Directe spoeling, een vernieuwende aanpak in de sanitairbranche

Directe spoeling, een vernieuwende aanpak in de sanitairbranche

Toiletten met stortbak zijn oorspronkelijk ontworpen voor huishoudelijke toepassingen. Door deze ook te installeren in openbare toiletten, wordt het risico op bacteriegroei en lekken groter. Directe spoeling is een hygiënisch en duurzaam alternatief, ideaal voor toiletten in openbare gebouwen.

Openbare toiletten worden vaak anders gebruikt dan het sanitair thuis. Hoe vaak komt het niet voor dat een publieke closetpot gebruikt wordt als reservoir voor braaksel en fecaliën? Het is echter nog steeds heel gebruikelijk om toiletten met stortbakken te plaatsen in publieke sanitaire ruimtes. Bovendien zijn de hygiënepraktijken er vaak beperkt tot het reinigen van oppervlakken en legen van de afvalemmers.

Stortbak verhoogt besmettingsrisico

In 2015 werd in een Amerikaanse studie geopperd dat toiletten met spoelbak een belangrijke rol kunnen spelen bij het verspreiden van met microben besmette bio-aerosolen bij het doorspoelen. Bovendien werd na onderzoek in verschillende Franse ziekenhuizen vastgesteld dat toiletten met stortbak aan de basis liggen van bepaalde besmettingen. De stortbak verhoogt namelijk het besmettingsrisico omdat water bij omgevingstemperatuur wordt opgeslagen in ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van biofilm. Deze biofilm vormt een veilige haven voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Ze komen tijdens het spoelen vrij in een aërosolpluim en kunnen zich ook door de leidingen verspreiden en het systeem besmetten.

Geen bacteriegroei met directe spoeling

Spoelen is en blijft essentieel voor een effectieve hygiëne. Het verspreiden van ziektekiemen en bacteriën via de lucht kan dus niet volledig worden geëlimineerd. Maar door de stortbak uit te sluiten, zal het risico op infectie wel kleiner worden. Een systeem met directe spoeling wordt direct op de watertoevoer aangesloten en maakt gebruik van de systeemdruk om de pot te spoelen. Daardoor is er geen stilstaand water, kalkaanslag of vuilophoping en kan er dus geen bacteriegroei optreden.

Tempomatic: dubbele bediening spoelt automatisch indien de gebruiker dit vergeet.

Directe spoeling bevordert hygiëne

Volgens de voorschriften voor drink- en waterinstallaties moet de inhoud van een toilet effectief worden gereinigd met één enkele spoeling. Een toilet met stortbak werkt echter volgens het principe van zwaartekracht. Het is dus mogelijk dat er niet voldoende dynamische druk is om met één enkele spoeling de hygiënische reiniging van de closetpot te garanderen. Bovendien verergert een navultijd van 40 tot 60 seconden het probleem.

Hygiënische voordelen

Directe spoeling biedt verschillende hygiënische voordelen. Zo kan het spoelvolume worden geregeld in functie van de dynamische druk om een effectieve enkele spoeling te garanderen. Waar nodig kan het volume ook worden aangepast voor ecologische toiletten of kindertoiletten. Dit vermindert de spoelpluim, voorkomt onhygiënische spatten en voorkomt het risico van uitglijden op natte vloeren. Bovendien is er geen navultijd, zodat de volledige spoeling steeds beschikbaar is voor de volgende gebruikers, zonder wachttijd.

Elektronisch spoelmechanisme

De hygiëne kan nog verder worden verbeterd door de installatie van een elektronisch spoelmechanisme. Zo heeft Delabie's Tempomatic dubbele bediening, een door de gebruiker te activeren conventionele drukknopspoeling. Een sensor detecteert zijn aanwezigheid en spoelt automatisch als de gebruiker dit vergeet. Een intelligent spoelsysteem identificeert de gebruiksduur en spoelt deze dienovereenkomstig door. Er zijn drie programma's mogelijk, waaronder een ecologische instelling met een kortere spoeltijd, wat neerkomt op een lager spoelvolume.

Geen handmatig contact nodig

Elektronische spoelsystemen hebben als bijkomend voordeel dat er geen handmatig contact nodig is. Hierdoor is het toilet toegankelijk voor elke gebruiker, ongeacht leeftijd of mate van onafhankelijkheid. Bovendien kan een automatische periodieke spoeling worden geprogrammeerd om het leidingnet om de 12 of 24 uur te spoelen, waardoor stagnatie wordt voorkomen en de ontwikkeling van biofilm wordt beperkt.

Geschikt voor het beoogde doel

De toiletten met stortbak worden meestal geïnstalleerd uit gewoonte. Hoewel ze ideaal zijn voor huishoudelijk gebruik, bestaat het mechanisme uit kunststof onderdelen die niet opgewassen zijn tegen het regelmatige en intensieve gebruik in publieke gebouwen. Hardhandige gebruikers kunnen bovendien gemakkelijk kwetsbare mechanismen beschadigen. Afhankelijk van de waterkwaliteit kunnen afdichtingen, gevoelig voor kalkaanslag en onzuiverheden, snel verslijten bij herhaald gebruik. Dit leidt onvermijdelijk tot lekkages en een verminderd spoelvermogen. Doordat een lek in een toilet met stortbak zeer moeilijk te detecteren is, kan één lekkend toilet tot 400 liter water per dag verspillen. Het onderhoud is bovendien tijdrovend en problematisch, vooral wanneer het reservoir is ingebouwd op een framesysteem.

Meer levensduur

Met een directe spoeling, specifiek ontworpen voor openbare toiletten, is een eventueel lek zeer eenvoudig vast te stellen en te verhelpen. Het hydraulische systeem van Delabie's Tempoflex 3 maakt gebruik van de waterdruk: er is dus geen metaal-metaal of metaal-kunststof-wrijving. Een zelfreinigende gekalibreerde groef in het mechanisme beperkt het onderhoud en verlengt de operationele levensduur tot meer dan 500.000 activeringen. Bovendien is het gestandaardiseerd mechanisme eenvoudig te vervangen door de watertoevoer af te sluiten met een geïntegreerde stopkraan.

Opvattingen bijstellen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een toilet met reservoir bij renovatie zonder problemen vervangen worden door een systeem met directe spoeling. Wanneer een technische ruimte toegankelijk is en er zich een hoofdleiding in de directe omgeving bevindt, hoeven in de meeste gevallen alleen de laatste aftakkingen vervangen te worden. De technische specificaties van de toevoerleidingen van directe spoeling verschillen niet of nauwelijks van die voor toiletten met stortbak. Omdat de spoelduur van toiletten met directe spoeling veel korter is dan die van toiletten met stortbak, is de kans op gelijktijdig doorspoelen veel kleiner. Het doorspoelen van een toilet met directe spoeling duurt maar 7 seconden, tegen 40 tot 60 seconden bij een stortbak.

Aantal geïnstalleerde postenAantal posten in werking
3 posten1 post
4 – 12 posten2 posten
13 – 24 posten3 posten
25 – 50 posten4 posten
50+ posten5 posten

Voor de berekening van de basisdebieten kunt u het beste de aanbevelingen van de fabrikant raadplegen. Voor de toiletten met directe spoeling van Delabie bedraagt het basisdebiet 1 l/sec. Wanneer de diameter van de leidingen voor directe spoeling met deze waarde wordt berekend, verschilt deze nauwelijks van de voor toiletten met stortbak benodigde leidingdiameter.

De waterdichte inbouwdoos kan geïnstalleerd worden bij dikke muren
De waterdichte inbouwdoos kan geïnstalleerd worden bij dikke muren.

Eenvoudig te installeren

Een ander belangrijk aandachtspunt is de eenvoud van installatie en het beperkte onderhoud van systemen met directe spoeling. Dit is met name bij ingebouwde toepassingen het geval. Delabie heeft een patent op een innovatieve inbouwdoos die kan worden geïnstalleerd op gipsplaten of massieve wanden tot 120 mm. In tegenstelling tot conventionele inbouwdozen die vlak tegen de muur worden afgezaagd, is deze box voorzien van een kraag met een geïntegreerde dichtingsring (afbeelding 5). De box wordt voor de kraag op maat gezaagd en eventuele lekken of condenswater worden voor, en niet achter of in, de muur afgevoerd. Op de kraag wordt ook de bedieningsplaat bevestigd die het hele mechanisme verbergt.

Twee kits

Het product wordt geleverd in twee kits. De aansluiting op de waterleiding wordt van buitenaf gemaakt met tijdelijke stoppen om de gevoelige elementen te vervangen terwijl de installatie wordt gespoeld. Het mechanisme en de elektronische eenheid worden nadien in de inbouwdoos aangesloten, maar blijven gemakkelijk toegankelijk voor later onderhoud. Een geïntegreerde beluchter zal in het geval van terugstroming opzuiging voorkomen en het water voor de muur afvoeren.

De kraag met dichtingsring voorkomt insijpeling in de muur
De kraag met dichtingsring voorkomt insijpeling in de muur.

Systemen met directe spoeling zijn ontworpen voor intensief gebruik in publieke gebouwen. Ze bieden een duurzame oplossing door het waterverbruik te beperken. Ook voldoen ze aan de eisen van zorginstellingen en zijn ze eenvoudig te installeren en te onderhouden.

Doorbreek de gewoonte stortbakken in huiselijke stijl te specificeren en kies het product dat het best in uw ontwerp past. Door te kiezen voor directe spoeling wordt trouwens ook de BREEAM of LEED score geoptimaliseerd.

Dit artikel is gesponsord door Delabie

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Het drinkwaterverbruik ligt op 134 liter per dag per persoon. Dat moet in 2035 teruggebracht zijn naar 100 liter. Mogelijk in combinatie met nieuwe regelgeving voor hemelwater en grijswater.  

Geberit AquaClean Alba douche-wc

Een douche-wc voor iedereen

Geberit introduceerde onlangs de Alba douche-wc. Met dit instapmodel douche-wc wil het bedrijf hygiënische toiletten zonder wc-papier voor iedereen bereikbaar maken. Ontwerper Christof Behling mocht zijn ontwerp aan een publiek van journalisten presenteren.

De Tempoflux 3 is een zelfsluitende toiletkraan die in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar is.

Stop de verspilling van drinkwater!

1 op 3 toiletten met reservoir in publieke instellingen krijgt te maken met lekkages. Meestal zijn de lekken onzichtbaar en worden ze niet hersteld, wat leidt tot extreem hoge verspilling van drinkwater.

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt schaarser en duurder, zodat het gebruik van hemelwater en grijs water steeds meer voor de hand gaat liggen.

Nick Post: "De sanitair installateur is steeds meer gaan doen" - foto ©NFP

'Sanitair installateur doet steeds meer'

Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe paradigma. Gaan we de wc spoelen met regenwater?

Naar 100 liter drinkwater per persoon per dag  

Naar 100 liter drinkwater per persoon per dag

Huishoudens verbruiken bijna driekwart van het drinkwater in ons land. Het kabinet wil dat Nederlanders in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag verbruiken.

Alle appartementen van project Cruquiuswerf zijn voorzien van een luchtwaterwarmtepomp. De buitenunits voor de warmtepompen zijn op de daken geplaatst.

Luchtwaterwarmtepompen zorgen voor comfort in project Cruquiuswerf

Door de toepassing van individuele luchtwaterwarmtepompen van Alklima/Mitsubishi Electric voor elk appartement in project Cruquiuswerf ervaren de bewoners veel comfort. Ze kunnen zelf individueel bepalen of ze de woning willen koelen of verwarmen. Elke woning is voorzien van vloerverwarming en -koeling, wtw-ventilatie en een boilervat voor warm tapwater dat is afgestemd op de comfortwensen.

Deze sanitaire oplossingen presenteerde Delabie op ISH 2023

Deze sanitaire oplossingen presenteerde Delabie op ISH 2023

Waar beter dan op de ISH beurs ontdek je de laatste sanitaire innovaties? ISH is de grootste vakbeurs ter wereld voor sanitair, verwarming, energie en installatietechniek die elke twee jaar plaatsvindt in Frankfurt am Main. Ook dit jaar was Delabie van de partij om de nieuwste sanitaire oplossingen voor publieke ruimten voor te stellen. Een terugblik.