5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp met propaan

5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp met propaan

Warmtepompen met propaan als koudemiddel zijn in opkomst. Steeds meer installateurs nemen de proef op de som en kiezen voor een propaanwarmtepomp. Deze nieuwe generatie warmtepompen onderscheidt zich door het gebruik van propaan (R290) als koudemiddel. Dit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor zowel klimaat en milieu, als voor installateur en gebruiker. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste redenen om voor warmtepompen met propaan te kiezen op een rij.

1. Klimaat- en milieuvriendelijk

Koudemiddelen worden gebruikt voor het transport van warmte in het systeem. De huidige synthetische middelen die hiervoor worden gebruikt zijn meestal 'F-gassen' (fluorerende gassen) en potentiële milieuvervuilers. Zeker nu warmtepompen een enorme vlucht nemen, kan het gebruik van alternatieve koudemiddelen zorgen voor een substantiële bijdrage aan de vermindering van de milieu-impact en van broeikasgasemissies. Propaan is een natuurlijk, PFAS-vrij koudemiddel met een niet noemenswaardige invloed op klimaat en milieu in vergelijking met de koudemiddelen die nu in warmtepompen zitten. Een milieuvriendelijk en goed toepasbaar alternatief.   

2. Voldoet aan strengere wet- en regelgeving 

Synthetische koudemiddelen zullen naar verwachting tussen 2025 en 2030 worden uitgefaseerd als gevolg van strengere Europese regelgeving. De impact van koudemiddelen op klimaatverandering wordt uitgedrukt in Global Warming Potential (GWP), ook wel aardopwarmingsvermogen of broeikasgaseffect. Hierbij wordt uitgegaan van de impact van CO₂ op het klimaat (GWP 1). Veel gangbare, synthetische koudemiddelen hebben extreem hoge GWP-waarden. Het veelgebruikte R410A bijvoorbeeld, met een GWP van boven de 2.000, is straks onder de nieuwe regelgeving niet meer toegestaan in warmtepompen. Propaan (R290) is dan een alternatief dat voldoet aan de strengere normen, met een GWP van slechts 3.  

3. Betere prestaties

Het koudemiddel is van cruciaal belang voor de prestaties van een warmtepomp. Propaan, met zijn unieke eigenschappen op het gebied van druk en temperatuur, maakt het mogelijk om hogere temperaturen te bereiken dan met traditionele koudemiddelen. Warmtepompen op propaan kunnen warm tapwater leveren tot 65°C, zelfs bij buitentemperaturen tot -15°C.   

4. Breed toepassingsgebied 

De hogere temperaturen die mogelijk zijn met propaan, openen ook de deur naar een breder toepassingsgebied voor (all-electric) warmtepompen. Terwijl traditionele lucht-waterwarmtepompen vooral geschikt zijn voor goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming, bieden hogetemperatuur (HT) warmtepompen een oplossing voor bijna elk type woning. Propaanwarmtepompen hebben zich bewezen als de ideale keuze voor hogetemperatuurverwarming (HTV).

De nieuwste all-electric propaanwarmtepompen, zoals de Compress 5800i van Nefit Bosch, zijn ook bij radiatortoepassingen met een aanvoertemperatuur tot 55°C zeer efficiënt. Ze voorkomen dat het elektrisch verwarmingselement frequent moet worden ingeschakeld. Uiteraard neemt het rendement van elke warmtepomp, ongeacht het koudemiddel, af naarmate met hogere temperaturen wordt verwarmd.   

5. Veilig

Hoewel propaan van oudsher bekendstaat als een zeer brandbaar gas, is het in de nieuwe generatie warmtepompen in kleine hoeveelheden aanwezig en volkomen veilig in gebruik. Het gesloten koudemiddelcircuit van het monoblocksysteem bevindt zich in de buitenunit. Het koudemiddel komt dus niet in contact met de kringloop in het afgiftesysteem. Ook heb je als installateur geen F-gassen- of andere speciale certificeringen nodig om deze warmtepompen aan te sluiten. Door het gebruik van propaan als koudemiddel, worden er wel extra eisen gesteld aan de opstelplaats van de buitenunit. Omdat propaan zwaarder is dan lucht, zal het zich verzamelen op de bodem. De buitenunit mag daarom niet worden geïnstalleerd op plaatsen waar het koudemiddel zich kan ophopen bij een eventuele lekkage, zoals in nissen.  

Stilste warmtepompen

De opmars van propaanwarmtepompen is onmiskenbaar. Deze technologie is toekomstbestendig en voorziet in de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Naast bovengenoemde voordelen van propaan, kennen de nieuwe Nefit Bosch monoblock warmtepompen met een natuurlijk koudemiddel nog een groot pluspunt: ze zijn stiller dan alle andere warmtepompen die momenteel op de markt zijn. Met zowel volledig elektrische als hybride varianten, biedt de nieuwe generatie veelzijdige en toekomstbestendige oplossingen voor installateurs en consumenten.

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.