Duurzame dozen van Itho Daalderop

Duurzame dozen van Itho Daalderop
De duurzame dozen van Itho Daalderop

De nieuwe plasticvrije verpakkingen voor Close-in en CVE van Itho Daalderop zijn een belangrijke stap op weg naar verduurzaming.

Als producent van een breed assortiment aan binnenklimaatoplossingen voor een duurzaam thuis, wil Itho Daalderop de milieu-impact van hun producten zoveel mogelijk beperken. Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol bij het zoveel mogelijk verminderen van afval. Met de introductie van vernieuwde plasticvrije verpakkingen voor de Close-in en CVE-producten, zet Itho Daalderop opnieuw een belangrijke stap in deze verduurzaming.

De Close-in en de CVE behoren tot de meest geproduceerde en verkochte systemen van het bedrijf. Met ruim 250.000 verpakkingen per jaar zorgt deze ontwikkeling op het gebied van duurzame verpakkingen dan ook voor een aanzienlijke reductie van de milieu-impact.

Kleinere CO2-footprint

In de meeste bestaande verpakkingen heeft Itho Daalderop al diverse duurzame aanpassingen doorgevoerd, zoals het vervangen van piepschuim door karton. Ook zijn al hun kartonnen verpakkingen 100% recyclebaar.

De nieuwe verpakking van de Close-in en de CVE is niet alleen volledig plasticvrij, maar ook van ongebleekte bruin karton. Dit vermindert het aantal stappen in het productieproces van de verpakking. Hierdoor is er minder energie nodig en komt er minder afval vrij. Dat verkleint de CO2-footprint van de verpakking.

Minder vervoersbewegingen

Niet alleen de verpakkingsmaterialen zijn minder milieubelastend. Ook optimaliseert Itho Daalderop het aantal producten dat op een pallet past. Door meer units op een pallet te kunnen vervoeren zijn minder vervoersbewegingen nodig. Speciaal voor bouwprojecten levert Itho Daalderop de CVE overigens zonder doos, netjes gestapeld en geseald op een pallet. Deze vermindering in het gebruik van verpakkingen draagt naast duurzaamheid ook bij aan klantgemak op de bouwplaats.

Ook het feit dat Itho Daalderop de Close-in en de CVE op de eigen productielocatie in Nederland produceert, draagt bij aan het inkrimpen van het aantal transportbewegingen en zorgt daarmee voor een lagere CO2-uitstoot.

Doorlopend proces

Verduurzaming en de verdere optimalisatie van de verpakkingen zijn een doorlopend proces. Zo zal het bedrijf binnenkort ook voor verschillende CVE Alles-in-een-pakketten en de Close-in Compact overstappen op de nieuwe, milieuvriendelijkere verpakkingen. Deze stappen dragen bij aan het streven om in 2030 energieneutraal te produceren. Itho Daalderop is trots op de stappen die het bedrijf zet en blijft zich inzetten voor een duurzame toekomst voor mens en planeet. Meer informatie over de duurzaamheidsinspanningen vindt u in het duurzaamheidsverslag 2022.

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Nationale Milieudatabase symposium

Nationale Milieudatabase symposium

Op 19 november organiseert de stichting Nationale Milieudatabase haar jaarlijks symposium, bij de groene en duurzame locatie KAS, centraal gelegen in Woerden.

Tabel verwachte besteding verduurzaming consumenten 2024 - bron: Multiscope

Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in...

De investering in woningverduurzaming daalt in 2024 fors ten opzichte van 2023, volgens onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope. Volgens dat onderzoek onder 5.792 respondenten, besteedden Nederlanders in 2023 nog €14 miljard euro aan woningverduurzaming. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het milieu, geldbesparing en woongenot.