Certificering van BIM: Hoe u dat aanpakt? Op het gebied van Building Information Modelling (BIM) is certificering nog behoorlijk nieuw. Maar nu het gebruik van BIM wereldwijd steeds meer als voorwaarde geldt bij bouwprojecten, neemt het belang van aantoonbaarheid en continue verbeteren ook toe. In Nederland begint dat nu te komen. Door zich te certificeren, kunnen bedrijven dit doen en dat geeft hen een duidelijk voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Hoe u dat aanpakt? Lees er meer over in deze gratis whitepaper.
Het toepassen van de integrale werkmethodiek van Building Information Modelling (BIM) bij de planning en de realisatie van nieuwe gebouwen, biedt installateurs meer mogelijkheden om bij te dragen aan klimaatneutrale gebouwen. Zeker als de leidingsystemen al bij de planning bepalend zijn.
In een vergelijking met zes Europese landen, blijkt Nederland het best te scoren in het gebruik van BIM.
De eerste versie van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is verschenen. Dit platform moet de foutloze uitwisseling van 3D-modellen tussen alle partijen in de bouwketen mogelijk maken.
Voor wat betreft het werken in BIM is er een kloof tussen grote installatiebedrijven en de middelgrote en kleinere installateurs. De grote bedrijven vinden hun weg wel. Veel twijfel is er nog bij de kleinere bedrijven, met name die in de woningbouw. Vijf inzichten over BIM.
Het nieuwe trainingscentrum biedt de Duitse producent van leidingsystemen Viega de mogelijkheid om dagelijks zo'n 200 monteurs en installateurs op te leiden. Daarnaast toont Viega World de diverse mogelijkheden op installatiegebied, in de vorm van BIM-toepassingen en diverse interactieve tentoonstellingsruimten van verschillende producttoepassingen.
Als je op het punt staat om BIM uit te rollen in jouw organisatie, vermijd dan de valkuilen door eerst dit boek te lezen.
De installatiebranche werkt al veel met 3D-CAD, maar dat is nog lang geen BIM. Partijen in de keten schotelen elkaar nog vaak onbruikbare data voor. De Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) moet daar verandering in brengen.
Binnen de bouwsector neemt een aantal partijen, zoals architecten en aannemers, het voortouw bij het gebruik van Building Information Modeling (BIM). Wil BIM optimaal effect hebben zodat de efficiency in de hele keten verbetert, dan moeten alle schakels overstappen op deze digitale bouwmethodiek: van opdrachtgever tot leverancier. Wie achterblijft, zal uiteindelijk buiten de boot vallen. Normalisatie-organisatie BSI (British Standaards Institution) biedt oplossingen voor BIM-implementatie voor de hele keten.
Uneto-VNI zet samen met de overheid en de bouw vaart achter digitalisering van de bouwketen. De sector stelt daarvoor een Nationaal Digitaliserings- en Informatiseringsprogramma op waarin afspraken staan over uitwisseling en beheer van data en informatie.
Softwareontwikkelaar Stabiplan heeft zijn portfolio uitgebreid met scanners en robots: oplossingen die BIM met de bouwplaats verbinden.
Van pen en tekentafel naar CAD: de manier van werken in de bouw is sterk veranderd - en zal dit in de toekomst blijven doen.
Goede, fabrikant-specifieke content is essentieel in een BIM-workflow. Om MEP-engineers hierin te voorzien, lanceerde MEPcontent 3 nieuwe gratis Apps in samenwerking met fabrikanten. Ontdek hier welke en hoe u ze inzet om razendsnel systemen te ontwerpen.