Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

Een perfect binnenklimaat wordt een fluitje van een cent

De innovatieve luchtbehandelingskast van Stulz is uitgerust met twee geïntegreerde warmtepompen. Dit vereenvoudigt de installatietijd aanzienlijk. En dat is best handig in een tijd waar we handjes tekort hebben en installaties steeds complexer worden.

Eric Veltman is accountmanager Precision Cooling bij Stulz. Hij ziet de markt de laatste jaren langzaam veranderen. “Er is meer krapte op de markt. Als gevolg hiervan zie je dat installateurs anders zijn gaan denken. Ze proberen om producten zo compleet mogelijk - het liefst samengebouwd - aan te schaffen. Dit maakt dat ze minder tijd nodig hebben om een project te realiseren.”

Eén aanspreekpunt

De ‘plug-and-play’-oplossing ClimaPac Compact van STULZ vindt dan ook steeds meer zijn weg naar de installateur, ziet Veltman. Het product bestaat uit een luchtbehandelingskast met frame wat wordt gekoppeld aan meerdere warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries.

Het is eigenlijk best logisch dat de installateur voor plug and play kiest, vertelt Veltman. “Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp, dan heb je te maken met het Bouwbesluit. Dat stelt specifieke eisen aan bijvoorbeeld luchtkwaliteit en luchtverversing. Daarnaast heb je je te houden aan energieprestatienormen. Het binnenklimaat moet comfortabel en gezond zijn voor de gebruikers. En al helemaal waar veel mensen samenkomen zoals bij kantoren, sporthallen, zorgcentra en scholen.”

Complexe techniek

Naast de specifieke eisen zie je dat luchtbehandelings- en warmtepompsystemen technisch steeds ingewikkelder worden. “Met de integratie van geavanceerde regelsystemen, energiezuinige componenten en complexe warmteterugwin-technieken worden installatie en onderhoud er niet eenvoudiger op.”

Het is niet voor niets dat vrijwel alle fabrikanten van luchtbehandelings- en warmtepompsystemen tegenwoordig eigen opleidings- en trainingsfaciliteiten hebben om installateurs op te leiden en bij te scholen voor dit soort systemen. De technologische vooruitgang vraagt van de installateur steeds meer kennis en vaardigheden voor optimale prestaties van de installaties waarmee hij werkt.

“Als je als HVAC-installateur regelmatig aanvragen voor luchtbehandelingskasten met warmtepompen op je bord krijgt, dan heb je een uitdaging”, ziet Veltman “Overweeg je als W-installateur om ervoor het eerst mee aan de slag te gaan, dan is het misschien zelfs een reden om er niet aan te beginnen. Dat is zonde, want er liggen prachtige kansen als je kijkt naar de enorme marktvraag.”

Gemak dient de mens

Het is dan ook niet gek dat installateurs een eenvoudig goedwerkend product willen, zegt Veltman. “Het gebeurt nog steeds dat er ergens een luchtbehandelingskast los wordt gekocht en dat bij een andere leverancier de warmtepompen worden aangeschaft. Het is dan tamelijk complex om de interface en de regeling goed met elkaar te laten communiceren. Je hebt in zo’n geval meerdere partijen nodig voor het realiseren van je project. Met de ClimaPac Compact is er maar één aanspreekpunt.”

Met de ClimaPac Compact-serie kun je koelen, verwarmen en ventileren. De prefabunit is volledig afgemonteerd, geconfigureerd en afgesteld op druk en debiet. Er kan gekozen worden uit twaalf standaard uitvoeringen afmetingen. Deze standaard Plug-and-Play LBK’s hebben een luchtdebietbereik van 600 m3/h tot en met 12.000 m3/h.

Kleine installateur

Een nieuwe tendens is dat steeds meer kleinere installateurs STULZ weten te vinden voor de ClimaPac Compact. Installeer je een luchtbehandelingskast met warmtepomp en je gebruikt geen natuurlijke koudemiddelen, dan heb je als installateur een F-gassen diploma nodig. Voor je bedrijf zelf (BRL-100 certificaat), maar ook voor de monteurs die met de F-gassen werken (BRL-200 certificaat). Dat kost geld en tijd en er is regelmatig bijscholing nodig, want de technologie en de regelgeving ontwikkelen zich voortdurend.

Veltman: “De wat kleinere installateur heeft vaak geen STEK-mensen rondlopen. Dan is het natuurlijk ideaal dat het F-gassen-gedeelte al opgelost is. Bovendien Kun je het project door deze prefab-oplossing snel en efficiënt uitvoeren.”

Aansluiten

Het aansluiten is voor een installateur relatief simpel, zegt Veltman. “De unit is stekkerklaar. De montage is eenvoudig en de installatiemonteur heeft er geen omkijken naar. In onze werkplaats bouwen we gemiddeld zo’n vier dagen aan een prefab-unit. De installateur heeft op locatie een paar voedingskabels nodig, hij moet de kanaalwerken aansluiten en dan is het al operationeel. Als alles mee zit, is de installateur in een paar uurtjes klaar.”

Extra service

De service van STULZ gaat overigens verder dan het leveren van de ClimaPac Compact alleen. “Met enige regelmaat geeft STULZ bij projecten ook advies over het kanaalwerk. Daar wordt de expertise van de toeleveranciers voor ingeschakeld. Veltman tot slot: “In deze markt met een handjestekort en een steeds complexere wordende installaties willen we de installateurs graag bijstaan waar we kunnen. Ze hebben al genoeg aan hun hoofd toch?”

Meer informatie over de installatie van de luchtbehandelingskast met warmtepomp: https://www.Stulz-benelux.com/nl/producten/detail/climapac-compact.

Dit artikel is gesponsord door Stulz.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in één

De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in één

Elektrische rolluiken zijn al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De zonwering brengt een hoop praktische voordelen met zich mee voor zowel bedrijven als woonhuizen. Of je nou op zoek bent naar extra comfort, energiebesparing of veiligheid: elektrische rolluiken zijn een slimme keuze voor iedereen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

STULZ helpt scholen verduurzamen met energiezuinige unit

STULZ helpt scholen verduurzamen met energiezuinige unit

Scholen willen in een rap tempo hun gebouwen verduurzamen. Dan is het niet verkeerd om je als installateur te verdiepen in Frisse Scholen, vertelt Eric Veltman van STULZ. Voor de uitvoering is de ClimaPac Compact - een plug-and- play unit - een uitkomst.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de woning, zorgen voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel delen we inzichten van Johan Leenders, key account manager van de businessunit installatie bij Duco. Hij heeft het over het belang van het herkennen van slijtage, verminderde prestaties en het vervangen van ventilatiesystemen.

De prestaties en terugverdientijd van warmtepompen kunnen veel beter, als ze zorgvuldig worden geïnstalleerd, zegt Stijn Otten van HeatTransformers - beeld: Dziurek/Shutterstock.com

Nauwkeurig installeren verbetert prestaties warmtepompen

De terugverdientijd van warmtepompen kan veel korter, wanneer de installateur de warmtepomp goed installeert en monitort. Bovendien heeft de isolatiegraad van de woning nauwelijks invloed op de te behalen energiebesparingen. Dat is volgens Stijn Otten de uitkomst van het onderzoek van HeatTransformers.

Big Aquarea T-CAP M-serie warmtepompen - beeld: Panasonic

Innovatievere warmtepompen door strengere regelgeving

De ontwikkelingen in de markt voor warmtepompen gaan razendsnel, gedreven door strengere regelgeving en de behoefte aan duurzamere oplossingen. Innovaties richten zich op het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zoals CO₂ en propaan, die een lagere Global Warming Potential (GWP) hebben en daarmee beter inspelen op milieuwetgeving. Deze trends dragen bij aan de verduurzaming van het energieverbruik in kantoren, scholen en andere commerciële gebouwen.

Testopstellingen verbeterde Vincent warmtepompen bij Itho Daalderop - beeld: Itho Daalderop

Vincent warmtepomp krijgt een vervolg

Na een jaar lang sleutelen, verbeteren en vooral heel veel testen is er licht aan het eind van de donkere tunnel waar de compacte binnenwarmtepomp Vincent in zat. Wanneer de 'soft launch' goed verloopt, komt het toestel in het tweede kwartaal 2025 weer op de markt. Gawalo sprak met Henriëtte Davids, corporate brand manager bij Itho Daalderop.

Installatiewerkzaamheden bij een renovatieproject

Seriematige productie dakwarmtepomp Nefit Bosch gestart

De Compress 5800i AWR dakwarmtepomp was al op verschillende vakbeurzen te zien. Nu is Nefit Bosch gestart met de seriematige productie. Nefit Bosch heeft bovendien goed naar geluiden uit de markt geluisterd.

Bij het werken met brandbare materialen moet altijd eerst de veiligheid van de omgeving worden gecontroleerd. Beeld: Carrier

STEK module E voor HVAC-leverancier Carrier

Carrier is er maar wat trots op: Het bedrijf mocht onlangs het STEK-certificaat module E in ontvangst nemen.

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch zakelijk? Afbeelding gemaakt met NightCafé AI

ISDE-subsidie voor warmtepomp in bijgebouw: particulier of toch...

Een eigenaar-bewoner met bedrijf aan huis heeft ISDE-subsidie aangevraagd voor twee warmtepompen. Eentje in huis en de ander in een bijgebouw, een studeer-, werk- en bedrijfsruimte. De aanvraag heeft hij als bewoner en niet zakelijk gedaan. De beoordelaar, de minister, heeft de subsidie op de tweede warmtepomp afgewezen. Daarom stapt de eigenaar naar het College van beroep voor het bedrijfsleven.

Buitenunit bij bestaande woning - beeld: Maarten Legius

Sleutelrol installateurs bij besparing met warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan een huishouden gemiddeld 70 procent op aardgas besparen. Deze besparing kan zelfs nog verder oplopen als een energieadviseur, zoals een installateur, bewoners voorziet van goed advies op maat.

WOLF CHA monoblock - afbeelding: WOLF

ATAG krijgt WOLF in huis

De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.