In deze gratis whitepaper leest u meer over normeringen, methodes en materialen m.b.t. stekerbaar installeren.
Installateurs werken nog niet genoeg samen om hergebruik van materialen te bevorderen, maar de platforms, een soort marktplaatsen voor materialen, zijn in opkomst. Volgens Wouter Hooman, regiehouder op het thema Circulariteit bij Hollander Techniek, zijn ze cruciaal om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Deel twee in een tweedelige serie over pionieren in circulaire installatietechniek.
De installatiebranche wil verduurzamen, maar is nog zoekende naar effectiever en gestructureerd hergebruik van materialen. Hoe werkt dat in de praktijk? Een tweedelige serie over pionieren in circulaire installatietechniek.
De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Daarom bieden technische bedrijven op Girls' Day (11 april) meisjes van 10 tot 15 jaar de gelegenheid om kennis te maken met werken in de techniek. In 2020 telde de technieksector 15.406 vrouwen, dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller.
Bij graafwerkzaamheden kom je af en toe bijzondere dingen tegen. Soms leuke, maar af en toe ook linke. Bodemverontreiniging is in sommige gevallen gevaarlijk. De Toolboxflyer 'Omgaan met verontreinigde bodem' van de Werkgroep leren van arbo-incidenten geeft daar meer informatie over.
Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.
Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.
Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.
In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?
Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.
Sinds kort biedt de Interduct Groep een nieuwe optie in plaats van de traditionele technische ruimte in een woning: de Powertrain. De Groep telt 15 bedrijven en meer dan 350 medewerkers en opereert zowel nationaal als internationaal.
Een (automatische) ontluchter laat vrije lucht ontsnappen uit het verwarmingscircuit. De ontluchters op verwarmingslichamen zijn vaak handmatige ontluchters. Veel cv-ketels hebben een automatische ontluchter. Cv-ketels zonder automatische ontluchter moet je wel handmatig ontluchten. Het grootste nadeel van handmatig ontluchten, is dat de gebruiker er zelf aan moet denken en actie moet ondernemen. Derde en laatste deel van een driedelige reeks.
Deel drie van de serie Warmtepompworstelingen staat in het teken van inregelen. Hoe en waarom moet je dit doen? Met deze en meer vragen klopt de Gawalo redactie aan bij expert Ed Vissenberg van Danfoss Climate Solutions. Ook behandelen we de meest voorkomende problemen en oplossingen.