontwerp en beheer.
Kleintje Legionellapreventie vernieuwd 'Sanitair installateur doet steeds meer' Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe paradigma. Gaan we de wc spoelen met regenwater? En waar staan we met legionella?
'Sanitair installateur doet steeds meer' Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans te geven is onder meer de installatie in de appartementen zo klein mogelijk gemaakt.
Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst Tapwater verhitten naar 60 graden Celsius, is dat echt nodig? Ruim 25 procent van het gasverbruik gaat gemiddeld naar de verhitting van drinkwater naar minimaal 60 graden Celsius, om dit water veilig in de badkamers en keukens van appartementen- en wooncomplexen te kunnen gebruiken.
Tapwater verhitten naar 60 graden Celsius, is dat echt nodig? RIVM: 'Ferroli cv-ketels mogelijk bron van legionellabesmettingen' Update en publiekswaarschuwing: 13 juli 2023. Opnieuw liggen cv-ketels van Ferroli onder vuur. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit brengen recent geplaatste hr-ketels in verband met diverse legionellabesmettingen in woningen.
RIVM: 'Ferroli cv-ketels mogelijk bron van legionellabesmettingen' Rapport ISSO over koper versus kunststof Koperen leidingen zijn veiliger, als het op bacteriële veiligheid van drinkwatersystemen aankomt. Dat is in het kort de conclusie van een rapport dat ISSO onlangs publiceerde.
Rapport ISSO over koper versus kunststof Andere aanpak Actieve koeling van leidingwater tegen legionella Een nieuwe techniek in de strijd tegen ongewenste opwarming van drinkwaterleidingen in utiliteitsgebouwen. Een actief koelsysteem, soms i.c.m. een circulatieleiding, zorgt dat het opgewarmde drinkwater in temperatuur wordt verlaagd.
Actieve koeling van leidingwater tegen legionella 7 tips om legionellabesmetting na vakantie te voorkomen Wie terugkeert van vakantie heeft een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. In dit artikel komen 7 tips aan bod om legionellabesmetting na de vakantieperiode te voorkomen.
7 tips om legionellabesmetting na vakantie te voorkomen Drinkwaterrichtlijn Drinkwaterrichtlijn 2023 van kracht Op 12 januari 2023 is een nieuwe wetgeving met betrekking tot de Drinkwaterrichtlijn in werking getreden. De Drinkwaterrichtlijn 2020 is herzien en omgezet in een nieuwe regelgeving.
Drinkwaterrichtlijn 2023 van kracht Linke legionella leidend in Drinkwaterrichtlijn? Er zijn veel varianten, maar voor de meeste mensen is Legionella pneumophila de gevaarlijkste. Daarom stelt Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat nu voor, de Legionellanorm in de Drinkwaterrichtlijn aan te passen.
Linke legionella leidend in Drinkwaterrichtlijn? Legionella in het kort Legionella: Invloed van materiaalgebruik leidingwaterinstallatie Welke invloed heeft materiaalgebruik van leidingwaterinstallaties op de groei van legionella? Dit is één van de onderwerpen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten onderzoeken.
Legionella: Invloed van materiaalgebruik leidingwaterinstallatie