Stekerbaar installeren

In deze gratis whitepaper leest u meer over normeringen, methodes en materialen m.b.t. stekerbaar installeren.
In deze gratis whitepaper leest u meer over normeringen, methodes en materialen m.b.t. stekerbaar installeren.
Technische beroepen moeten aantrekkelijker worden voor zowel jongeren als zij-instromers. Vakmensen in onder andere de installatietechniek zijn namelijk van levensbelang om de energietransitie mogelijk te maken.
De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15 jaar de gelegenheid om kennis te maken met werken in de techniek. In 2020 telde de technieksector 15.406 vrouwen, dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller.
Vraag de klant om merk en type ketel en de storingscode. Voer in in de Storingscodezoeker en druk op de knop... en hopla, je ziet wat er aan de hand is. Bovendien liggen de benodigde onderdelen alvast in je winkelmandje.
Dat energie een hot item is, blijkt op de eerste dag van de Vakbeurs Energie in 's-Hertogenbosch. Twee exposanten aan het woord.
Het elektrisch aansluiten van hybride en all electric warmtepompen kent specifieke eisen. In dit onderdeel geeft elektrotechnisch onderzoeker Nico Kluwen antwoord op de vraag: "Welke overstroom- en kortsluitbeveiliging zijn nodig?"
Het elektrisch aansluiten van hybride en all electric warmtepompen kent specifieke eisen. In dit onderdeel geeft elektrotechnisch onderzoeker Nico Kluwen antwoord op de vraag: "Is voor een warmtepomp altijd een aparte groep nodig?"
Haarscheuren in de warmtewisselaars van Intergas komen al een tijdje voor, maar veel monteurs zijn onbekend met het fenomeen. Of ze keuren de ketel af als er een haarscheur wordt ontdekt, of ze ontdekken 'm helemaal niet. De plaksetjes zijn nog lang niet bij iedereen bekend. Kun je de haarscheuren voorkomen? Update van eerder gepubliceerd artikel.
Er komt een nieuwe versie van de NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen'. Momenteel is een nieuwe ontwerpversie uitgebracht waarop belanghebbenden tot 1 maart 2025 kunnen reageren. Marcel Wennekes, werkzaam bij ABB en voorzitter van de NEN normcommissie, geeft uitleg over wat de gevolgen zijn voor de w-installateur.
Traditioneel bouwen en installeren is nog steeds de norm. Maar zowel de energietransitie als de bouwopgave vragen om snelheid. Daarvoor zijn nieuwe oplossingen nodig. Een daarvan is standaardisatie. ModuleMakers - een onderdeel van Croonwolter&dros - pakt die handschoen op, en met succes.
Martijn Verspeek, zaakvoerder van Installatiebedrijf Verspeek in Valkenswaard, hoorde een jaar of vier geleden voor het eerst over de mogelijkheid van gereviseerde of 'refurbished' installatieproducten.
Er wordt flink aan de weg getimmerd om refurbished installatieproducten onder de aandacht te brengen. "Duurzaamheid is natuurlijk een thema waar niemand meer omheen kan, en ook de overheid stelt meer eisen", zegt Onno von Meijenfeldt, accountmanager bij Rensa Verwarming en Ventilatie. "Rensa Refurbished speelt daar op in. Het is een mooie manier om materialen en dus grondstoffen te besparen en zo maken we samen echt een verschil."
Met de recente winterkou nog vers in het geheugen, rijst de vraag: hoe kwetsbaar zijn monoblock lucht/water-warmtepompen voor bevriezing? In tegenstelling tot split-unit warmtepompen, stroomt in een monoblock-systeem hetzelfde water door de leidingen als in de rest van de verwarmingsinstallatie. Kan dat problemen opleveren bij strenge vorst? Gawalo sprak met experts om te achterhalen hoe groot het risico is en welke maatregelen installateurs en gebruikers kunnen nemen.