Van restwarmte naar duurzame energie

Van restwarmte naar duurzame energie

JOA Air Solutions uit Delft start deze maand met een baanbrekend energieterugwinningsproject. Daarbij wordt restwarmte van tabaksindustrie omgezet naar duurzame energie. Een industrieel warmtepompsysteem zet de laagwaardige restwarmte om naar warm water. Daarmee vermindert het systeem de CO2-uitstoot van de fabriek met 2.500 ton.

De installatie van een ‘Hot Water Heat Pump’ staat centraal in het project. Dat vindt plaats op de productielocatie van Philip Morris (PMI) in Bergen op Zoom. Het geavanceerde systeem zet laagwaardige afvalwarmte om in water met een hoge temperatuur van 85-90 °C. Daarbij gebruikt het systeem ammoniak als koelmiddel vanwege de hoge energie-efficiëntie.

Investeren in warmtepompen

"Veel fabrikanten denken momenteel na over hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren met warmtepompen. PMI is de eerste die investeert in dit soort innovatie", aldus Bas van den Bogerd, Business Development Director bij JOA Air Solutions. Daarmee is PMI volgens hem een voorloper die verschillende sectoren kan inspireren. "We zijn al in gesprek om soortgelijke oplossingen te implementeren in andere PMI-locaties en bij opdrachtgevers in de voedings- en chemische industrie."

Het project maakt deel uit van een van de meest omvangrijke industriële warmteterugwinningsprojecten in de Benelux en West-Europa. Naar verwachting zal dit project jaarlijks ongeveer 13 GWh (gigawattuur) aan warmtebesparing opleveren. Daardoor vermindert de CO2-uitstoot met meer dan 2.500 ton. Het volledige systeem is geschikt voor ongeveer 3 MW warmteafgifte.

Koolstofneutraal

"We zijn op weg om tegen 2025 koolstofneutraal te worden en tegen 2040 Net Zero te bereiken", aldus Aurora Marin, Sustainability Manager bij PMI. "Een van de belangrijkste projecten in onze Bergen op Zoom-fabriek is een warmteterugwinningssysteem dat afvalwarmte van procesovens opvangt. Met behulp van warmtepompen willen we warm water opwekken voor zowel proces- als fabrieksverwarming. Deze implementatie is uniek, bij mijn weten de eerste in zijn soort in Europa."

Langdurige samenwerking

Het Delftse bedrijf JOA Air Solutions is geselecteerd om het warmteterugwinningsproject te ontwerpen en te installeren. "We waarderen onze samenwerking met PMI en hun betrokkenheid om nieuwe technologieën te omarmen enorm", voegt Bas van den Bogerd eraan toe. "JOA heeft een lange geschiedenis van samenwerking met PMI, niet alleen in Bergen op Zoom, maar in vele PMI-fabrieken in de EU, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Onze gedeelde ervaringen en samenwerking zijn fundamenteel voor het succes van dit project."

Dit project, dat tegen het einde van 2024 voltooid is, dient als model voor andere industriële productielocaties die afvalwarmte willen benutten voor duurzamere activiteiten. Met een verwachte CO2-reductie van 80% na voltooiing, is dit project een voorbeeld voor de substantiële impact die kan worden bereikt door innovatieve energieterugwinningssystemen.

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?