Stulz is leverancier van een groot aantal zelf geproduceerde koeltechnische apparatuur en producten van leveranciers zoals Mitsubishi, Carel en Remko. Binnen het aanbod nemen warmtepompen een steeds belangrijke plaats in. Ze bieden in veel situaties een efficiënte, duurzame koeloplossing. De nieuwe generatie warmtepompen, zoals de Q-ton van Mitsubishi Heavy Industries, is een goed voorbeeld. Deze maakt besparingen tot 50% op energiekosten en 70% op de CO2 uitstoot mogelijk. Doordat R744 als koudemiddel wordt gebruikt, is de milieubelasting zeer beperkt. Kortom: de economische en milieutechnische voordelen zijn groot.
Grote besparingen
Het grote aanbod aan technische mogelijkheden, leidt in het algemeen tot maatwerk bij het bieden van oplossingen voor klimaatvraagstukken. Bij het vervangen van installaties, compenseert het kleinere energiegebruik een deel van de investeringen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de koelinstallaties bij datacentra. Ten opzichte van de installaties die een jaar of tien geleden werden geplaatst, kan het energieverbruik met tientallen procenten omlaag.
Modulaire opbouw
Naast economische overwegingen, kunnen er andere redenen zijn om een installatie te vervangen. Zoals de koelinstallatie van Stadion Galgenwaard: deze gaf te veel storingen en dat leidde tot ontevreden gebruikers. De door Jadikoel en Stulz geplaatste nieuwe installatie is betrouwbaar, efficiënt, maakt minder geluid en is minder milieubelastend. Het onderhoud is eenvoudig door de modulaire opbouw. Gaat een onderdeel kapot, dan is het een kwestie eruit schroeven en vervangen. Het maakt dit type installaties ook zeer geschikt voor onder andere kantoren en ziekenhuizen.
Kennisdelen
Het vinden van de beste oplossingen vraagt inzicht. Daarom investeert Stulz veel in het geven van advies, samenwerking met relevante partijen en het delen van kennis. Dat laatste gebeurt onder andere door op de website whitepapers beschikbaar te stellen, seminars en webinars te houden en aanwezig te zijn op (vak)beurzen. Zoals ‘Duurzaam Verwarmd’ in Expo Haarlemmermeer: de grootste vakbeurs van de Benelux op het gebied van duurzame klimaattechnieken.
Mbo-opleiding koeltechniek
De installatiebranche heeft een groot tekort aan vakkrachten. Dat kan tot grote problemen leiden: de beschikbare duurzame technieken dreigen niet geïnstalleerd te kunnen worden. Om bij te dragen aan een oplossing van dit probleem, is in samenwerking met Sentir Opleidingen de Stulz Academy gestart. Studenten komen in dienst en volgen intussen de opleiding operationele koeltechniek: een door het Rijk erkende mbo-opleiding op niveau 2. Ze volgen modules zoals airconditioning, VRF koel- en verwarmsystemen, regelsystemen, luchtbehandeling, warmtepompen, f-gassen en Stek-certificeringen. De studenten krijgen door een combinatie van theorie en praktijk de benodigde basiskennis om vakkundig hun werk in de koeltechniek te kunnen doen. En uiteindelijk klanten te helpen om hun koelsysteem te verduurzamen.
Al vijftig jaar koeltechnisch specialist
Stulz startte in de jaren vijftig in Duitsland. Aanvankelijk als producent van huishoudelijke apparaten, zoals de Piccolo: een combinatie van onder andere een blender en een stofzuiger. In 1974 werd een begin gemaakt met koeltechniek, met een specialisatie in airconditioning voor datacenters en telecommunicatie-installaties. Tegenwoordig telt het bedrijf 7.200 medewerkers, met naast het hoofdkantoor in Duitsland zo’n twintig dochterondernemingen wereldwijd. Er is een samenwerking met verkoop- en servicepartners in ruim 140 landen. Zusterbedrijf Montaplast levert wereldwijd aan de automobielindustrie.