Designkranen voor high-end sanitair

Designkranen voor high-end sanitair

Het eerste model van de BINOPTIC serie dateert van 1974. Het tijdloos en minimalistisch design is vrijwel ongewijzigd gebleven en verbergt een hoge techniciteit en robuustheid. Vandaag bestaat de serie uit muur- en bladmodellen, en verhoogde modellen om te combineren met opbouw en half-inbouw wastafels.

De Binoptic-serie van Delabie combineert een tijdloos en minimalistisch design met een hoge techniciteit en robuustheid.

Het eerste model van de serie dateert van 1974. Het tijdloze en minimalistische design is vrijwel ongewijzigd gebleven. Vandaag bestaat de serie uit muur- en bladmodellen, en verhoogde modellen om te combineren met opbouw- en half-inbouwwastafels. De strakke en tijdloze vorm zorgt ervoor dat de kraan perfect past bij waskommen in rvs of keramiek.

In bijvoorbeeld een kantoorgebouw of een commercieel centrum is esthetiek belangrijk en moeten de producten qua design perfect passen in het geheel. Een mooi product wordt meer gerespecteerd en dus minder snel beschadigd of vernield. Het strak en tijdloos ontwerp maken van de Binoptic-kranen een decoratief element.

Er zijn voor elke soort wastafel twee valhoogtes beschikbaar: 250 millimeter voor opbouwwastafels en 170 millimeter voor half-inbouwwastafels.

German Design Award

De nieuwe hoge Binoptic-wastafelkraan is recent bekroond  bij de German Design Award 2019 met vermelding 'Winner'. De German Design Award wordt toegekend door de jury van experts van de Duitse Raad van Design (Rat für Formgebung). In de wereld van designwedstrijden staat deze hoog aangeschreven en heeft deze award een reputatie opgebouwd ver buiten haar vakkringen. Jaarlijks worden designproducten en communicatietoepassingen gewaardeerd en geselecteerd voor hun individuele vernieuwende bijdrage aan het veranderende internationale landschap. De wedstrijd stelt zeer hoge eisen bij de selectie van de laureaten. Dankzij de gekozen unieke benoemingsprocedure worden alleen producten geselecteerd die uitblinken op het vlak van ontwerp.

Waterbesparing

In utiliteitsgebouwen is het waterverbruik aanzienlijk, doordat de kraan intensief wordt gebruikt en de gebruiker niet altijd de kraan (goed) dichtdraait. Met een automatische zelfsluiting en een vooraf ingesteld debiet van 3 liter per minuut zorgt de Binoptic ervoor dat tot 90 procent water wordt bespaard ten opzichte van een klassieke kraan. Indien nodig kan het debiet van de kraan worden aangepast tussen 1,5 en 6 l/min.

Hygiëne

Omdat er geen manueel contact is, kan de overdracht van ziektekiemen via de handen worden vermeden. Wanneer een kraan niet regelmatig wordt gebruikt, komt er geen water in de leidingen. De ontwikkeling van bacteriën (geïsoleerde post, gesloten sanitaire ruimte tijdens vakanties, enzovoort) is hierdoor minimaal. De Binoptic is uitgerust met een periodieke spoelfunctie. Een automatische spoeling van ongeveer 60 seconden vindt plaats iedere 24 uur na het laatste gebruik. Het ontwerp van de kraan vermijdt bacteriegroei door de uitloop met gladde binnenkant en beperkte inhoud. De uitvoeringen op batterijen zijn uitgerust met een elektroventiel met zuiger dat bacterievorming beperkt doordat het water wordt afgevoerd en ververst na elk gebruik.

Beperkt en eenvoudig onderhoud

Door de kalkwerende oplossingen (straalbreker en mechanisme) en de ingebouwde vuilfilters is het noodzakelijke onderhoud minimaal. De gestandaardiseerde onderdelen zorgen voor een eenvoudige en snelle inwisseling voor het onderhoudspersoneel. De verklikkerlichtjes in de elektronische sturing vergemakkelijken de diagnose en de directe toegang tot de onderdelen (batterijen, elektroventiel) maken het onnodig de kraan te demonteren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DELABIE

Een kraandrijver een betonnen regenwatertank met grote precisie zakken binnen de fundering van een van elf woningen in Venhuizen - foto: Margo van Voskuilen

Regenwater in douche en wc

In het Noord-Hollandse Venhuizen verrijst een klein woningbouwproject met voor Nederlandse begrippen bijzondere voorzieningen. Het regenwater wordt per woning verzameld in een grote ondergrondse tank, voor gebruik in wasmachine en wc. En, waar mogelijk, voor een echte 'regendouche'.

Beeld: Shutterstock

Recycling van grijs water komt thuis

In 2018 werden acht pilotwoningen voorzien van de hydraloop, een waterrecyclingsysteem dat douchewater opvangt en zuivert waardoor hergebruik mogelijk wordt. Inmiddels is het product doorontwikkeld, er komt een nieuwe compacte variant op de markt en internationaal groeit de belangstelling. Hydraloop-oprichter Arthur Valkieser licht toe.

Beeld: Shutterstock

Hybride aanpak drinkwater nodig

Schoon drinkwater uit de kraan is ook in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend. Watertekorten en verontreiniging van kraanwater zijn niet langer voorbehouden aan verre landen.

De H300 van Hydraloop is geschikt voor huishoudens van vier mensen. (Foto: Hydraloop)

Hulp bij hergebruik van grijswater

Een Nederlander gebruikt dagelijks bijna 130 liter drinkwater, maar slechts 2 procent is voor consumptie. Aangezien de beschikbaarheid, benutbaarheid en kwaliteit van drinkwater onder druk komen te staan, roept brancheorganisatie Vewin op om de mogelijkheden voor waterhergebruik te verruimen. Tot vreugde van Nederlandse bedrijven met grijswatersystemen.

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Het drinkwaterverbruik ligt op 134 liter per dag per persoon. Dat moet in 2035 teruggebracht zijn naar 100 liter. Mogelijk in combinatie met nieuwe regelgeving voor hemelwater en grijswater.  

Geberit AquaClean Alba douche-wc

Een douche-wc voor iedereen

Geberit introduceerde onlangs de Alba douche-wc. Met dit instapmodel douche-wc wil het bedrijf hygiënische toiletten zonder wc-papier voor iedereen bereikbaar maken. Ontwerper Christof Behling mocht zijn ontwerp aan een publiek van journalisten presenteren.

De Tempoflux 3 is een zelfsluitende toiletkraan die in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar is.

Stop de verspilling van drinkwater!

1 op 3 toiletten met reservoir in publieke instellingen krijgt te maken met lekkages. Meestal zijn de lekken onzichtbaar en worden ze niet hersteld, wat leidt tot extreem hoge verspilling van drinkwater.

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt schaarser en duurder, zodat het gebruik van hemelwater en grijs water steeds meer voor de hand gaat liggen.